Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психолози съветват: Как да се защитим от енергийните вампири?

Енергийните вампири изтощават жертвите си

Невинаги е лесно да държим на дистанция тези, които безнаказано черпят от енергията ни, тъй като някои от тях са наши близки, колеги или приятели… А понякога, като затворим вратата, те влизат през прозореца! Психолозите дават няколко ценни съвета, за да запазим силите си.

Вие струвате, колкото другите

Вампиризмът е игра между двама души, от които единият, вампирът, се смята за по- умен, по-интересен. Подобен тип отношения стават невъзможни, когато „жертвата“ осъзнае това фалшиво превъзходство и навреме си даде сметка за стойността на собствените си качества, убеждения и мнения.

Малко по-трудно е на работното място, където важат правилата на йерархията, зад които енергийният вампир може да се скрие. В подобни случаи най-доброто поведение е сдържаността – покажете професионалните си качества, без да се обвързвате в по-тесни отношения.

енергийните вампири
Как да се пазим от енергийните вампири?

Поставете границите на приемливото

Доста ще затрудните енергийните вампири около вас, ако добре определите границите на възможните компромиси и на това, което е приемливо за вас. Необходимо е да сте гъвкави. Ако приятел има нужда от вас и чувствате, че можете да му дадете от вашите сили, бодрост и мъдрост, няма причини да не го направите. Но усетите ли, че губите енергия и контактите с въпросния човек ви карат да се чувствате зле, значи е време да се оттеглите, за да не станете негова жертва.

Научете се да казвате твърдо „не“

В момента, когато разберете, че някой ограничава свободата ви и ви налага своето мнение, кажете „не“. Но едно ясно, силно казано и категорично „не“, без неудобство и колебание. Понеже задаването на въпроса „защо?“ е неизбежно, пригответе си отговор, например „Нямам такава възможност“ или „Имам лични причини, които не те засягат“. Направете предварително няколко репетиции пред огледалото. Разбира се, на работното място категоричното „не“ не е най-доброто решение. Затова използвайте друг отговор „Да, но не веднага“. Това ви позволява да покажете характер, а и да спечелите време за изработване на най-добрата стратегия.

Освободете се от чувството за вина

Емоционалният шантаж е сред най-използваните методи на енергийните вампири, особено когато почувстват, че не са в много силна позиция. Примерите са безброй – ваша приятелка, която иска отново да вземете детето й от училище, майка ви, която се сърди, че не отговаряте на всеки от многобройните й есемеси, колежката ви, с която обядвате често, но не и днес…

Във всяка от тези ситуации може да почувствате вина. Но задайте си въпроса: „В какво се състои вината ми?“ Ще си дадете сметка, че може да сте разочаровали някого, но не сте извършили спрямо него нищо нечестно или нередно. Освен това хората няма да престанат да ви обичат, защото сте изразили твърда позиция. По-скоро ще се научат да уважават мнението ви.

Намерете съюзници

Жертвите на енергийните вампири много често се измъчват от въпроса дали всичко това не е плод на въображението им. Сложете край на съмненията, като се огледате наоколо – най-вероятно ще се окаже, че не сте единствени в тази ситуация, особено на работното място. Поговорете с другите и намерете обща стратегия. Например, когато енергийният вампир ви задържа в офиса или ви „изпомпва“ чрез различни психологически механизми, някой от близките ви, приел ролята на ваш съюзник, може да ви се обади по телефона и да ви измъкне от ситуацията.

Застанете „на светло“

Вампирите, както е известно, не обичат светлината, която разкрива манипулациите им. Бъдете пределно ясни с тях, не им давайте възможност да се скрият зад мъгляви фрази. Повечето от тях са самовлюбени, затова използвайте такова начало: „Понеже си свръхинтелигентен, ще ме разбереш…“ На колежката, която всяка вечер ви моли да довършите работата й, защото бърза да вземе децата от училище, кажете „Аз също имам деца“, а на недоволния съпруг обяснете: „Когато излизам с моите приятелки, се чувствам добре и имам нужда от това“.

Водете си дневник

Записвайте си в хронологичен ред мерките, които сте взели срещу енергийните вампири, и резултатите, които сте постигнали. Това ще ви позволи да поемете ясна отговорност за живота си и да си върнете самоуважението.

Осмелете се да скъсате

Най-често страхът е този, който ни пречи да прекъснем една токсична връзка – страх от самота, от загуба на работата, от упреци… Но когато всичко, което правим, се оказва безполезно в борбата с енергийния вампир, е по-добре да скъсаме с него. Пригответе се да платите цената за това смело действие – може би вашите близки ще ви критикуват или пък ще изпаднете в изолация, но когато бурята отмине, ще разберете, че тази крайна мярка е била важна и необходима, за да попаднете отново в собствения си живот.

Източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *