Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Инструкциите на лекарствата заблуждават и объркват пациентите!

В инструкциите на лекарствата се обръща голямо внимание на потенциалните странични ефекти

Налице е обаче, недостатъчна информация за ползите от тях, се казва в доклад на Британската академия по медицина.

Експертите призовават за редакция на съдържанието на поясненията, така че те да имат по-балансиран информационен подход.

Не са за средно големи умове

Учените са установили, че пациентите са объркани от информацията, която се съдържа в информационната листовка на лекарствата и не вярват на научните изследвания. Според тях при съставянето на пояснителните бележки трябва да има ясна връзка с пациента.

Описанието на страничните ефекти в анотацията на различните лекарства често отнема твърде много място и просто обезсърчава пациента, уверяват изследователите. Самата възможност за развитие на нежелани реакции много рядко е обяснена адекватно. Вместо това се поставя акцент върху вероятността за тяхното развитие или се подчертава тяхната сериозност. Обикновено употребата е подценена и описанието на ползите от лекарството отнема много по-малко пространство, отколкото потенциалната опасност за здравето.

Всичко това прави хората нервни без причина, и е възможно повече от половината от пациентите да спрат да приемат предписаните лекарства. Според проучване, включващо над 2000 възрастни, в Обединеното кралство, и 1000 лекари, само една трета от населението разчита на информацията в резюмето, а останалите, когато става въпрос за използване на лекарства, се доверяват на мнението на семейството и приятелите.

Авторът на доклада, професор Сър Джон Тоук, вярва, че поясненията са написани на медицински професионален език, който е неразбираем за обикновения пациент. Например, в съпътстващите инструкции за лекарството парацетамол се казва, че неговото приложение може да доведе до панкреатит и хепатит. Няма обаче и дума за условията, при които могат да възникнат тези нежелани реакции и колко реален е този риск.

В допълнение, вместо ясно обяснение как се облекчават симптомите на заболяването, много от поясненията описват биологичните механизми на действие на лекарството.

Милиони трикове

Според професор Тоук анотациите са написани „като че ли не за болните, a за да бъдат прочетени на някой научен симпозиум“. Проблемът с разбирането на това, за какво точно е предназначено лекарството, става още по-голям.

Пациентите трябва да са сигурни, че приемат лекарство, което е предписано точно за техния случай, и да не бъдат измъчвани от съмнения. В противен случай те просто няма да искат да бъдат лекувани, смята експертът.

Разбира се, законовите и регулаторни стандарти изискват от производителя да предостави подробна информация за лекарството, но, питат се авторите на доклада – тази информация винаги ли е от полза за пациента?

Самите пациенти са напълно съгласни с учените. Силвия Кърк от Лондон, майка на две деца, която е участвала в публичния семинар на доклада, призна, че тя не винаги чете пояснителните бележки към лекарствата, ако случаят не се отнася за децата ѝ, едно от които има астма.

„Когато ги чета, сърцето ми се свива, защото се страхувам, че вредата от лечението ще бъде повече от ползата“, казва жената. Други участници в дискусията са съгласни с това, според което някои данни нямат смисъл изобщо. Като цяло, пациентите предпочитат да следват препоръките на лекаря, и какво е написано в рецептата. В края на краищата, когато човек вече е в лошо състояние, той не се нуждае от допълнителни отрицателни емоции, особено възрастните хора.

Ако трябва да научите повече за каквито и да било странични ефекти на дадено лекарство, винаги можете да се обърнете към официалния сайт, който съдържа цялата необходима информация.

И решението е?

За да се подобри ситуацията, авторите на доклада призовават за използване на времето за посещение при специалист. Може би лекарят дори ще трябва да отдели повече време на прием, особено при пациенти с много заболявания. Що се отнася до самите пациенти, те трябва да зададат на своя лекар следните въпроси:

Дали това лекарство е подходящо за мен? Как ще се подобри състоянието ми след като започна да го взимам?

Какви са ползите и вредите от това лекарство за мен лично?

Дали лекарството ще повлияе на моя начин на живот?

Дали това лекарство е съвместимо с другите лекарства, които приемам?

В допълнение, изследователите смятат, че би било хубаво да се разшири и достъпа до надеждни онлайн източници на информация за пациенти и лекари.

Като цяло, учените подкрепят идеята за по-точно представяне на информацията за лекарствата – както за лекарите, така и за пациентите. Въпреки това, те предупреждават, че известна степен на несигурност в медицината е неизбежна. Медицинската наука постоянно се движи напред. Непрекъснатият поток от информация е труден за обработка, което от своя страна води до скептицизъм и недоверие. И само с тясното сътрудничество между лекари и пациентите, при което открито се обсъждат всички аспекти на научните постижения, огромният потенциал на медицинската наука през ХХІ век може да бъде напълно реализиран.

Източник: dailymail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *