Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Старостта може да почака: Защо е полезно да се работи след пенсия?

Има много хора, които избират да работят след пенсия. Полезно или вредно за здравето е това? Въпроси, които изискват отговор от специалист-психолог

след пенсия

Защо дългоочакваното пенсиониране понякога завършва с пълен крах за здравето? Това ще обясни в днешната статия руската психоложка Мария Меркулова.

Руската психоложка Мария Меркулова

Заедно с възрастта за пенсиониране на хоризонта обикновено възниква и един неизбежен въпрос: да напусна ли работа, или да се присъединя към редиците на работещите пенсионери?

Психоложката Мария Меркулова обяснява защо стереотипът „почивка след пенсия“ може да бъде опасен, и как да останем млади, ако все пак решим да се насладим на пенсионирането, доколкото това е възможно в днешните условия.

Често се случва човек да се пенсионира, и, малко след тържеството по случая, да бъде връхлетян от различни болести. Освен това, след пенсиониране се забелязва и едно скоростно остаряване. Защо много хора започват да губят здравето си след пенсия?

Повечето от нас (хората в активна възраст, малко над 50-те) смятат, че след получаването на удостоверението за пенсия ще дойде светлото бъдеще, през което ще правим онова, което искаме, а не онова, което трябва. В продължение на много години на постоянна дейност и труд, ние свикваме да живеем по определен режим и график, които са ни били продиктувани от работата. При пенсиониране е нужно да се преорганизира ежедневието. На практика се оказва, че не всеки знае как да направи това. Когато работим, имаме ясното разбиране за онова, което ще направим утре, денят след утре и т.н. Докато при пенсионерите утрешния ден не е чак толкова ясен и предвидим. Естествено, това може да повлияе на здравето, и най-вече – на психическото здраве.

Колкото по-дълго човек работи, толкова по-дълго остава млад

Вярно е, казва руската психоложка Мария Меркулова, и това твърдение може лесно да бъде доказано. Когато работим, всеки ден си поставяме нови задачи, постоянно решаваме различни проблеми, помним нещо, концентрираме се върху определени неща. Интелектът, включително емоционалното състояние, продължава да се развива. Психическите функции (внимание, мислене, реч и т.н.) са в постоянна кондиция. Това е много важно, ако искате да отложите срещата си с болестта на Алцхаймер. И още – на работното място винаги има възможност да научите нещо ново. Ученето перфектно запазва младостта на ума.

Не е задължително след пенсия да се извършва само и единствено интелектуален труд. За да запазите здравето и младостта са важни по-скоро условията на труд. Те трябва да бъдат добри: без нощни смени и стрес!

Пенсионерите могат да работят като чистачи, градинари, охранители, разпоредители в кино и театър. При почистването, например, резултатите от работата са видими веднага, а това е много полезно за психиката. Забелязали ли сте, че след нервен срив или преживян стрес повечето хора започват да чистят, да подреждат нещата около себе си? Чувството за ред държи депресията далеч от тялото и ума.

Дори и да не бъдат наети като градинари, повечето пенсионери могат да организират производство на плодове и зеленчуци, които да продават. Може трудът да бъде свързан с направата на дребни бижута или отглеждане на деца – опциите не са никак малко.

Не искам да работя! Искам да съм здрав пенсионер! Как да запазя здравето си и доброто разположение на духа?

Първо, трябва да имате режим на деня, с ясно време на някаква заетост, пък била тя и ежедневни разходки. Време, което задължително трябва да бъде спазено.

На второ място, избягвайте рутината. Ако през едната седмица сте се разхождали сутрин, следващата направете разходките малко преди да се мръкне. Търсете и получавайте нови емоции – общувайте с нови хора, учете езици, овладявайте нови умения.

Потърсете курсове, клубове по интереси, където можете да намерите интересни събеседници.

Третият компонент е спортът, движението. Няма нужда да се стремите към олимпийски резултати. Достатъчно е 3 пъти седмично, минимум 20 минути да спортувате нещо, да танцувате или да работите в градината. Е, разбира се, обучавайте и паметта: научете езици, стихотворения наизуст и посещавайте лекции, които ви интересуват. От вас зависи дали да се примирите със старостта, или да посрещнете и преживеете „златните години“ в добро здраве и с добра памет.

Източник: be-okey.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *