Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Васкулит – причини, видове и лечение на коварното възпаление

Какво е васкулит? Видове васкулит. Причини, симптоми, диагностика. Лечение на васкулит. Билки при васкулит. Добавки при васкулит. Диагноза при васкулит. Профилактика.

Какво е васкулит?

Васкулит е наименование, под което се обединява обширна група пот редки заболявания, предизвикващи възпаление на кръвоносните съдове.

Васкулит представлява възпаление на кръвоносните съдове!

Най-общо кръвоносните съдове се делят на артерии и вени. Артериите са отговорни за снабдяването на тъканите и органите с кръв, богата на кислород. В същото време, вените изпълняват противоположна задача – пренасят обеднялата на кислород кръв обратно към белия дроб. Съвкупността от всички кръвоносни съдове образува съдовата система.

Самата дума „васкулит” има латински произход. Представлява комбинация между vasculum (кръвоносен съд) и наставката “it”, която се използва за обозначаване на възпаление. Като синоним на васкулит в медицинската терминология често се използва и понятията „ангиит” и „венулит”, когато засегнати са съответно артерии или вени.

Когато налице е васкулит, това предизвиква възпаление и увреждане на стената на засегнатите кръвоносни съдове. В зависимост от продължителността на възпалението, то се разглежда като краткотрайно (остро) и активно за дълъг период от време (хронично).

Друга особеност на състоянието е интензитетът му. В зависимост от тежестта на възпалението, пораженията върху стените на кръвоносните съдове са различни, което директно рефлектира върху кръвоснабдяването на органите. Настъпват различни по сила дефицити на кислород и хранителни вещества. Последиците от тях варират в зависимост от това коя е засегнатата част от кръвоносната система. В случаи, че до мозъка, белите дробове, бъбреците и прочие не достигат необходимите ресурси, може да се говори за усложнения и тежки увреждания.

Видове васкулит

Типично за състоянието васкулит е обстоятелството, че всяко едно от заболяванията, които попадат в разглежданата група, се отличава по своите характерни особености. Те произтичат най-вече от вида на засегнатите кръвоносни съдове, от начина, по който преминава възпалението, от неговия интензитет и броя на засегнатите органи и системи.

Предвид казаното по-горе, трябва да се вземе под внимание, че всяко едно от въпросните заболявания развива собствена, характерна симптоматика, която включва различни по сила и проявление симптоми.

Към т.нар. група на васкулитите принадлежат редица рядко и не чак толкова рядко срещани болести, сред които:

  • гранумаломатоза на Вегенер;
  • артериит на Такаясу;
  • болест на Кавазаки;
  • болест на Бехчет;
  • нодозен полиартерит;
  • синдром на Чърдж-Шонлайн и други.

Самите васкулитни заболявания се отличават с още нещо. Освен като самостоятелна диагноза, те могат да се развиват и да съпровождат редица други болестни състояния. В групата на последните попадат хронични инфекции като хепатит В и хепатит С, ревматични заболявания, както и зависимост към медикаменти и упойващи вещества.

След общата информация, която изведохме във връзка с понятието васкулит, следва да посочим и някои от най-често срещаните форми на болестта – какво представляват те и как протичат. Ето какво подбрахме:

Нодозен полиартериит

При нодозен полиартериит засегнати са голям брой кръвоносни съдове (от наименованието личи, че става дума за артерии). Поразените съдове са с различен калибър и се откриват в различни части на тялото, но преобладаващо в кожата, нервите, червата и бъбреците.

Характерна особеност на заболяването е неговата прогресия – развива се във времето и при липса на адекватни мерки може да доведе до летален изход.

Нодозен полиатериит е диагноза, която по-често се поставя на мъжете, като съотношението между половете по отношение на болестта е 1:3 в превес на силния пол. Изложени на най-голям риск са хората в края на 40-те и началото на 50-те години.

Хиперсензитивен васкулит

При хиперсензитивния васкулит поразени са най-малките по размер кръвоносни съдове в тялото – венули, артериоли, капуляри. В повечето случаи – разположените в кожата.
Смята се, че при много пациенти начален тласък за развитие на болестта е алергична реакция, в това число проявена алергия към протичащ инфекциозен процес или лекарствен продукт.

Гигантоклетъчен артериит

Гигантоклетъчен артериит или още темпорален артериит е заболяване, което засяга приоритетно големите артерии в тялото. Пример е аортата – главният изходящ съд от сърцето и то най-често в частта, в която се отделят разклоненията към шията и главата. Друг съд, който често е поразен от състоянието, е артерията на скалпа, разположена в областта на слепоочието (темпорална артерия).

Приоритетно гигантоклетъчен артериит се наблюдава при пациенти на възраст над 55 години, от бялата раса. Най-често – при представители на скандинавските раса и в много редки случаи – при афро-американци.

Въпросното заболяване попада в групата на тези форми на васкулит, за който се знае, че имат наследствена предразположеност към развитие в една или друга степен.

Грануломатоза на Вегенер

Поразени при грануломатоза на Вегенер са кръвоносни съдове от малък и среден калибър, най-често разположени в бъбреците и и горните и долните дихателни пътища.

Болестта се смята, че се проявява равномерно при представители и на двата пола и не се влияе от възрастта. Все пак най-голям е броят на засегнатите около 40-годишна възраст, като сравнително рядко се диагностицира при деца и подрастващи.

Болест на Такаясу

Състоянието е познато още като Синдром на аортната дъга или Безпулосва болест. Характеризира се с това, че възпаление се установява в артерии от среден и голям размер, в повечето случаи – в аортната дъга и клоновете на аортата, които се намират в най-голяма близост до сърцето. Въпросната аортна дъга на практика представлява началото на аортата – най-големия кръвоносен съд в тялото.

Болестта се характеризира от това, че трудно се установяват пулсации в периферните артерии. Проявява се най-често при момичета и млади жени от азиатски произход.

Болест на Кавазаки

Сред сравнително по-често срещаните болести, които принадлежат към групата на васкулитите, е болестта на Кавазаки. При нея засегнати са коронарните артерии заедно с лимфните възли, кожата, лигавиците и сърцето. Самите коронарни артерии са отговорни за снабдяването на богата на кислород и хранителни вещества кръв до сърдечния мускул.

Болестта на Кавазаки се развива приоритетно при деца.

Важно! Не бива да се смята, че тези са единствените заболявания, които намират място в обширната група на васкулитите. Напротив, това са малка част, която обаче се проявява в преобладаващата част от случаите.  

Васкулит – причини

Обривът е характерен симптом на някои форми на васкулит!

В пряка връзка с казаното по-горе се намира и следващата особеност на диагнозата „васкулит”, която ще разгледаме. Става дума за това, че големият набор от болести, които попадат в групата на васкулитите, затруднява и извеждането на единствена точна причина за състоянието. Нещо повече – за преобладаващата част от заболяванията специалистите не се наемат с категоричност да твърдят кой е основният фактор, който провокира възпалението.

Това, зад което медиците се обединяват, е знанието, че повечето от формите на васкулит се намират в пряка връзка с проблеми, засягащи функционирането на имунната система. На популярност се радва теорията, че собствените защитни сили на организма атакуват по един или друг начин стените на поразените кръвоносни съдове. Отговорна за това е генетична предразположеност, твърдят експерти. В допълнение се извежда обстоятелството, че част от заболяванията, обединени от наименованието васкулит, често имат наследствен характер, срещат се при членове на определени фамилии и се намират в пряка връзка с особености като пол, възраст и прочие.

Не се изключва и възможността за „отключване” на автоимунната реакция, провокираща възпалението, и под въздействието на външни фактори, каквито могат да са прием на медикаменти, инфекции, фактори от околната среда и други.

И не на последно място – макар да се срещат сравнително рядко, заболяванията от групата на васкулитите могат да се появят без оглед на възрастта, пола и здравословното състояние на пациента. Това, около което статистиката се обединява, гласи, че при почти всяко отделно състояние от разглежданата група се наблюдава преобладаващо проявление – било то при мъже, при жени, при възрастни, при деца и прочие.

Симптоми при васкулит

Както когато ставаше дума за причините за васкулит, така и тук при симпоматиката от значение е конкретната форма на болестта. Именно във връзка с всяко едно от заболяванията могат да бъдат изведени различни характерни оплаквания и белези, по които състоянието може да се разпознае. Голяма част от симптомите зависят и от интензитета на състоянието, от вида и броя на поразените кръвоносни съдове, от засегнатите органи.

Няма да пропуснем да отбележим обаче, че при някои от васкулитите се отличават и повтарящи се неразположения.

В редовете по-долу накратко ще изведем типични симптоми за всяка една от формите на васкулит, които посочихме по-горе:

*Нодозен полиартериит – отличава се с повишена температура, съпроводена от втрисане, чувство на слабост и постоянна умора, отпадналост, общо неразположение, болки от различен характер, загуба на телесно тегло, затруднено дишане, проблеми от неврологичен характер;

*Хиперсензитивен васкулит – характерни са кожни обриви, болки в ставите и повишена телесна температура;

*Гигантоклетъчен артериит – оплакванията са температура, болка в челюстта след хранене, влошен апетит, влошено зрение, главоболие, отпадналост и общо неразположение;

*Грануломатоза на Вегенер – отличава се с обща отпадналост, умора, слабост, загуба на апетит и телесно тегло, болка в ставите и синусите, затруднено дишане, кашлица, болки в гръдния кош, обриви и други;

*Болест на Такаясу – характерни са умората и отпадналостта, температурата и изпотяването през нощта, понижаване на телесното тегло, припадъци, признаци на застойна сърдечна дейност;

*Болест на Кавазаки – отличава се с подуване на лимфните възли, появата на кожни отоци, зачервяване на устната кухина, на дланите и устните, белене на кожата на пръстите, проблеми с дишането и болка в гръдния кош.

Именно заради многообразието от симптоми, препоръчва се да се потърси консултация със специалист в случай на необяснено повишение на телесната температура, при загуба на тегло, лесна и перманентна умора и мускулна слабост, при обрив или проблеми с дишането.

Най-често първа консултация се прави с общопрактикуващия лекар, който при необходимост може да насочи пациента към специалист. Ревматолог е този, който приоритетно се занимава с откриването и лечението на ревматични заболявания, към която група попадат и васкулитите.

Диагноза „васкулит”

Щом веднъж е потърсена лекарска помощ във връзка с някое или някои от оплакванията по-горе, то рано или късно ще бъде поставена точна диагноза. Ако се касае именно за васкулит, то в някои случаи се налага да се търси компетентно мнение от специалисти в повече от една области на медицината.

Както при диагностиката на повечето от състоянията, така и при съмнения за васкулит първо се снема анамнеза. Търсят се симптоми, фактори, които ги засилват и облекчават, прави се анализ на приемани лекарства и се анализира наследственият фактор.

Следва обстоен преглед, в рамките на който лекарят ще проследи работата на всички системи и органи в детайли. С най-голяма прецизност следва да се огледат кожата, ставите, белите дробове, да се проследи работата на нервната и храносмилателната система, да се отчете пулсовата честота. Тези се смятат за рискови елементи, на които трябва да се обърне особено внимание при съмнение за възпаление на кръвоносните съдове.

Диагнозата се допълва и потвърждава и след серия от изследвания, в това число:
  • стандартни кръвни изследвания – пълна кръвна картина, СУЕ и други, чрез които се откриват неспецифични промени, издаващи възпалителен процес в тялото;
  • изследване за антитела, които се свързват с инфекция или разнородни автоимунни заболявания;
  • анализ на урина – индикира наличието на бъбречно увреждане;
  • тъканна биопсия – взема се материал за анализ от засегнатата тъкан;
  • артериография – представлява образно изследване, чрез което се откриват точните измерения на възпалението в засегнатия съд. Това се осъществява чрез впръскване на контрастно вещество и други.

Лечение на васкулит

С пълна сила и тук важи правилото, че всеки отделен вид васкулит предполага конкретна и съобразена с особеностите на състоянието схема на лечение.

Като обединяващо звено може да се посочи целта, без значение на конкретната форма на болестта. А именно – да се ограничи възпалението в стената на поразения кръвоносен съд и да се възстанови в най-голяма възможна степен неговото правилно функциониране. От успеха на приложената схема на лечение зависи и дали пораженията върху тъканите и органите ще могат да се преодолеят.

Това, което може да се каже обобщено за лечението на васкулит, гласи, че възпалението на съдовите стени се третира обикновено с противовъзпалителни средства. Използват се препарати със силно действие, каквито са кортикостероидите, като често се комбинират с медикаменти, потискащи реакции от странна на имунната система.

Сред предписваните схеми за лечение при васкулит е Преднизон в комбинация с Азатиоприн, Циклоспорин, Метотрексат или медикамент под друго наименование, но с активно вещество, ограничаващо активността на естествените защитни сили на организма.

При някои пациенти се назначава прием на високи дози лекарствени продукти със съдържание на антитела – гама-глобулин. Със същата цел се прилага и метод за извличане на вредни автоантитела от кръвта посредством специална машина. Подходът се нарича плазмафереза.

Внимание следва да се обърне и на допълнителните медикаменти и лечебни методи, които следва да се приемат във връзка с органните увреждания и усложненията, провокирани от тях. Подобни препарати са например антибиотици за овладяване на възпалителни реакции в белите дробове, медикаменти за нормализиране на повишено кръвно налягане, още хемодиализа при влошена функция на бъбреците и прочие.

И тъй като неколкократно се спряхме на най-познатите за обикновения човек форми на васкулит, ще отбележим и приоритетно прилаганите при тях подходи за лечение:

*Нодозен полиартериит – схемата за лечение тук включва комбинацията, за която споменахме – кортикостероиди (Преднизон) и имуносупресори (напр. Циклофосфамид). Често се предписват и медикаменти за понижаване на кръвното налягане;

*Хиперсензитивен васкулит – смята се, че при голяма част от пациентите възпалението отшумява без терапия. При необходимост се прилага курс на лечение с кортикостероиди;

*Гигантоклетъчен артериит – прилага се лечение чрез прием на високи дози кортикостероиди. В рамките на няколко месеца постепенно приемът се намалява. При повторна проява на някои от симптомите, наложителен е минимален прием на медикамент за продължителен период от време;

*Грануломатоза на Вегенер – терапията по правило стартира с едновременен прием на кортикостероиди и имуносупресорри. Постепенно се спира кортикостероидният препарат, но се продължава приемът на медикамент, потискащ автореакция на имунната система;

*Болест на Такаясу – използва се за лечение отново кортикостероиден препарат. Ако е налице обширно стесняване на кръвоносните съдове, може да се наложи коригирането му чрез хирургична интервенция или чрез ангиопластика;

*Болест на Кавазаки – тук лечението включва нестероидно противовъзпалително средство и венозно вливане на високи дози гама-глобулин. Става дума за медикамент, който съдържа антитела в голяма концентрация и намалява риска от увреда на коронарните съдове. От първата група медикаменти най-често изборът пада върху Аспирин.

Добавки при васкулит

Хемоактив се използва с цел укрепване на кръвоносните съдове!

От голямо значение за това дали при конкретната форма на васкулит може да се приложи и съпътстваща терапия под формата на хранителни добавки е интензитетът на заболяването. Под внимание трябва да се вземат още неговата разновидност, степента на възпаление и рискът от възможни усложнения.

И все пак познати са редица продукти, приемът на които ще укрепи цялостното здравословно състояние и ще спомогне за облекчаване на някои от основните симптоми. Ето кои са някои от препоръчваните продукти:

Хемоактив

Хемоактив е препарат от ново поколение, който е предназначен за укрепване на кръвта и кръвотворната система. Въпреки че предназначението му не е директно показано при заболявания от групата на васкулитите, смята се, че приемът на добавката ще спомогне за укрепване на общото състояние на кръвоносните съдове и кръвотворния апарат, от което в голяма степен зависи и възстановяването при васкулит.

Омега-3 мастни киселини

Така полезните омега-3 мастни киселини намират приложение и при васкулит. При конкретното състояние ефикасността на хранителните добавки, източник на ненаситени мастни киселини, се дължи на свойството им да ограничават възпалението и да подпомагат естествените възстановителни сили на организма!

В търговската мрежа разнообразието от препарати е огромно. Можете да избирате сред някои от най-популярните: Омега-3 рибено масло на Doctor Nature, Флекс ойл Омега-3, 6, 9 и други.

Екстракт от гроздови семки

Полезното си действие при различните форми на васкулит екстрактът от гроздови семки дължи на изобилието от антиоксидантни съединения, които повишават еластичността на кръвосносните съдове и ги предпазват от увреда и възпаления. И тук изборът е голям, като популярен продукт е Сарковитал.

Калций

Приеман под формата на хранителна добавка, минералът калций е средство за облекчаване на голяма част от характерните симптоми при васкулит. Най-вече при случаи на васкулит с алергичен произход.

Билки при васкулит

Както при голяма част от познатите на човечеството заболявания, така и при васкулит народната медицина не остава настрана. Ако потърсите онлайн или в някоя от старите бабини книги, ще попаднете на редица рецепти с естествени съставки, които се препоръчват за преодоляване на възпаления на стените на кръвоносните съдове.

Най-вече с информативна цел ви представяме някои от популярните народни рецепти, приложими при най-често срещаните форми на състоянието.

Лимони при васкулит

За изпълnението на рецептата с лимони, са необходими 3 килограма от тях. След измиване и почистване се мелят през месомелачка и се поставят в 3-литров буркан. Добавя се ½ кг захар, ½ литър водка и топла вода, докато съдът се запълни. След като съставките се смесят добре и след филтрация от получената смес се приемат по 2 с.л. трикратно през деня поне 15 минути преди храна. Когато дозата се изчерпи, курсът се на лечение се повтаря, но след седмица почивка.

Билкова комбинация при васкулит

В подходящ съд се смесват по 3 с.л. полски хвощ и черен бъз, 2 с.л. мента и бял равнец. От билковата комбинация са необходими 3 с.л., които се заливат с ½ литър гореща вода. Сместа се връща на огъня за кратко, след което се оставя да престои поне 2 часа под капак. На ден се приема от нея по 4 пъти по малка кафена чашка.

Билковата настойка е подходяща и за приготвянето на компреси, които се поставят директно върху поразената част от тялото.

Зелен чай при васкулит

Зеленият чай е сред доказаните природни лекове при възпалителни процеси в организма, в това число и при възпаление на стените кръвоносните съдове. При васкулит се препоръчва да се приемат по 3чаши настойка ежедневно, което ще подсигури еластичността на кръвоносните съдове, ще насърчи прочистването на кръвта, ще подпомогне работата на сърцето.

Прогноза при васкулит

Васкулит е лечимо състояние към днешна дата!

И тъй като неколкократно направихме уточнението, че при васкулит всичко зависи от конкретната форма на болестта, по отношение на прогнозата отново ще направим разграничение.

Ето какво е характерно за всяка една от разгледаните по-горе болести от групата на васкулитите:

При нодозен полиартериит се наблюдава успешно лечение при 9 от 10 пациента.

Споменахме вече, че при хиперсензитивен васкулит често симптомите отшумяват без терапия. В изключително редки случаи се налага лечение или се наблюдава повторение на оплакванията.

Гигантоклетъчният артериит предполага продължително лечение – за период от 1-2 години се приемат кортикостероиди, но в повечето случаи заболяването се лекува окончателно.

В миналото грануломатоза на Вегенер се е смятала за фатално заболяване. Но към днешна дата при 90% от пациентите се постига облекчение на симптомите. При 75%  от тях излекуването е пълно. Трябва да се има предвид обаче, че е възможно повторна проява на болестта.

При болест на Такаясу съвременното лечение е успешно почти при всички пациенти. Същото важи и за болестта на Кавазаки, където само при 3% от случаите се стига до сърдечни усложнения.

Профилактика при васкулит

Поради обстоятелството, че трудно могат да се посочат конкретни причини за възникване на васкулит и по-точно на отделните му форми, няма как да се говори и за профилактика. Ако приемът на някои медикаменти или въздействието на отделни фактори се определя като рисково по отношение на болестта, то препоръчва се ефектът от тях да се сведе до минимум.

https://www.youtube.com/watch?v=oUJSBm_9dnk

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vasculitis/diagnosis-treatment/drc-20363485

https://emedicine.medscape.com/article/965367-overview

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Васкулит – причини, видове и лечение на коварното възпаление

  1. Людмил Трифонов каза:

    Няма АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Това са измислици на медиците поради недостатъчни познания по медицина. При всички тези заболявания имунната защита е с напълно запазен статус и функционира нормално. Патологично изменени са засегнатите тъкани и органи, при което се наблюдава антигенна модификация на засегнатите участъци и закономерно атакуване на разпознатите като чужди белтъци изменени соматични клетки.
    Причината за „автоимунните заболявания“ е една: развитие в ЦНС на невроинфекция. Проявите са различни в зависимост от степента на инфектиране, начина на инфектиране и имунобиологичните особености на организма. В равитието на някои заболявания се намесват и генетични особености. Във всички случаи при липса на активна форма на невроинфекцията не могат да се наблюдават патологични прояви от типа на раковите заболявания, сърдечно-съдовите, неврологичните, психичните и останалите от т.нар. „незаразни заболявания’. Тук мястото е малко за по-подробно обясняване на етиопатогенезиса, което е предмет на дисциплината „Медицинска евристика“ За желаещите да се запознаят: https://www.facebook.com/notes/1768001650174980/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *