Главният редактор на списание Lancet: Половината от всички научни изследвания в света са фалшиви

Д-р Ричард Хортън : 50% от публикуваните рецензируеми проучвания са фалшиви. На кого да вярваме в света на дезинформацията и фалшивите новини?

фалшиви
Редакторът на едно от най-уважаваните медицински списания в света призна, че половината от всички научни изследвания са неверни.

Д-р Ричард Хортън, главен редактор на списание Lancet, публикува изявление, в което съобщи, че в света на науката не всичко е такова, каквото изглежда.

Подробности от Collective-evolution.com

„С науката всичко е много просто. Повечето от научната литература, някъде повече от половината, просто не отговаря на реалността и е невярна. Опорочават се проучвания с малки по обем и количество проби, невалиден предварителен анализ и явни конфликти на интереси. Има я и манията, която насърчава да се търсят модни тенденции със съмнително значение. И така, малко по малко, науката потъва в мрак.“

Д-р Ричард Хортън

За съжаление, фалшивите новини в областта на науката са факт. Доказан факт.

Това е доста тревожно, като се има предвид и това, че всички тези проучвания (спонсорирани от фармацевтичното лоби – Big Pharma) се използват за разработване на лекарства и ваксини, за които се твърди, че ще помогнат на хората. На тяхна база се обучават студенти по медицина и медицински персонал.

Обща тенденция е пренебрегването на добрата и общополезна работа на експерти и изследователи от различни институции по света, която не е „преразглеждана и редактирана“, и не се е появила в някой от броевете на „авторитетно“ медицинско списание.

Обратното, както виждаме напоследък, проучванията, извършени от „партньорски експерти“, не са верни. „Авторитетни“ медицински списания продължават да губят имидж в очите на експертите и служителите на самите списания, такива като д-р Хортън.

Той също така продължава критиката си, казвайки, че редакторите на издания, подобни на Lancet, подпомагат и подбуждат тази лоша тенденция.

Тенденция, която кара броя на фалшивите изследвания непрекъснато да расте

Тревожното е, че тези фалшиви изследвания се правят, за да „паснат“ на определена предпочитана теория. Д-р Хортън отбелязва, че важните признания често се отхвърлят, а малко се прави, за да се коригират лошите практики. Още по-лошо – голяма част от това, което се случва сега, може да се смята за действие, което е на ръба на престъплението.

Д-р Марша Ейнджъл

Д-р Марша Ейнджъл , лекар и постоянен главен редактор на New England Medical Journal (NEMJ), който се смята за един от най-престижните рецензирани медицински списания в света, обяснява ситуацията:

„Сега е просто невъзможно да се вярва на повечето публикувани клинични проучвания, или да се разчита на мнението на доверени лекари и авторитетни медицински препоръки. Не ми е лесно да изрека на глас това заключение, до което бавно и неохотно стигнах след повече от две десетилетия като редактор на New England Journal of Medicine. “

Това е доста смело твърдение, което идва от човек, който сега заема същата позиция като д-р Хортън

„Медицината е изкупена от фармацевтичната индустрия. И това е не само от гледна точка на практиката на медицината, но също така и по отношение на преподаването и научните изследвания. Образователните институции стават платени агенти на фармацевтичната индустрия. Мисля, че е неправилно и жалко.“ Арнолд Сеймур Релман (1923-2014), професор по медицина в Харвардския университет и бивш главен редактор на New England Medical Journal.

Д-р Арнолд Сеймур Релман

Живеем, и ни се налага да се лекуваме, в едно наистина противоречиво време.

През цялата история на човечеството нашата планета е преживяла много изменения на парадигмата, и всички те са били посрещнати с твърда съпротива

Днес виждаме, че тези откровени смени в мисленето се случват в няколко сфери, всички по едно и също време. Това може да изглежда зашеметяващо за онези, които се опитват да не обръщат внимание на онова, което започва да се случва. Особено предвид факта, че много от тези идеи са в разрез с настоящите системи на вярвания.

Винаги ще има съпротива срещу новата информация, която не се вписва в съществуващата рамка, независимо колко разумна (или действителна) тази информация може да бъде.

Източник: Collective-evolution.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *