Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Манията активен въглен: ето как активния въглен уврежда здравето!

Днес употребата на активен въглен е по-скоро мода, отколкото необходимост. В миналото остана времето, когато активния въглен се ползваше само в краен случай – при диария

активен въглен
Използването на активен въглен е сравнително нова тенденция в храненето и козметологията. Наскоро станахме свидетели на конфронтацията между науката и търговията. И в центъра на тази конфронтация (или по-скоро скандал) беше именно активния въглен.

Днес продуктите в „траурен“ цвят са широко препоръчвани от блогъри и известни лица от широкия спектър на модата, спорта и киното. Тяхната усмивка е по-бяла, защото се мият с паста за зъби, която съдържа активен въглен. Техните тела са по-слаби, защото се хранят с хамбургери и сирене, които имат активен въглен. Дори сладоледът „почерня“…

От Италия идва модата на така наречения въглищен хляб – Pan al carbone. В състава му, като допълнение към конвенционалните компоненти, е включен активен въглен. С лека ръка сладкари и хлебари ръсят въглен в курабии и питки. Факт е, че активния въглен се използва като оцветител в хранителната индустрия. Може да го срещнете в описанието на етикетите на храните като Е153.

Станала факт съвсем наскоро, диетата с активен въглен предизвика разгорещен дебат сред специалистите. Много лекари отричат хранителните свойства и честата употреба на активния въглен. Каква е причината за съмненията им?

За какво се използва активния въглен днес?

Както всяко лекарство, активният въглен има плюсове и минуси. В медицината основната му характеристика е абсорбцията на вредни вещества, натрупващи се в червата. Преди се е е предписвал предимно при състояния на диария от различен произход. Активен въглен помага след преяждане. Ползва се и за потискане на неприятните последици от инцидентна злоупотреба с алкохол.

Универсалните абсорбиращи свойства на лекарството му позволяват ефективно да „обира“ вредните вещества от тялото и бързо да ги отстранява.

Активният въглен е и мощен антидот. Той може да действа като противоотрова, да неутрализира отровите и токсините от стомашно-чревния тракт, след което ги абсорбира и способства за тяхното по-бързо изхвърляне.

В допълнение, прахообразният активен въглен чисти плака, маха лош дъх, дори потиска апетита. Основният аргумент на онези, според които активния въглен лекува едва ли не всичко – „от рак до мерак“, е че ако не помогне, то поне няма да навреди. Проучванията обаче са доказали – вреда все пак има!

Как честта употреба на активен въглен уврежда здравето?

1. В големи количества причинява запек

Най-големият проблем, причинен от неконтролирания прием на активен въглен, е предозирането му, например, при диария. Ако една таблетка не помогне, се пият още няколко, и след това пак, и пак… Голяма част от хората забравят, че колкото и активен да е въглена, и на него му е нужно време, за да започне да действа.

Междувременно, лекарите предупреждават, че въглена може да предизвика тежък запек и да наруши абсорбирането на необходимите вещества. Това води до провал на метаболитните процеси, намаляване на имунитета, резки загуби на витамини и минерали. Какво следва след това? Здравей, хиповитаминоза!

2. Може да бъде причина за дисбиоза

Активния въглен, заедно с всички вредни шлаки, екскретира от тялото необходимите и потребни ензими и микроби. Той инхибира полезната микрофлора, и по-късно в червата може да се развие възпаление. И всичко това започва заради опитите да се отървем от метеоризъм.

Мнозина са уверени, че активния въглен, като абсорбент, може да абсорбира газове, без да навреди на чревната микрофлора. В резултат на това метеоризмът, на фона на дисбиозата, се влошава, отваря се кръга, превръща се в спирала, и това води до отчаяние и нуждата от сериозно лечение.

3. Заплашва сърцето

Неконтролираният прием на активен въглен е опасно и за сърдечния мускул. Честата употреба премахва от тялото, необходимите за нормалната му работа, калий и магнезий. И заедно с тях организмът губи и калций, който често е и в недостиг. Без тези вещества работата на сърцето вече няма да бъде нормална.

4. Може да бъде смъртоносен при пептична язва

Смъртна опасност може да бъде приема на активен въглен при пептична язва на стомаха и червата. Така той влиза в кръвния поток през увредените кръвоносни съдове и предизвиква запушване и тромбоза. При улцерозен колит заплашва от токсична дилатация на дебелото черво – опасно усложнение при такова заболяване.

5. Съдържа критично много вредни вещества

И още един риск при често използване на активен въглен. Проучванията показват, че при производството на активен въглен се създава натрупване на полициклични ароматни въглеводороди – ПАВ, които могат да повредят генотипа и да причинят рак. Поради тази причина продуктите с активен въглен трябва да се използват с повишено внимание.

Експертите не са съгласни да се спазва диета с активен въглен. Някои от тях смятат, че е невъзможно да се отслабне по този начин. В най-добрия случай това ще помогне за очистването на червата.

Друга група учени е убедена, че активния въглен може да бъде ефективна добавка към различни диети, като така активно ще участва в отстраняването на мастни натрупвания.

Ето защо, преди провеждането на опити върху собственото ви тяло, трябва внимателно да се оцени състоянието му, да се консултирате с лекар, и да се премислят аргументите „за“ и „против“ приема на активен въглен.

Грижете се за себе си, като не взимате лоши и импулсивни решения, които могат да навредят на вашето здраве!

Източник: nebolet.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *