БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

В София: оперират глаукома само за 10 минути! (ВИДЕО)

Ефективни, бързи и много по-щадящи са вече операциите при глаукома. Специалистите от софийската болница Токуда връщат зрението безкръвно и без усложнения


Глаукома е тежко заболяване на очите. При глаукомата е налице повишаване на вътреочното налягане, което без лечение, води до необратима слепота.

Това очно заболяване има почти асимптоматичен ход. Наблюдава се увреждане на оптичния нерв и ретината с характерна загуба на страничните зрителни полета, обикновено свързано с повишено вътреочно налягане.

Увреждането на оптичния нерв при глаукома е необратимо, и в крайна сметка може да доведе до загуба на зрението. Поради това е важно да се идентифицира глаукомата навреме, за да се предотврати прогресирането ѝ.

Заболяването глаукома е втората сред причините за слепота в света, която засяга хора от всякакъв пол, раса и националност. все по-често се наблюдава и при пациенти, които не са навършили 40 години.

При безкръвната операция на глаукома се използват иновативни микроимпланти. Новите импланти са поставени на трима пациенти в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в София.

Интервенцията по поставянето на имплантите е отнела не повече 10 минути. Това е страхотна новина за болните с глаукома. Знае се, че при това заболяване операциите, които се правеха досега, бяха доста продължителни. Освен това, при тях съществува сериозен риск от постоперативни усложнения. Постоперативните усложнения при досегашните операции са: кръвоизливи, отоци на роговицата и хипотония.

Екипът на доктор Томов по време на операция

Операциите при глаукома имат за цел да се постигне вътреочно налягане от 13-15 мм живачен стълб. Това са границите, в които зрението не е застрашено от загуба и допълнително влошаване.

Имплантите, които са поставени на тримата пациенти в болница Токуда, са с размер едва 6 мм и се поставят безкръвно, под локална упойка, без нужда от разрези и конци.

Д-р Алек Топов, началник на отделението по Офталмология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

Микроимплантите и тази хирургична техника дават възможност на пациентите за адекватно и сигурно овладяване на високите нива на вътреочно налягане чрез интервенция, която и много кратка и не носи рисковете на до този момент извършваните глаукомни операции”, разказва д-р Алек Топов, началник на отделението по Офталмология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

Поставянето на имплантите става възможно, благодарение на много малък, прецизен разрез от 1 – 1.2 мм

През този микроскопичен разрез се поставя импланта, който е във формата на тръбичка. Чрез нея се освобождава течността, която е причина за повишаването на вътреочното налягане.

Пациентите ще престоят в болницата 1 денонощие, след което ще бъдат изписани и ще могат да се върнат към обичайните си занимания. Радвам се, че сравнително бързо и в България вече разполагаме с тези иновативни импланти, с които можем да подобрим качеството на живот на пациентите с глаукома”, добавя д-р Топов.

Независимо от метода на лечение, ранната диагностика на глаукома е най-добрият начин да се избегне слепота, категорични са специалистите-офталмолози. Ето защо, профилактични прегледи при офталмолог са от съществено значение за ранното откриване на глаукома, особено ако са налице рискови фактори за развитие на това заболяване.

Безсимптомното заболяване не причинява болка и е причина за фриволно и несериозно отношение на някои пациенти с предписано лечение. Точно това отношение към лечението е причина за прогресията на глаукомата, и в резултат на това – необратима загуба на зрение.

Повече информация може да получите на телефон 02/ 403 4000 и локална регистратура на отделението по офталмолигия:02/ 403 4910

Адресът на болница Токуда е:

бул. „Никола Й. Вапцаров“ 51Б (с кола входът е от ул. „Ат. Дуков“), кв. „Хладилника“, 1407 „Лозенец“.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция „Джеймс Баучер“, след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. „Лозенец“ или с трамвай №10 до спирка „Бул. Никола Й. Вапцаров“ и автобус №88 до спирка „МБАЛ Токуда Болница“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *