Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рафинираното слънчогледово олио-по-добре го забравете!

Най-често използваното масло е познатото на всички слънчогледово олио. От детството си знаем, че то, освен вкусно, е и полезно


Ползваме слънчогледово масло, за да овкусяваме салати и за приготвянето на различни ястия. С него пържим, правим майонеза и какво ли още не…

Популярността на слънчогледовото масло се дължи на широкото му разпространение в нашия регион и ниската цена. Но фактите ни принуждават да признаем, че стойността на тази мазнина е не само надценена, но използването ѝ е опасно за здравето.

В тази статия ще научите за отрицателния ефект на слънчогледовото олио върху тялото, защо и кой трябва да избягва честата употреба на това масло.

Слънчогледово масло

Изследването на международен екип от учени, ръководено от експерти от Университета в Гранада, показа, че дългосрочното потребление на слънчогледово, маслиново и рибено масло засяга черния дроб на плъхове. Учените направиха серия от сложни анализи, за да определят как тялото реагира на консумацията на различни масла.

По време на анализа беше установено, че студено пресованото маслиново масло е най-безопасно за черния дроб, дори и ако се ползва през целия живот. За разлика от зехтина, слънчогледовото и рибеното масло унищожават чернодробните клетки и ги окисляват.

Професор Моралес и неговия екип

Хосе Луис Моралес, професор по физиология в Университета в Гранада, обяснява: „В хода на проучването открихме, че мастната тъкан се натрупва в черния дроб с възрастта. Най-поразително обаче е, че видът на съхраняваните мазнини се различава в зависимост от консумираните масла.

Оказва се, че при някои плъхове черният дроб старее по здравословен и естествен начин, докато други са предразположени към различни заболявания.

Промените, причинени от продължителната употреба на слънчогледово и рибено масло, прави черния дроб податлив на неалкохолно омазняване – много сериозно заболяване, което може да доведе до цироза и рак на черния дроб“ – каза проф Моралес.

Друга група експерти, от Университета в Сиатъл, откриха вещество от първи клас на опасност – бензопирен. Той е канцероген и причинява рак. При производството на олио бензопирола, съдържащ се в слънчогледовото семе, преминава до 95% в готовия продукт. Често слънчогледовите ниви се намират в райони с натоварени пътища, заводи и т.н, и това допълнително утежнява слънчогледовите семки с не особено полезни вещества.

При температури над 30 градуса асфалтът освобождава бензопирол във въздуха, който се абсорбира от семената

Експертите казват, че в слънчогледовите семки, които са били съхранявани за цяла година, концентрацията на бензопирола достига такива стойности, че няма как концентрацията на вредното вещество да спадне, въпреки рафинирането и допълнителната обработка.

Ако поради някаква причина не можете да откажете използването на слънчогледово олио, поне се опитайте да следвате тези прости съвети, за да не вредите на здравето си.

Кой и защо не трябва да употребява слънчогледово масло?

1. Забранено е за хора със заболявания на жлъчния мехур и жлъчните пътища, с диабет, повишен холестерол и сърдечно-съдови заболявания.

2. Да не се използва при деца под 2 години.

3. Слънчогледовото масло е известен алерген. Хората с висока чувствителност към слънчоглед, амбра, лайка, пелин, хризантема и невен трябва да избягват употребата на слънчогледовото масло по какъвто и да е начин.

4. Слънчогледовото масло е най -висококалоричното масло от всички използвани за храна. Една супена лъжица съдържа 180 kcal. Това означава, че онези, които искат да отслабнат, трябва да го изключат от диетата.

Неспазването на тези ограничения може сериозно да засегне здравето, да доведе до тежко състояние, което дори може да причини смърт.

Как да избегнем вредата от растителното масло?

1. Купувайте само нерафинирано растително масло от първото студено пресоване. В този продукт има повече полезни вещества, отколкото в „мъртвите“ рафинирани масла.

2. Каквото и да приготвяте, както и да го приготвяте, не бива да използвате повече от 1 супена лъжица на ден олио.

3. Избягвайте да пържите в слънчогледово олио. Под въздействието на висока температура, полезните качества се губят, и с помощта на същото масло за пържене сериозно нанасяте вреда на здравето си. При пърженето се образуват опасни канцерогени, които насърчават развитието на рак.

4. Изхвърлете старите тигани, върху чието дъно храната залепва, без да използвате мазнина. Купете нов тиган, с незалепващо покритие и приготвяйте храната без мазнина. Тефлоновото покритие ви позволява да изпържите продуктите без масло – това е безопасно и здравословно за организма. Не пренебрегвайте здравето!

Няма болест без причина. Малко се знае за вредното въздействие на растителното масло. Използването на този продукт всеки ден може да предизвика сериозни заболявания и да причини непоправими щети на вашето здраве.

А какво масло да използвате? Алтернатива на токсичното слънчогледово масло е зехтинът. Известно е, че в слънчогледа се съдържа повече витамини А, Е и К, отколкото в маслините. Въпреки това, маслиновото масло се абсорбира по-добре поради съдържанието на олеинова киселина. Дори свинската мас, в разумни количества, е за предпочитане пред олиото.

Редовното използване на ленено масло за овкусяване на салатите, и особено ако го консумирате на празен стомах, ще ви помогне да нормализирате работата на тялото, и да излекувате много заболявания.

Споделете статията в социалните мрежи, ако смятате, че тази информация е полезна за профилактика и лечение на различни заболявания на черния дроб.

Пишете ни в коментарите, какво друго може да замени традиционните растителни масла, без да има опасност за здравето.

Източник: tutknow.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Рафинираното слънчогледово олио-по-добре го забравете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *