ПРЕДНИЗОЛОН КОРТИКО / PREDNISOLON CORTICO

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Съдържа преднизолон, лактоза монохидрат, царевично нишесте, магнезиев стеарат

Предназначение

преднизолон кортикоТаблетките ПРЕДНИЗОЛОН КОРТИКО се препоръчват основно при ревматични заболявания и алергии. Съдържат кортикостероидния компонент преднизолон, чието действие помага да се овладеят възпалителни процеси с болка, зачервяване и оток. Медикаментът се използва за лечение на артрити в детска възраст, ревматоиден артрит, лупус, дерматомиозит, бронхиална астма, алергии – включително медикаментозна, болести на кръвта, кожата и на чревния тракт, офталмологични проблеми.

Таблетките се назначават и на пациенти с недостиг на хормони, произвеждани от надбъбречните жлези.

Как се приема

ПРЕДНИЗОЛОН КОРТИКО се назначава индивидуално, в зависимост от диагнозата и състоянието на конкретния пациент. Обикновено терапията започва с по-ниски дози, които след около седмица могат да бъдат коригирани. Приемът на лекарството се прекратява постепенно, под лекарски контрол. Възможно е определената от лакуващия дневна доза да се взема на няколко приема в рамките на деня, веднъж дневно – рано сутрин, или през ден. Изборът на терапевтичната схема е за конкретен пациент и в зависимост от начина, по който организмът му реагира на лечението.

Началните дози за възрастни според диагнозата са следните (по framar.bg):

  • При кожни заболявания и алергия – 5 до 15 мг;
  • При ревматоиден артрит – 10 до 15 мг;
  • При заболявания на съединителната тъкан – 20 до 30 мг;
  • При лимфом и заболявания на кръвта – 15 до 60 мг.

При пациенти деца лечението с този медикамент задължително протича под лекарски контрол, като се търси въздействие чрез минималните ефективни дози за най-кратък срок.

Ако е пропуснат прием, най-добре да се изчака времето за следващия; предозирането не се препоръчва – удвояване с цел компенсация на пропуснатото.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти от приема на този продукт засягат стомашно-чревния тракт: гадене и повръщане, болки, образуване на газове, запек или диария, кръвоизливи, панкреатит, гъбички. Други смущения се отнасят до опорно-двигателния апарат – болки в мускулите и костите, ставни болки и дискомфорт, остеопороза, счупвания.

Съобщавано е за нарушения на водно-солевия баланс, отклонения от стойностите на кръвните показатели, на чернодробните ензими, забавено зарастване на рани, образуване на акне и стрии, точковидни подкожни кръвоизливи.

Има данни за промени в психо-емоционалния статус: раздразнителност, депресивни състояния, влошено качество на съня, отслабване на паметта, объркване. Общото състояние на лекуван с продукта пациент може да се развие до тотално неразположение, левкоцитоза, влошаване на сърдечната дейност и инфаркт, алергични реакции – до анафилактичен шок.

Особено важно е да се следи за състоянието на пациентите деца; при продължителен прием на медикамента активният компонент повлиява функциите на надбъбречните жлези и е възможно задържане на растежа.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПРЕДНИЗОЛОН КОРТИКО не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Продуктът не е подходящ при инфекции, които засягат целия организъм.

Да не се използва, ако пациентът лекува херпес в окото.

Индивидуална преценка за безопастостта на лечението с това лекарство е необходима за пациенти с диабет, хипертония, цироза, глаукома, миастения гравис, епилепсия.

Употребата по време на бременност и кърмене не се препоръчва, но е допустима в случаите на крайна необходимост; само под лекарски контрол и след оценка на рисковите фактори за плода/кърмачето.

Не се препоръчва прием на сок от грейпфрут и самия плод при лечение с медикамента заради вероятност от свръхнатоварване на черния дроб.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването на лекарството с други продукти може да бъде опасно или да намали ефекта от приема му. Комбинирането с циклоспорин например може да провокира гърчове. Някои медикаменти усилват или потискат разграждането на кортикостероидите в черния дроб и това променя ефекта на съответните медикаменти, в случая ПРЕДНИЗОЛОН КОРТИКО.Паралелният прием отслабва ефекта от лекарствата за диабет, за хипертония, диуретици; усилва въздействието на антикоагуланти, салицилати.

Всяка лекарствена комбинация с разглеждания продукт трябва да бъде внимателно анализирана, преди да започне лечението.

________

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за 20 таблетки от 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *