Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психосоматика на псориазиса: когато гневът и обидата избиват като псоритачни плаки

Псориазис – това е едно от най-старите, и в същото време най-неприятни кожни заболявания, които могат да засегнат човека


Причините и механизмите за появата на псориазис са проучвани в продължение на повече от век. Все още не може много ясно да се определи защо голям брой хора страдат от различни форми на псориазис. И най-важното – как да се отърват от това упорито и нелечимо, засега, заболяване. Въпреки трудния характер на псориазиса, учените не се отказват, и продължават своите проучвания и анализи в тази насока.

Ето защо преобладаващото мнозинство от лекарите са склонни да вярват, че истинските причини за появата на псориазис са в душата и психологията на човека.

В тази статия ще се опитаме да разгледаме основните психологически причини, които могат да допринесат за възникването и развитието на това заболяване.

Кои са причините за псориазис, по отношение на психосоматиката?

Кожата има много важна роля в сложната система на човешкото тяло. Тя предпазва физическото и психическо тяло от околния свят, като един вид защитна обвивка. В допълнение, кожата може да разкаже много за личността и характера на човек, както и за отношението му към живота и собственото му здраве.

Психосоматиката твърди, че причините за появата на псориазиса са негативните нагласи и недоволството на пациентите от тялото, от тяхната позиция в живота и света. Това са хора, които изпитват нещо повече от раздразнение и вътрешен конфликт. Те най-често не дават глас на своето раздразнение и потискат емоциите си. При тях външната проява на широк спектър от чувства става все по-трудна с напредването на болестта.

Псориазисът е заболяване, което засяга най-дълбоките, вътрешни слоеве на човешката кожа. Затова може да се каже, че обривите, сърбежа и раните се появяват тогава, когато раздразнението, гнева и желанието на човека да се разграничи от външния свят достига връхната си точка.

За да се разберат по-добре специфичните причини за появата на псориазиса е много важно да се вземе предвид и неговата локализация.

Например, плаките по главата се появяват, когато човек вярва, че другите го подценяват. Псориазис на ръцете показва, че пациентът изпитва раздразнение по отношение на семейството и приятелите, които не се вслушват в онова, което той казва, или иска от тях.

Може ли псориазиса да стане невидим?

Колкото и алогично да звучи, голяма част от терапевтите са на мнение, че е възможно дълговременно възстановяване целостта на засегнатата от псориазис кожа.

За да може пациентът веднъж завинаги да „скрие“ неприятните люспи и да ограничи болезнения сърбеж, лечението трябва да включва както медицински средства, така и психотерапия. Човек не трябва да потиска раздразнението и гнева, но не бива и напълно да се отърве от тях.

Според психосоматиката, на първо място е необходимо да се определят негативните фактори. След това трябва да се работи в насока на тяхното отстраняване. Тук е важно да се разбере каква е тяхната причина в най-преобладаващите ситуации. Нужно е пациентът да преразгледа отношението си към онова, което му се случва.

Например, ако болният от псориазис е подценен или унижен по време на работа, по причини извън неговия контрол, по-добре е да помисли за намиране на друга, по-подходяща и здравословна работна среда. Както и онези хора, които често влизат в конфликт с приятели, колеги и роднини, е добре да преразгледат и променят отношението си.

Медицината познава дълги периоди на ремисия при псориазис. Част от тях се дължат на правилното медицинско лечение. Лечение, което се извършва с помощта на локални терапевтични средства, както и с прием на различни лекарства. Но, една голяма част от успешните ремисии при псориазис са се случили след постигането на душевен комфорт. Ето защо болните от псориазис трябва да преосмислят отношението си към психотерапията. Нужно е да започнат да я практикуват възможно най-скоро.

Източник: mirsomatiki.ru

Ин дерма псориазис
ИН ДЕРМА помага при псориазис

поръчай Ин дерма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *