Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Избор в полза на здравето: Кафе с мляко или кафе без мляко?

Какво се случва със здравето, ако редовно добавяме мляко към освежаващата напитка?


Според статистиката повечето хора пият кафе само с добавяне на мляко. Млякото помага да се „омекоти“ вкусът на ободряваща напитка. Капучино, лате, американско или просто еспресо кафе с мляко – всеки ден човек изпива поне 1-2 чаши кафе с мляко. Експертите предупреждават: най-добре е да се откажете от навика да добавяте мляко в кафето. Хората, които харесват своето сладко и светло кафе не просто консумират куп „празни“ калории, но и могат да навредят на здравето си.

Черно или с мляко?

За да не всяваме излишна паника, ще цитираме две мнения на специалисти в областта на здравето и храненето.

Тялото ни е проектирано по такъв начин, че да функционира нормално само ако се получават три вида хранителни вещества: протеини, мазнини и въглехидрати. Много любители на кафето го предпочитат с мляко или сметана. Някои просто харесват този вкус, а други не искат да пият черно кафе, поради страх от сърдечни проблеми или високо кръвно налягане. Лекарите обаче предупреждават любителите на ободряващата напитка – кафето с мляко не е толкова безвредно, колкото обикновено се смята.

Ето какво казва руската диетоложка Елена Толкоконкова. „Много от хората категорично отказват да пият черно кафе ,поради здравословни проблеми, наивно вярвайки, че млякото неутрализира всички негативни ефекти на кофеиновата напитка върху тялото. Млякото променя вкуса на кафето и леко намалява количеството консумиран кофеин, но същевременно действа и върху здравето по свой собствен начин.“

Според експерта двете напитки – кафе и мляко, са индивидуално полезни за здравето. Млякото съдържа калций, кафето тонизира и ускорява метаболизма. Но заедно тези продукти са грешно комбинирани. „Кафето съдържа танини, които се използват в медицината като антидиабетни и хемостатични агенти, както и за предотвратяване появата на хемороиди“, обяснява Толоконникова. „Те имат стягащо свойство и не позволяват да се асимилират протеините, които се съдържат в млякото, така че ползите от такава напитка са много преувеличени.“

Освен това – при комбинирането на „стягащите“ вещества в кафето и казеиновите протеини в млякото се образува определено вещество, което не само се абсорбира слабо, но и за дълго време остава в стомаха. „Дори киселият стомашен сок не може веднага да разтвори такава структура“, казва експертът. – Ако човек често пие голяма част от дневната доза кафе с мляко, то това вещество може и да се „застои“ по-дълго време в стомаха. Това е много опасно за здравето, и във времето може да доведе до рак на стомаха. “

Изследователи от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн и учени от Калифорнийския университет в Сан Диего сравняват диетите на 19 400 любители на сутрешната доза кафе. Те установиха, че хората просто не обръщат внимание на допълнителното мляко и захарните калории, които присъстват в напитките им. Затова често се случва обядът да не е пълноценен, заради чувството на ситост, което млякото, сметаната и захарта в кафето предизвикват. По този начин се предизвиква нерегулярен прием на по-голямо количество храна вечер, когато хората обичайно не пият кафе с мляко… Всички знаем какво се случва със здравето, когато се наруши честотата на приема на храна.

Колко да е вредно кафето с мляко и наистина ли капучиното може да причини рак?

Лекарите все пак успокояват кафе-маниаците: ако не злоупотребявате с напитката и не пиете по една чаша кафе с мляко на ден, то няма да причини рак.

Въпреки това, дори умерена порция кафе с мляко на дневна база може да предизвика зависимост от напитката – в по-голяма степен, отколкото при използването на черно кафе. В допълнение, в тази форма, кафето вече няма да допринесе за ускоряване на метаболизма.

Много хора пият кафе, за да увеличат жизнеността и енергията, но в този случай кафето с мляко не е асистент на доброто настроение. Млякото, както вече бе споменато по-горе, намалява ефекта на кофеина и е естествен аналог на леко хапче за сън. „Не се учудвайте, когато след чаша капучино или лате се почувствате сънливи, и поискате да легнете и да си починете“, казва Толоконникова. – Не е съвпадение, че топлото мляко се дава на децата, за да спят по-добре. Ето защо съветвам в работни дни преди работа да предпочитате черно кафе, а през уикендите вече можете да се поглезите с различни вариации на тази напитка.“

Често с помощта на кафе хората с ниско кръвно налягане се опитват да го възстановят естествено, без да приемат лекарства. Кафето с мляко в този случай също ще бъде безполезно: млякото ще попречи на кофеина да има вазоконстриктивен ефект и налягането няма да се вдигне.

Консумирайте отговорно и мярка!

Диетоложката припомня, че за да отслабнете за лятото, по-добре е да изберете черно кафе, но и да знаете в каква мярка да го консумирате. В допълнение към полезните свойства кафето като метаболитен ускорител, то „изсушава“ организма, тъй като действа като естествен диуретик.

Наистина ли е по-добре да се премахне напълно кафето с мляко от диетата, за да се избегне появата на различни заболявания? Експертите казват: не, но не е необходимо да се пие твърде често и в големи количества. „Препоръчвам ви да замените сутрешното кафе със зелен чай“, казва лекарят. – Съдържа същите полезни свойства като кафето, но е много по-безопасно за здравето. Ако сте специален любител на кафето и не можете да се откажат от напитката, опитайте се да го ограничите само до една чаша на ден: това е най-оптималното количество кафе за възрастен без никаква вреда за организма „.

Източник: nutritionmyths.com, www.livestrong.com, www.healthambition.com, steptohealth.ru

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *