ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ортопедите са категорични: Начинът, по който се движим, издава болестите!

Здравословното ни състояние личи в походката – стъпките издават болежките

Начинът, по който се движим, говори много за нас. Наблюдавайки походката на околните, можем да познаем не само характера им, но и здравословното им състояние.

Начинът на стъпване, сгъването на коленете, размахът на ръцете, темпото на крачката са все признаци, които могат да ни послужат като индикатори за настоящи и бъдещи заболявания, стига да се вгледаме достатъчно, внимателно.

ортопедите
Наблюдавайте походката на околните

Скорост

Един от сигурните показатели за здравето ни е скоростта, с която крачим, смятат специалисти. Колкото по-бързо се движим, толкова по-устойчиви сме всъщност. Освен това, динамичното ходене ни гарантира дълголетие, смятат учените.

Проучване на Питсбъргския университет, доказва това твърдение. В него участвали 36 хиляди души на възраст над 65 години. Основна цел на наблюдението била да се направи прогноза за продължителността на живота им. Взети били предвид и хроничните им заболявания, възрастта, индекса на теглото и други характеристики. Хората със средна скорост на ходене 3 крачки в секунда, се оказало, че въпреки останалите показатели са по-издръжливи. При останалите участници, които правели средно по две крачки в секунда, бил установен по-голям риск от внезапна смърт в близките години. Тези пък, които се движели по-бързо от нормалното, били в най-добро състояние и имали най-голям шанс за дълъг живот.

Друго прелюбопитно изследване, публикувано в американско специализирано издание, пък сочи, че ако човек на възраст между 70 и 79 години, не е в състояние да извърви наведнъж разстояние от 500 метра, то има шанс от летален край до близката петилетка. Обяснението гласи, че с напредването на възрастта, тялото само определя най-подходящата скорост за движение, съобразена със здравословното му състояние. Когато тя е ниска, това се дължи на скрити или явни заболявания, които оказват влияние на дълголетието. В противен случай човек можело да достигне и до 100 лета.

Индикации

Всъщност походката е един от най-лесните начини да забележим нередности не само на физическо, но и на психо-емоционално ниво. Например вялото и мудно ходене сочи за емоционални проблеми, тъга и дори депресия. Хората в такова състояние, вървят тромаво и отегчено. Характерни са също вертикални движения на главата, люлеене в горната част на тялото, къси стъпки и бавен размах на ръцете, смятат специалисти.

Индикатор за правилното функциониране на гръбначните ни отдели е движението на ръцете. Когато то е силно ограничено или дори липсва, това може да означава, че гръбначният стълб няма необходимата подкрепа в областта на кръста. В такъв случай е добре да потърсим лекарска помощ.

Друг често срещан проблем е т.нар. висящ крак или пляскащ крак. Той се характеризира с отпуснатост на крайника и издаване на шляпащ звук при стъпване на земята. Причина за появата на този феномен е отслабен мускул, обясняват ортопедите. От липсата на тонус в тъканта, следва загуба на контрол над крака и невъзможност за плавно спускане на пода.

Доста разпространено е плоскостъпието, известно още като дюстабанлийство. Това означава, че човек няма характерната арка от вътрешната част на стъпалото си, поради което то изглежда плоско. То обаче може да проличи не само от директен оглед на крака, но и от начина на ходене. Когато при някой е налично това състояние, крачките стават по-къси и отсечени. При по- продължително движение или стоене прави е възможна появата и на болка.

Стъпка

По принцип проблеми със стойката или опорно-двигателния апарат издава още и по-голямото износване на подметката на една от обувките. Тътренето при наклонено напред тяло и на фона на сериозни усилия, полагани за откъсване на стъпалата от земята, пък е явен признак на стареенето на организма. Това обаче може и да е сигнал, че човек страда от Паркинсон. Малките и неуверени крачки, сочат за навро-мускулна дисфункция, обясняват специалисти. Влачене на краката е характерно и за хора с напреднала форма на деменция или алцхаймер.

Това е така, поради нарушения когнитивен процес и наличието на разминаване между сигналите мозъка и мускулатурата.

Друг здравословен проблем, който „ясновидството“ по походката лови, е т.нар. ходене тип „скакалец“. Подскачането се среща най-често при дамите, заменили удобните обувки с токчета. То е породено от прекаленото стягане на прасците, което пречи на нормалното разполагане на крака върху пода.

Източници:Тeлегрaф,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *