За кои 7 сериозни заболявания алармира състоянието на краката?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Често се случва симптомите на сериозни заболявания да са „изписани“ на различни части от тялото. За какви заболявания говори, например състоянието на краката?

Ако следите редовно публикациите в lekuva.net със сигурност сте научили, че външния вид на косата, ръцете, кожата и очите може да разкаже много за нашето здраве. Но знаете ли, че и краката също могат да предупреждават за сериозни (и не чак толкова сериозни) заболявания? Най-важното е да не ги пренебрегвате, както казват лекарите! Затова е добре да се научим да се вслушваме и да разчитаме сигналите, които тялото ни изпраща.

Натоварен работен ден, хапване набързо или високо кръвно налягане са в състояние да доведат до осезаеми и видими промени в краката. Въпреки това, има ситуации, при които проблемите с крайниците показват, че трябва в най-скоро време да посетим лекар. И в този ред на мисли, всеки от нас е длъжен да разбира за какво може да сигнализира дискомфорта в областта на краката.

Предлагаме ви да се запознаете със 7 проблема и едно състояние, които могат да алармират за сериозни промени в организма, и някои не чак толкова лесно лечими заболявания.

1. Болка в краката

Болката в краката, особено след дълъг работен ден, може да е следствие от носенето на неудобни обувки. Знаете ли, че седем от десет жени страдат от неправилно подбрани обувки?

Въпреки това, болката, която не е причинена от високите токчета, може да възникне и поради малка пукнатина в костта или стрес, причинен от стара травма. Една от възможните причини може да е и прекалено интензивна физическа активност. В допълнение, загубата на костна сила, поради остеопороза, също е в състояние да причини болка в стъпалата.

2. Студени крака

Една от причините за студените крака са проблеми с кръвния поток, понякога причинен поради редовно тютюнопушене, високо кръвно налягане или сърдечни заболявания. Неконтролираният диабет също може да причини студ в краката. Други възможни фактори включват хипотиреоидизъм и анемия.

3. Проблеми с бъбреците

Ако краката ви често се подуват, то това състояние може да говори за проблеми с бъбреците.

Ако бъбреците работят лошо, излишната течност от тялото се отстранява трудно. Поради това има подуване на краката и отоци около очите.

4. Болести на щитовидната жлеза

Състоянието на крайниците може да е определящо и за необичайното функциониране на щитовидната жлеза. Отоци, спазми и чести потрепвания на мускулите на краката са доста очевидни симптоми на хипотиреоидизъм.

5. Атеросклероза

Болезнеността на краката, болката и мускулната слабост могат да са показател, че към краката се подава недостатъчно количество кръв, което ги кара да имат по-светъл цвят.

За съжаление, хората често не обръщат внимание на симптомите на атеросклерозата. Въпреки това, тази болест заплашва със сериозни усложнения!

6. Проблеми с черния дроб

Знаете ли, че ако се вгледате внимателно в краката може да откриете чернодробни проблеми и в по-ранен етап? Ако един от най-големите органи в човешкото тяло не работи правилно, крайниците ще започнат да отичат и ще бъдат покрити с малки звездички от спукани кръвоносни съдове.

Това се дължи на нарушение на кръвообращението между червата, далака, панкреаса и черния дроб.

7. Диабет

В случай на диабет, нервите в краката често се увреждат. Ето защо хората не усещат нарастващата болка и не забелязват, че малката синина се е превърнала в труднозарастваща язва. Изтръпването и периодичната скованост на краката също могат да бъдат симптом на това заболяване.

Освен това, при диабет дори и най-малките наранявания на краката могат да причинят сериозни последствия. Ето защо е важно незабавно да се направят изследвания, които да установят причината за тези неприятни усещания.

8. Бременност

Бременността със сигурност не е болест, но това очаквано и красиво състояние може да бъде идентифицирано на доста ранен етап. И то точно чрез промяна в състоянието на краката!

Краката започват да се подуват, има усещане за умора на крайниците, понякога се усещат и конвулсии и спазми на мускулите. Освен това, тези симптоми могат да се проявят дори преди да се установи бременност с медицински средства.

Наблюдавайте себе си. Вглеждайте се в посланията, които вътрешните органи изпращат, като външна проява, без значение дали ще е болка в краката, мравучкане в ръцете или лошо състояние на кожата и косата. Не забравяйте, че дори тежки заболявания, като рак, могат да бъдат овладени, ако се открият навреме.

Източник: econet.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *