Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Истини и митове за ароматите в храните – ето какво трябва да знаете

Ароматите подобряват вкуса

Те са навсякъде – в напитките, в солените и в сладките храни. Естествени или изкуствени, ароматите подобряват вкуса еднакво добре. Но по-добре е да са натурални.

Повечето аромати, използвани в хранителната промишленост, са изкуствени.

НЕВЯРНО

Има три вида аромати – естествени, идентични с естествените и изкуствени. Първите имат 100% растителен произход, вторите съдържат молекули, които съществуват в природата, но са произведени по индустриален начин, а третите са съставени от молекули, които не съществуват в природата и са произведени по индустриален начин, като етилванилина, който е синтетично вещество, близко до ванилина. В хранителната промишленост се използват и трите вида аромати.

Когато на етикета пише „аромати“, без да се уточнява какви, това означава, че са изкуствени

ароматите в храните
Ароматите подобряват вкуса

ВЯРНО

Когато в рецептата е използван естествен аромат, винаги се уточнява какъв е, например „натурален екстракт от мента, портокал“ и т.н. Терминът „натурален“ не може да се употребява, ако са използвани изкуствени аромати.

Употребата на изкуствени аромати е строго регламентирана

ВЯРНО

От 2008 година насам експерти от Европейската агенция за безопасност на храните следят строго за прилагането на правилата, които регулират използването на изкуствени вещества в хранителните продукти. През 2012 г. е съставен списък на тези от тях, които не представляват опасност за здравето. Този списък се обновява всяка година, тъй като непрекъснато се създават нови изкуствени аромати.

Ароматите позволяват да се намали количеството на захарта и солта

ВЯРНО

В повечето рецепти за десерти захарта може да се намали с 20% благодарение на ароматите. Ако сложим малко повече ванилия, дори най-големите познавачи няма да усетят разликата. Течните аромати са силно концентрирани и са нужни само няколко капки, за да се овкуси сладкиша. Най-използвани са ароматите на ванилия, карамел, кафе, ягоди, портокал.

По същата логика в солените храни намаленото количество сол може да се маскира с използването на аромати на бекон, сирене и др.

Източници: Здpaвен журнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *