Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 златни правила за здрав черен дроб – ето какво трябва да ядете

От черния дроб зависи здравето на целия организъм

Ето как да се грижите добре за този важен орган.

1. Когато става дума за храна, нека е 80:20.

80% от менюто ви трябва да е съставено от свежи, непреработени храни, като пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, ядки, семена, яйца и нетлъсти меса. Останалите 20% може да са всички други неща, които обичате да хапвате: сладки изделия, сирене и преработени продукти.

здрав черен дроб
Супер съвети за здрав черен дроб

2. „Вслушайте“ се в глада си.

Много от нас имат склонност да ядат повече от необходимото и така претоварват черния дроб, което може да доведе до увреждането му, дори и на практика да не ядем от т.нар. „лоши“ храни. Опитайте се да следите усещането си за глад и не допускайте той да стане прекалено силен – така ще се предпазите от натъпкването с храна, към което ви тласка падането на кръвната захар. Не е добре и да ядете, когато не сте истински гладни. Често хората ядат по различни причини – не защото са гладни, а защото са уморени, отегчени, самотни, гневни, стресирани и т.н. Опитайте се да разпознавате моментите, в които ядете не от глад, а заради емоции.

3. Поддържайте добра хидратация.

Един от най-простите начини да се погрижите за черния си дроб, е да пиете много вода. Добре е тя да е филтрирана, а вие си поставете за цел дневно да приемате 1,5-2 л вода. Ако тренирате или времето е горещо, добре е да увеличите количеството. За да сте сигурни, че пиете достатъчно вода, вижте какъв цвят е урината ви – тя трябва да е бледо жълта или почти прозрачна, ако пиете достатъчно течности.

Изключение от това правило е, ако приемате витамини от група В или витамин С, които обезцветяват урината за няколко часа след приема им. Имайте предвид, че в посочената дневна доза течности не се калкулират напитки като алкохол, кафе, чай или безалкохолни. Само билков чай без кофеин може да се приравни с прием на вода.

4. Яжте здравословни мазнини.

Мнозина изпитват ужас от всякакви мазнини поради дълго проповядваната теория, че мазнините винаги ни вредят. Но, в крайна сметка, се оказа, че организмът се нуждае от определено количество добри мазнини и тяхното елиминиране от диетата може да доведе до недостиг на есенциални мастни киселини, което води до суха, зачервена кожа, екземи, болки в ставите, депресивни настроения, слаб имунитет, загуба на коса и проблеми с паметта. Друг плюс от мазнините е, че те бързо дават усещане за ситост и така предпазват от преяждане.

Полезните мазнини са полиненаситените (Омега 3 и Омега 6 мастни киселини) и мононенаситените. Хапването на храни, богати на добри мазнини, подобрява нивата на холестерола в кръвта и намалява риска от сърдечни болести. Тези мазнини подобряват и нивата на инсулин и контролират кръвната захар, което е много важно за хората с диабет тип 2.

Мононенаситени мазнини може да си доставите от авокадо, маслини, ядки, натурално фъстъчено масло, а полиненаситени – от орехи, слънчогледови семки, ленено семе, семена от шафранка, масло от вечерна иглика, както и от по-мазни риба като сьомга, скумрия, риба тон, херинга, сардини. Соевото мляко и тофуто също източници на добри мазнини.

5. Елиминирайте токсините.

Токсичните вещества от приетата храна, от околната среда и заради начина на живот допринасят за по-голямото натоварване на черния дроб и могат да доведат до дългосрочни увреждания. Затова е важно да елиминираме, доколкото е възможно, тези токсини. В храната те идват от изкуствените консерванти, оцветители и аромати. Тези съставки не са натурални и организмът ни не е създаден, за да може да ги преработва. Те се добавят при производството на храни в големи количества, за да могат те да издържат по-дълго на пазара или за да изглеждат по-атрактивно. Затова е добре да се сведе до минимум консумацията на преработени и пакетирани храни и да се хапват повече свежи продукти и домашно приготвени ястия.

Избягвайте продукти, в които има мононатриев глутамат, който все още се добавя често за ароматизиране. Той не само може да предизвика проблеми с черния дроб, но и главоболие, хиперактивност при децата, сухота в устата, обриви, коремни болки и раздразнителност. Други добавки, които е добре да избягвате, са изкуствените подсладители.

И макар те да обещават сладък вкус без излишни калории, всъщност ефектът от техния прием е обратен, тъй като те влияят на черния дроб почти като захарта. Така подсладителите могат да доведат до мастна чернодробна болест и качване на килограми.

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

Ако искате да сте в добра кондиция, е важно да включвате в менюто си продукти, които подпомагат функционирането на черния дроб и неговата детоксикация. Ето на какво да наблегнете:

– Кръстоцветни зеленчуци

Това са броколи, къдраво зеле, карфиол, брюкселско зеле и зеле. Тяхната мощна защитна функция се дължи на високото им съдържание на глюкозинолати. Веднъж щом тези зеленчуци се сдъвчат и смелят, глюкозинолатите се превръщат в две типа силно реактивни вещества, които работят заедно като мощни стимуланти за детоксикацията на черния дроб. Добре е да се ядат кръстоцветни зеленчуци поне 3 пъти седмично, за да се подобри състоянието на черния дроб. Храните, които са богати на сяра, също стимулират пречистването на този важен орган. Такива продукти са лукът и чесънът. Зеленчуците с тъмни цветове също са много полезни за черния дроб, такива са тиквата, червеното зеле, морковите, цвеклото и др.

– Плодове, съдържащи елагична киселина

Такива са малините и червеното грозде, както и цитрусовите плодове (портокали, лимони).

– Билки и подправки

Най-полезните за черния дроб са розмарин, копър, семена от целина, кимион, куркума. Знае се, че глухарчетата стимулират жлъчната продукция, което подпомага детоксикацията на черния дроб.

– Протеини

Черният дроб се нуждае от качествени протеини, за да функционира оптимално. Такива са: нетлъстите меса, бобовите храни и пълнозърнестите продукти като киноа, елда и просо.

– Зелен чай

За него се смята, че подпомага пречистването на черния дроб.

Източници:Жуpнaл,likаr.infо,Pixabay.com

Холимин
Холимин помага при проблеми с черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *