БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Уринарни инфекции – 12 начина за успешно излекуване

Повтарящи се уринарни инфекции и изпускане на урина могат да направят живота доста неприятен

Да се предпазим или излекуваме успешно с няколко полезни съвета.

1. Удобна поза при уриниране

Ако в тоалетната никога не сядате на тоалетната чиния поради страх от инфекции, правите нещо излишно, тъй като циститът се причинява от собствените фекални бактерии. Те се придвижват през уретъра до пикочния мехур, прикрепват се към стените му и там се размножават.

Когато не сте удобно разположени на тоалетната чиния, а само леко приклекнали над нея, затруднявате пълното изпразване на пикочния мехур. Вследствие на това се появяват по-чести желания за уриниране, а рисковете от инфекции всъщност нарастват.

уринарни инфекции
Уринарни инфекции – какво помага?

2. Обратно броене

Сбръхактивният пикочен мехур, дори когато е само наполовина пълен, се контрактира и предизвиква непреодолимо желание за уриниране. За да овладеете този процес, можете да използвате техниката на обратното броене.

Целта е да насочите вниманието си към нещо друго. Започнете от 100 и бройте до 1. Можете също да рецитирате някое стихотворение или да разкажете някаква история. Упражнението помага за отпускането на пикочния мехур. Така ще можете да отидете в тоалетната, без да тичате и освен това, когато сами решите.

3. Следете теглото си

Излишните килограми увеличават натиска върху вътрешните органи и влияят неблагоприятно върху мускулите на перинеума (меките тъкани, разположени между ануса и външните полови органи). От това се увеличава рискът от инконтиненция, а позивите за уриниране стават по-чести.

4. Открийте чаеното дърво

Този дар от природата е доказано ефикасен срещу бактерията, която най-често причинява цистита – Ешерихия коли. Още при първите симптоми масажирайте 4-5 пъти дневно долната част на корема с 5 капки етерично масло от чаено дърво, разтворени в 1 ч.л. растително масло, например бадемово.

5. Силата на иглите

Според норвежко изследване 73% от жените с чести уринарни смущения, третирани два пъти седмично с акупунктура, нямат рецидиви на цистит през следващите 6 месеца. Древната китайска практика помага за по-пълното освобождаване на пикочния мехур от урината и така се ограничава рискът от инфекции.

6. Подсилете перинеума

Той се състои от група мускули, които поддържат пикочния мехур. Когато перинеумът е отпуснат и му липсва тонус, може да се появи изпускане на урина. Кинезитерапията предлага упражнения за подсилване на мускулите в тази зона, които са лесни за изпълнение. Например, 5 бързи ритмични стягания и отпускания на ануса, последвани от 10 секунди почивка, и отново серия стягания и отпускания. 5 минути на ден са достатъчни, за да се стегне перинеумът.

7. След секс посетете веднага тоалетната

Проникването във вагината и търкането улесняват контакта на фекалните бактерии с уретъра. Урината измива уретъра и отстранява бактериите, които са успели да проникнат. Внимавайте също за начина, по който използвате тоалетната хартия – посоката винаги е отпред назад.

8. Стоп на тесните дрехи

Ако често страдате от цистит, забравете за тесните панталони и за синтетичното бельо – два фактора, които улесняват размножаването на вредните бактерии, причиняващи цистита. За интимен тоалет избирайте продукти без парфюм и с неутрално pH, за да не се наруши балансът на вагиналната флора.

9. Опитайте поддържащите мрежички

Когато инконтинецията се проявява лесно при спортуване, кихане, носене на тежко, тя може да се превърне във всекидневен проблем. Съществува неоперативен метод, чрез който под уретъра се поставят мрежички, прикрепени към коремните мускули. Получава се нещо като хамак, който поддържа сфинктера на пикочния мехур.

10. Водете си дневник

В рамките на три дни отбелязвайте всички количества течности, които изпивате, броя на посещенията на тоалетната, както и обема на урината с помощта на мерителна чашка. Ако отделяте повече от 2 литра на ден, значи пиете прекалено много течности.

Литър и половина вода на ден е достатъчно количество. Намалете консумацията на кафе и чай – кофеинът и теинът имат изразени диуретични свойства. Сулфитите в бялото вино водят до същия ефект.

11. Повече плодове и зеленчуци в менюто

Бактериалните проблеми настъпват най-вече след периоди на запек. Редовното отделяне е много важен елемент от хигиената на живот. То се подпомага от достатъчната консумация на плодове и зеленчуци, богати на фибри – грах, праз, ябълки, ягоди, кайсии…

12. Електрическа стимулация

За няколко минути дневно през глезена се пуска нискоинтензивен ток. Той преминава по задния тибиален нерв, който е свързан с пикочния мехур. Ефектът от електростимулацията е успокояване на контракциите на мехура.

Източици:Здрaвeн жуpнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *