Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

20 неизвестни симптоми на рака

Има симптоми, които на пръв поглед изглеждат безобидни. Тяхната поява, обаче може да бъде аларма и за едно по-сериозно заболяване, каквото е рака


Ракът е коварна болест. Понякога не може да бъде открит дори с помощта на специални тестове и рутинни изследвания. Затова, всеки странен и внезапно появил се симптом, който намирате за подозрителен и необясним, може да ви помогне да установите това неприятно заболяване.

Тук ви представяме 20 ранни признаци на рак, които не трябва да бъдат пренебрегвани:

1. „Свирещо“ дишане и хрипове

Тези признаци се считат за най-ранните проявления на рак на белия дроб.

2. Болка в гърдите и хронична кашлица

Според лекари болката в ръката, гръдната болка и кашлицата също са доста чести предвестници на онкологично заболяване. Някои видове рак, като левкемия и белодробни тумори, дори могат да имитират симптомите на хроничен бронхит.

3. Периодична треска и инфекции

Инфекциите, както и честите втрисания и температурни състояния, могат да означават левкемия, която, както всички знаем, е един от видовете рак на кръвта. Левкемията се развива предимно в костния мозък. Това кара мозъка да произвежда необичайни количества бели кръвни клетки, които по-късно атакуват имунната система.

4. Трудност при преглъщане

Проблемите с преглъщането могат да показват наличието на рак на гърлото, белите дробове или хранопровода.

5. Оток на лимфните възли в областта на подмишниците, слабините или шията

Това често са негативни промени в лимфната система и са причинени главно от рак.

6. Кървене, което не спира

Този знак означава, че има нарушение на тромбоцитите и червените кръвни клетки. Може да бъде причинено и от левкемия. Броят на левкоцитите става ненормално висок. Те могат да премахнат червените кръвни клетки, кръвта не се сгъстява, и следва кръвозагуба.

7. Умора

За съжаление умората се смята за един от най-пренебрегваните признаци на рак.

Умората не винаги означава онкологично заболяване, затова притесненията понякога са излишни. Но пък не бива да игнорирате и дълговременното безсилие. За по-сериозно притеснение умората трябва да бъде придружена и от други симптоми. Ако забележите, че сте уморени без причина и се чувствате така през голяма част от времето, консултирайте се с лекар.

8. Болка в таза и корема

Тези симптоми, заедно с конвулсии и подуване, обикновено означават рак на яйчниците.

9. Подуване и внезапно увеличаване обема на корема

Ако подуването и увеличението обема на корема продължат ненормално дълго време, непременно трябва да се посети лекар. Тези два симптома може да показват наличие на рак на яйчниците.

10. Ректално кървене и кръв в изпражненията

Кръвта в изпражненията може да бъде ранен признак на колоректален рак, така че ако забележите това, не забравяйте да посетите лекар.

11. Внезапна загуба на тегло

Отслабването, което се случва внезапно, може да означава рак на черния дроб или някакъв друг вид рак, който се е разпространил в коремната област и засяга апетита.

12. Стомашни разстройства

Чести разстройства на стомаха, подуване, болка и колики би могло да означава и наличие на колоректален рак.

13. Подути и възпалени зърна

Всякакви промени в зърната, като подуване или възпаление, трябва да настроят алармата ви за посещение на лекар, тъй като това може да означава рак на гърдата.

14. Промяна формата и цвета на зърното

Зърната на гърдите, които са плоски, усукани или обърнати, са най-ранните признаци на рак на гърдата.

15. Тежки и чести месечни цикли

Лекарите обикновено свързват тези симптоми с рак на матката и ендометриума. Едно изследване с ултразвук няма да бъде излишно в този случай.

16. Промени в ноктите

Промени в ноктите, като точки, ивици, бледи или направо бели нокти могат да показват рак на черния или белия дроб.

17. Оток на лицето

Този симптом е придружен както от зачервяване и подуване, така и от пребледняване на лицето. Това би могло да означава, че белите дробове имат малки тумори, които блокират притока на кръв към лицето.

18. Кожни образувания, които променят формата и цвета си

3 вида рак могат да доведат до появата на различни изменения върху кожата – меланом, базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином.

19. Липса на апетит

Този симптом е доста показателен. Има хора, които нямат апетит и прескачат хранения. Има и такива, които слабеят, въпреки нормалния прием на храна. Най-общо казано – липсата на апетит е голям повод за притеснение.

20. Болка в задната и долната дясна част на гръдния кош

Това може да е признак на рак на черния дроб, но също така показва и рак на дебелото черво. Много хора бързат да взимат успокоителни, както и болкоуспокояващи лекарства. Едно изследване не отнема много време и струва горе-долу колкото всички лекарства, които сте пробвали, за да спрете болката.

Уверете се, че отдавате значение и нужното внимание на всеки по-необичаен симптом и оплакване. Така ще увеличите шансовете за елиминиране на болестта и бъдещо оцеляване. Ракът може да причини сериозно увреждане на здравето и обикновено има фатални последици. Но навременото откриване и диагностициране е гаранция за дълги ремисии. Винаги е по-добре да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува.

Запомнете! Хранете се често и по малко, спортувайте, пийте повечко вода и направете всичко възможно да противодействате на стреса. И най-вече – ходете на лекар, изисквайте изследвания и направления за консултации. Не отлагайте всичко за последния момент. Тези прости действия ще ви помогнат да останете здрави и работоспособни дълго време.

Източник: newdailyrecipes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *