Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са 9-те най-груби грешки при почистването на лицето

Почистването на лицето изглежда като една от най-простичките процедури в грижата за лицето

Както обаче се оказва, много лесно можем да направим редица грешки, които да доведат до сухота или излишно омазняване, до раздразнение или възпаление на кожата. Представяме ви възможните грешки – вижте дали самите вие не правите някои от тях.

1. Избор на неправилни почистващи средства

Правилният почистващ препарат напълно премахва мръсотията и козметичните продукти от лицето, но не лишава кожата от натурални мазнини и не уврежда здравите клетки. Важно е да подбирате такова средство, което изпълнява тези функции, като при това не е прекалено щадящо или твърде грубо.

почистването на лицето
Грешки при почистването на лицето

2. Често миене

Най-общо казано, добре е лицето да се мие два пъти на ден. Ако правите това по-често, рискувате да предизвикате раздразнение на кожата и тя да започне усилено да изработва мазнини. Ако не сте се гримирали, не сте слагали слънцезащитен крем (което се налага и през зимата), а също не сте се и потили – можете да пропуснете процедурата по вечерно почистване на кожата, като се ограничите до най-обикновено измиване. Вашата кожа ще ви бъде благодарна, ако периодично й давате почивка от козметични средства.

3. Неправилна температура на водата

Има един такъв мит, че горещата вода отваря порите, а студената ги затваря. Всъщност порите нямат мускули, които да ги отварят и затварят. Може и да ви е приятно от горещата вода, но тя може да наруши естествения баланс на защитните кожни мазнини, което ще доведе до пресъхване на кожата и усилено отделяне на кожни мазнини. По-добре е да използвате топла вода, за да почистите кожата ефикасно и едновременно с това – внимателно.

4. Твърде силен пилинг

Пилингът (ексфолирането) е полезна процедура за премахването на мъртвите клетки от кожата, но залогът за успех тук е в умереността. Подбирайте средства с по-щадяща текстура (захарни скрабове с плодови киселини) и извършвайте този ритуал не по-често от 2-3 пъти седмично. Вместо да ползвате кърпа или гъба за нанасяне, правете това направо с ръце – така процедурата ще е по-прецизна и ефикасна.

5. Недостатъчно изплакване

То може да доведе до натрупване на кожни мазнини, което запушва порите. Мийте лицето както трябва, дори сутрин да бързате или да сте много уморени вечер. Често някои места остават пренебрегнати (носът, брадичката, местата около косата) – не забравяйте да им обръщате специално внимание.

6. Използване на дразнещи съставки

Направете услуга на лицето си, като избягвате дразнещи съставки като аромати, багрила и синтетични стабилизатори. Натриевият лаурилсулфат е още един неблагоприятен компонент, който се прилага в козметичните средства в качеството на пянообразувател и нерядко се превръща в причина за раздразнение и алергична реакция на кожата. Не пропускайте да четете етикетите.

7. Търкане на кожата с кърпа

Понякога разтриването на кожата с кърпа е доста приятно, но всъщност се отразява негативно на кожата, като вреди на еластина в нея. Добре е не да търкате лицето при подсушаване, а само да попивате влагата. И освен това е хубаво винаги да държите една отделна чиста кърпа само за лицето.

8. Несвоевременно овлажняване

За да се подсили процеса на абсорбиране на овлажнителя и да се стабилизира неговият ефект, е важно той да се ползва веднага след измиване, когато кожата е още влажна (същото се отнася и до други продукти за грижа за кожата). Ако не се нанесе навреме, кожата няма да поеме достатъчно добре овлажнителя и ще имате неприятното усещане за мазнина по кожата.

9. Избягване на масла

Дълго време маслата се смятаха за основна причина за запушване на порите, но това беше опровергано. Според специалисти, почистването на кожата с масла е абсолютно необходимо за всички типове кожа. Маслата почистват порите от мръсотията и бактериите, възстановяват баланса на кожата и подпомагат заздравяването й. Подбирайте продукти с натурални растителни масла. Можете да използвате и масло от кайсиеви ядки, гроздови или слънчогледови семки (кокосовото масло и зехтинът също са подходящи, но при някои хора не влияят добре). Нанесете маслото с леки масажиращи движения върху кожата, а после внимателно, но обстойно го отмийте с топла вода и подсушете с мека кърпа, за да не се запушват порите.

Източници:Здрaвeн жуpнaл,wоmаn.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *