ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ноктите алармират за високо кръвно, липса на важни витамини и не само

Макар и малка и привидно незначителна част от човешкото тяло, ноктите са много важни

Те са ключови не само за естетиката на ръцете ни, но и са ни крайно нужни в ежедневието. Освен това се оказват и огледало на здравословното ни състояние.

Дефицит

Когато нещо не е наред с тялото ни, това проличава и в други негови части. Както знаем, кожата, косата и ноктите много често ни подават сигнали, за това което ни куца. Те са много чувствителни към промените, случващи се в нас и ако се вгледаме в тях, можем да разберем много.

ноктите
Ноктите алармират за различни заболявания

Всеизвестно е, че миниатюрните бели черти по нокътната плочка показват липса на витамини. Лесното им начупване, огъване и деформиране също сочи за някакъв вид изтощение на организма й девитаминоза.

Това обаче, което е по-малко известно, е, че можем да предвидим болежките си по лунулата. Това е тази част от нокътя, която се намира в основата на плочката и наподобява полумесец. По своята същност тя е корен на нокътя и е много важна част от неговото устройство.

Също така тя е много чувствителна и свързана с останалите части на тялото ни. Именно затова дисбалансът в някоя от тях, проличава веднага в цвета, формата и големината на лунулата.

Пръсти

Светлата част в основата на нокътя, е различна при всеки, също като косата, очите и т.н. Именно затова трябва да имаме предвид индивидуалността, когато обръщаме внимание на детайлите като този. Въпреки това не бива да подценяваме промените в ноктите си.

Лунулата на кутрето например не е от най-забележимите. Видът й обаче се свързва с работата на бъбреците и сърцето. Ако нейната големина се увеличи или забележим друга драстична промяна в начина, по който тя изглежда, трябва да се обърнем към лекар и да проверим състоянието на тези органи.

Безименият пръст от своя страна подава сигнали за работата на репродуктивната и лимфната система. Едва забележима лунула може да означава проблеми със стомаха. Средният пръст ни алармира за едни от най-важните части на тялото. Това са именно мозъкът и кръвоносните съдове.

Липсата на светъл участък, може да значи, че имаме проблем с капилярите и вените си. Също така, това е индикация за наличие на високо кръвно. Проблемите с панкреаса и дебелото черво проверяваме по показалеца. Ако лунулата му е твърде малка или напълно изчезне, то тогава трябва да обърнем повече внимание на тези органи.

Палецът от своя страна е с по-изразен корен, който трябва да заема около 25% от нокътя. Ако обаче той е по-голям, това е знак за повишено кръвно налягане. По-малката му площ пък, е напълно нормална при пушачите. Освен всичко това по плочката на палеца можем да проверим работата на билите дробове и далака.

Промени

Начинът, по който изглеждат лунулите ни може да ни покаже и други нередности във функционирането на тялото ни. Например ако са прекалено големи, като заемат половината от нокътя ни, то това сочи проблеми със сърцето, кръвоносните съдове и дори ниско кръвно налягане. Най- често уголемените участъци се наблюдават при спортистите и хората, подложени на голямо физическо натоварване. Ако не сме от тях, но все пак полумесеците ни са по-обемни от нормалното, това може да се дължи на високи нива на стрес.

Малките белезникави участъци, пък сочат слабо кръвообращение, слаба имунна система, бавен метаболизъм и липса на важни витамини като желязо.

Промените в цвета им също са индикатор за определени здравословни проблеми. Ако те посивеят, това може да се дължи на невъзможност на организма да усвоява хранителните вещества.

Лилавеещите лунули пък са знак за лошо кръвообращение и недостатъчен кислород. Ако пък са оцветени в червено, това може да издава застоял начин на живот. Нормалния цвят, който трябва да поддържат е няколко тона по-светъл от кожата ни. Ако това е така, няма място за притеснение.

Източници: Тeлeгрaф,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *