Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чувствате краката си тежки и отекли? Ето какво ще ви помогне!

Какво помага при тежки и отекли крака?

Чувствате краката си тежки и отекли, без конкретна причина. Или може би страдате от разширени вени, които причиняват този дискомфорт? Ето как да облекчите състоянието си с няколко лесни, но ефикасни трика.

1. Контрастен душ сутрин и вечер

Ще прогоните умората и ще облекчите отеклите крака, ако свикнете да започвате и завършвате деня, обливайки ги от колената надолу с редуващи се струи топла и студена вода. Тази своеобразна хидротерапия предпазва стените на вените и освен това облекчава усещането на сърбеж по кожата. Когато правите контрастен душ на краката, движете струите вода от долу нагоре и винаги завършвайте със студена вода, за да активирате кръвообращението.

2. Разходете се на пръсти

Това просто упражнение, което лесно може да изпълните навсякъде, облекчава незабавно уморените крака. При него мускулите се стягат силно, а това увеличава налягането и го концентрира в пръстите на краката. Това действа благоприятно на венозното връщане на кръвта. Ако имате възможност, направете упражнението без обувки. Достатъчно е да походите 2 минути, за да облекчите краката.

тежки и отекли крака
Тежки и отекли крака – какво помага при този проблем?

3. Не допускайте да страдате от запек

Каква е връзката? Според експертите констипацията благоприятства появата на разширени вени и е една от причините за повишено интраабдоминално налягане. За да избегнете това, консумирайте храни, богати на фибри, които улесняват изхождането. И се движете повече.

4. Масажирайте краката

Това е бърз и лесен начин да прогоните умората. Започнете от пръстите на десния крак и придвижете ръцете си нагоре с леки кръгови движения. Повторете същото и с левия крак. За по-голям ефект, използвайте есенциални масла с освежаващ мирис.

5. Не кръстосвайте крака

Тази позиция компресира вените и възпрепятства естествения поток на кръвта. Ако работите в седнало положение, поставете на видно място бележка, която да ви припомня да не кръстосвате краката си. Това е навик, който лесно може да преодолеете, стига да имате желание и проявите постоянство.

6. Проверете височината на токчетата

Има няколко вида токчета, които е желателно да избягвате, ако имате разширени вени или се оплаквате от тежест в краката. Забравете за твърде високите токчета. Те концентрират цялото тегло на тялото върху глезените. Прекалено ниските и равни подметки също напрягат краката.

Идеалната височина е от 3 до 5 см.

7. Консумирайте по-малко сол и повече Омега 3 мастни киселини

Така ще си спестите болезнените крака и ще се предпазите от появата на разширени вени. За целта изхвърлете или поне намалете драстично консумацията на сол. Не бива да превишавате 1 ч. л. дневно (като имате предвид, че в много от храните се съдържа сол). Над тази доза провокира задържане на течности, което пък води до подуване на глезените. Яжте риба 2 пъти седмично, а ядки всеки ден. Така ще сте сигурни, че доставяте на организма си препоръчителната доза от Омега 3 мастни киселини, а те подобряват кръвообращението. Включвайте в менюто си повече плодове и зеленчуци в топли цветове: жълто, оранжево, червено. Те съдържат флавоноиди, поради което имат пречистващи свойства и освен това са антиоксиданти.

8. Движете се повече

Така ще подобрите циркулацията на кръвта, а и спортът прави по-силни мускулите на краката. Но избягвайте дисциплини, при които стъпалата удрят земята, тъй като това влошава кръвообращението. Най-добри са ходенето, колоезденето, плуването. В началото може да почувствате изтръпване, особено ако не сте спортували никога. Затова е добре да започнете плавно и постепенно да увеличавате натоварването и времетраенето.

9. Пазете краката от силна топлина

Не само високата температура – като при депилация например, но и продължителното неподвижно излагане на силно слънце, може да предизвика вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове).

10. Хидратирайте кожата

Сухата кожа предизвиква чувство на сърбеж и дискомфорт, което увеличава неприятното усещане в комбинация с умората в краката. За да постигнете двоен ефект, охладете за кратко хидратиращия продукт, преди да го използвате. Така с едно движение ще овлажните и освежите краката.

11. Включете храни, които укрепват вените

Лукът е такъв зеленчук. Той е богат на флавоноиди и редовната му консумация защитава стените на кръвоносните съдове. Полезни са и червените плодове, особено боровинките, ягодите и малините. Те подобряват периферното кръвообращение, защитават и укрепват венозните съдове.

12. Контролирайте теглото си

Затлъстяването е един от рисковите фактори за появата на разширени вени. Причината е, че излишните килограми упражняват допълнително налягане и така възпрепятстват движението на кръвта нагоре. Имайте предвид, че сладкишите и колбасите освен калорични, са богати на захари и скрити мазнини.

13. Още една причина да спрете цигарите

Токсичните тютюневи изделия увреждат стените на вените и артериите, и по този начин благоприятстват появата на варикоза. Алкохолът също намалява еластичността на вените. Но чаша бира или вино един път на ден, не е проблем.

14. Включете фитотерапия

Екстрактите на някои растения съдържат естествените биохимични вещества, които имат способността да тонизират стените на вените и артериите. Но е добре преди да предприемете такова лечение, да се консултирате със специалист, който да ви предпише най-подходящото и в правилните дози.

Източници:Жуpнaл,Pinterest.com,woman.ru

Венотон разширени вени
ВЕНОТОН – S Единственият продукт за разширени вени, който решава проблема до 10 дни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *