Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Автоимунно заболяване: коригирайте чувствата, които го задействат!

Няма две мнения по въпроса – чувства лекуват, но също така чувствата и разболяват. Има ли връзка между автоимунните заболявания и онова, което „свива“ сърцето, или кара душатa да ликува?

чувствата
Имунната система и силата на имунитета ни предпазва от всичко, които атакува нашето тяло (вируси, бактерии, хелминти, гъбички, дегенерирали клетки на тялото).

Но, има случаи, при които имунната система вместо да защитава тялото, буквално го „изяжда“ отвътре. Това се случва при така наречените автоимунни заболявания.

Най-важните органи на имунната система са червеният костен мозък и тимусът.

Червеният костен мозък, под формата на клетки на имунната система, и тимуса са основна част от системата, която с помощта на хормони контролира и регулира лимфоцитите да разпознават чуждите клетки в тялото, както и да ги унищожават.

Тимусът е „училището“ на лимфоцитите, отговорни за имунния отговор на организма. Тази жлеза, на практика, ни предпазва от инфекции. Основната роля на тимусната жлеза е превенция на рака.

Да поговорим за тимуса, или казано по друг начин – за тимусната жлеза

Тимусната жлеза се намира точно зад гръдната кост. Думата тимус е от гръцки произход и означава „сила на живота“, „дъх на душата“.

Тази жлеза има сравнително големи размери и активност от ранна детска възраст, та чак до пубертета. След това тимусната жлеза се свива, а с възрастта започва да се набръчква. Заедно с това имунната защита на човек отслабва.

Тимусът е невероятна жлеза – в условия на остър стрес, внезапна инфекция или тежко заболяване, може да възстанови половината от размера си за по-малко от 24 часа.

Хормоните на надбъбречните жлези, които те произвеждат в състояние на стрес, потискат тимуса и водят до неговата атрофия. По този начин, отбранителната сила на организма зависи от нашите тежки негативни мисли и всичко, което постоянно ни напомня за трудностите, през които сме минали. Или иначе казано – тимусната жлеза е зависима от нашите чувства.

Чувствата – ключ за добрата работа на тимусната жлеза и истинска сила за имунната система

Известно е, че една голяма част от хората, които страдат от някакво автоимунно заболяване, са го придобили след преживян силен стрес.

Преди време специалисти от Токийския университет направили прост експеримент, който доказа всичко, което сте прочели до тук.

За целта на експеримента учените разделили група от хора на две по-малки групи. На едната група били показани снимки на убити животни, страдащи деца и болни възрастни хора. Заедно с това първата група слушала тъжни рок балади, класически реквиеми и стихове за нещастна любов.

След проведените изследвания станало ясно, че тимуса има спад в силата именно при хората от първата група.

Сигурно се досещате, че втората група от хора, били подложени на обратното на онова, което било предвидено за първата група. Факт е, че тимусната жлеза станала по-активна при хората, които гледали весели картинки, слушали жизнерадостна музика и били забавлявани със свежи вицове.

Вече е ясно, че емоционалното състояние с възрастта става по-тежко, по-минорно и това потиска жизнеността и работата на тимусната жлеза.

В деня на внезапно заболяване размерът на тимуса може да бъде намален наполовина.

Автоимунни заболявания и чувства

Психосоматиката на автоимунните заболявания е един вид „алергична реакция“ към някакъв вид емоция. В кинезиологията това се изследва чрез мускулен тест, както се търси и връзката с емоцията, която я причинява.

Ето и пример: жена на 31 години, с гъста кръв, високо кръвно налягане, влошен хормонален фонд и аритмия. И трите състояние не са наследствени. В последствие, след работа с психолог, става ясно, че жената е преживяла тежка любовна драма. Именно това е „алергията“, чувството на загуба и разочарование, което е „отключило“ нейните оплаквания и новопридобити заболявания.

Затова, ако имате автоимунно заболяване, потърсете чувствата, които са го предизвиквали.

Какво увеличава жизнеността или дейността на тимуса?

1. Заобиколете себе си с красиви гледки и здрави, активни хора. Вземете си домашен любимец, посещавайте природни паркове и ненатоварващи културни събития.

2. Стимулирайте директно тимусната жлеза. С палеца и средния пръст почуквайте леко (подобно на вибрация) 3 пъти на ден в продължение на 10 минути 2 см под вратната ямка и казвайте: „Аз съм изпълнен/а с любов.“

След това сложете ръка на гърдите и си представете как цялото ви тяло се изпълва с топлина. Мислете за нещо весело, усмихвайте се и задръжте вниманието си толкова дълго, колкото ви е необходимо, за да се почувствате съвършено спокойни.

4. Нашата тимусна жлеза е в състояние да се „подмлади“ с помощта на хормона мелатонин, произвеждан от епифизната жлеза, който регулира дневните ритми. За целта е добре да спите и да се събуждате в абсолютна тъмнина. Светлината на новия ден трябва да достигне постепенно до вас. Затова не бързайте да вдигате щорите или да светкате лампата веднага след като се събудите. Абсолютно забранено е да включвате телефона, още щом отворите очи. Телефон, таблет и лаптоп нямат място в спалнята. Телевизор – също!

Хората стават нервни, когато заспиват и се събуждат на светлина. През нощта човек трябва да спи, в противен случай вътрешните ритми се разбиват и жизнената сила спада. Ако работите през нощта, осигурете си максимално спокойствие, време и условия за сън.

Непряко, хормонът мелатонин увеличава настроението и намалява депресията

5. И накрая – използвайте етерични масла. За масаж, за ароматерапия – както ви е удобно, и както предпочитате.

Тук има няколко механизма на етеричните масла, които е добре да припомним:

– отпускат спазмите на тялото, като по този начин намаляват нивото на стрес;

– етеричните масла са „имунната система“ на растенията и по аналогия подобряват и нашата имунна система;

– жизнената сила на растенията, съдържаща се в етеричните масла, регулира работата на различни органи (някои стимулират, други релаксират), допринасяйки за намаляването на страховете и разкриването на нашите силни качества.

6. И най-важното. Ако сте много притеснени или тъжни, свържете се с психолог.

Стресът и нервното напрежение не само отключват автоимунни и други тежки и труднолечими заболявания, но и „изяждат“ организма отвътре. Припомняйте си това всеки път, когато решите да се ядосвате за дреболии или да страдате за нещо, което не може да промените.

Източник: dolgieleta.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *