ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как лекарите сами лекуват кашлица и болки в гърлото, когато се разболеят?

Възпалението в гърлото предизвиква рецепторите за кашлица. Така че, когато лекувате гърлото при простуда, първо трябва да преборите кашлицата

На помощ идват безброй средства с ментол, етерични масла от евкалипт, иглолистни и други растения. Подготовката на лек от тях е под формата на билкови напитки, решения за гаргара и вдишване, бонбони, спрейове. Достатъчно е да ги взимате по-често, за да настъпи някакво подобрение.

Без да си вредите!

Ако те не помогнат, имате нужда от специфично лечение на кашлицата. Преди да купите какъвто и да е сироп или хапче, трябва да разберете каква кашлица имате – суха или влажна. Без да знаете това, е възможно да си навредите: препаратите за суха кашлица, ако се взимат, когато кашлицата е влажна, ще помогнат за развитието на бронхит и възпаление на белите дробове. И обратното: лекарствата за влажна кашлица са безполезни при суха кашлица, и не могат да я подтиснат.

За съжаление, много лекарства се правят на шизофренен принцип: те имат компоненти и за суха, и за влажна кашлица

Как може да се избегне това? Купувайте лекарства, които не са комбинирани, а са с един компонент. Най-ефективното средство за влажна кашлица са лекарствата с бромхексин, амброксол, ацетил цистеин и карбоцистеин.

За суха кашлица има две групи лекарства. Първата потиска центъра на кашлицата в мозъка. Това са лекарства с бутамат и кодеин (последните лекарства се отпускат само с рецепта, но не и в България). Втората група лекарства успокоява кашлицата в гърлото. Такова лекарство е Либексин. Тези лекарства не винаги помагат: ефектът от тях е умерен и болезнените атаки на кашлицата могат да продължат. При лечението на такава кашлица има критични моменти (между другото, те са важни и при възпаление на гърлото, като цяло).

Първо, ако носът е задушен и дишате с устата си, няма да има смисъл от приема на медикаментите. Гърлото е претоварено – и това е мощен фактор за активирането на възпалителни процеси и провокирането рецепторите на кашлицата.

На второ място, отрицателното въздействие на сухия въздух (в апартаментите винаги е много сух, поради отоплението). Купете овлажнител или използвайте народни средства. Поставете във всяка стая малък съд с вода (колкото повече, толкова по-добре – изпарението зависи от повърхността на водата). На парното винаги държите мокри кърпи, дрехи и т.н. По-често вентилирайте стаята. Преди лягане това е изключително важно: през нощта тялото „изсъхва“ – лигавиците освобождават по-малко влага, такава е характеристиката на нашата физиология.

Ако всичко това не помогне, използвайте спрейове или таблетки за резорбция с лидокаин. За съжаление те все още не съдържат антисептици с антибактериално действие. Тъй като почти всички лезии на гърлото при простуда са вирусни, техният прием не е достатъчен. Но лидокаинът – класическа анестезия в стоматологията, добре „намалява“ активирането на рецепторите на кашлицата.

Не просто простуда!

При настинка е важно да не пропускате възпаленото гърло. Понякога то лесно може да „убие“ бъбреците, че да е нужна трансплантация, или така да „удари“ сърцето, че трябва да се направи операция, за смяна на клапа например. Колкото и банален проблем да изглежда болното гърло – идете на лекар! Даже, ако имате възможност – направете две консултации, за по-сигурно. Без да ви плашим, но болките в гърлото никак не са за пренебрегване, и съвсем не са проблеми, с който да се справите сами.

„Ангината все още се лекува неправилно дори от лекарите“, казва Владимир Таточенко, виден руски педиатър, професор, главен изследовател в Националния медицински изследователски център по детско здраве

Антибиотиците трябва да се използват, ако заболяването е причинено от специална бактерия – BGSA (бета-хемолитичен стрептокок група А). Тя може да причини сериозни увреждания на клапите на сърцето и бъбреците.

За да ги избегнете, имате нужда от пълен курс на лечение със специални антибиотици в рамките на 10 дни. За съжаление, много хора спират лечението на втория или третия ден, веднага щом се почувстват по-добре.

Например, майка решава, че детето вече е здраво, и прекратява лечението. В резултат на това то развива нефрит – възпаление на бъбреците. С течение на времето това може да доведе до сериозна бъбречна недостатъчност и нужда от хемодиализа (изкуствен бъбрек) и след това от бъбречна трансплантация. И това е съвсем реален пример от практиката на доктор Таточенко. В същото време антибиотиците се предписват много широко – почти всички са за ангина. Това е погрешно, тъй като 80-90% от пациентите имат различна ангина, и са не само безполезни за тях, но и вредни. За съжаление, не е възможно да се разграничи бактериалната ангина от вирусната, не и без да се направи намазка на гърлото.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *