ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Парестезия на ръцете: не отлагайте консултацията с лекар

Безпокойството на ръцете (или парестезия) е доста често срещано чувство на дискомфорт, което се проявява главно през нощта. Основните признаци са болка и изтръпване

парестезия
Често човек се събужда през нощта, защото болка и изтръпване пречат на съня. Когато движите пръстите си, болезнените усещания се увеличават, след това постепенно преминават към ръцете, и резултатът е още една безсънна нощ.

Според статистиката до 45% от населението изпитва болезнена нощна парестезия. Общоприето е, че причината за скованост в ръцете по време на сън е неправилното движение на кръвта в крайниците. Но на какво се дължи това?

 

Защо се появява нощната парестезия?

 

парестезия

Разбира се, ако изтръпването, мравучкането и болката в ръката се е появило заради неудобна позиция, не си струва да се притеснявате. Но ако ръцете ви се вкочаняват всяка вечер и непрекъснато чувствате болка, трябва да се консултирате със специалист. Това са проблемите, които трябва да бъдат от значение, за да потърсите консултация с лекар.

  • Ако ръцете ви изтръпват по време на сън и след сън.
  • Изтръпването и болката се случва по едно и също време.
  • Ако през нощта само в лявата ръка или само дясната ръка се усеща вцепенение.
  • Едновременно с пристъп на парестезия, зрението се влошава.

Неприятните усещания могат да бъдат много разнообразни, като локализация. Много рядко е да се случи изтръпване на цялата ръка. По-често някои от нейните части стават вцепенени, което напълно зависи от причината за болестта.

1. Синдром на карпалния тунел

Възниква, когато нервите, които достигат до китката, и се събират в тесен канал, образуван от костите на китката. Причината може да бъде постоянно натоварване върху китката (работа на компютър, свирене на музикален инструмент). В този случай изтръпването на цялата ръка или нейните части е съсредоточено строго под китката. Понякога се наблюдава и скованост на пръстите. Останалите части на ръката не са включени в патологичния процес.

парестезия

2. Цервикална остеохондроза

Цервикална остеохондроза, спондилоза, херния или издатина на междупрешленните дискове на шийните гръбначния стълб, особено когато болестния процес е локализиран в долните слоеве на шийните прешлени (С5 до С7). От тази част на гръбначния стълб излизат нервите, които отиват в ръцете.

парестезия

В същото време, в зависимост от коренчетата на нервите, сковаността на ръцете в съня може да бъде разположена: върху вътрешната повърхност на ръката, от рамото до върховете на пръстите, на задната страна на рамото и предмишницата и отстрани на ръката до палеца и показалеца (С5).

3. Полиартрит на малките стави на ръката

Характеризира се с наличието на прояви само в пръстите.

4. Захарен диабет и други метаболитни нарушения

В тези случаи сковаността, болката, изтръпването и мравучкането има възходящ характер. Започва с по-отдалечени части и постепенно, с течение на времето, стига до ръката. Обикновено засяга двете ръце наведнъж, усещанията са симетрични.

5. Болести на сърцето

Тук е необходимо да се обърне внимание на това, коя ръка е изтръпнала. Ако има неприятни усещания в дясната ръка, това с висок процент на вероятност може да бъде приписано на цервикалната остеохондроза. Но изтръпването на лявата ръка може да е признак на сериозни сърдечни проблеми, като ангина пекторис или инфаркт. Ако изтръпването на лявата ръка се е появило внезапно, особено през нощта и не преминава в рамките на един час, трябва да посетите лекар.

Какво да направите, ако ръцете ви са изтръпнали?
  • Проверете възглавницата и матрака, за да видите как те допринасят за комфорта на позицията по време на сън.
  • Ако спите с пижама, вижте дали ръкавът не е прекалено тесен, или ако е широк – дали не се е усукал по време на промяна позицията на тялото.
  • Променете положението на тялото по време на сън.

 

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

 

За да се отървете от постоянното изтръпване на ръцете през нощта, е необходимо да подобрите кръвотока през съдовете. С тази задача ще ви помогне да се справите редовната физическа активност.

Дълги разходки и упражнения сутрин ще ви помогне да премахнете дискомфорта, възникващ в областта на горните крайници по време на сън. Също така, курс на терапевтичен масаж ще помогне, но само след точна диагноза.

ФИЗИОТЕРАПЕВТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ

  • Магнитотерапия
  • Фонофореза, дарсонализация на ръцете
  • Парафинова терапия на ръце и предмишница
  • Електрофореза с лидаза върху карпалния тунел

НАРОДНИ СРЕДСТВА ЗА ЗАЩИТА

1. Контрастни вани на ръцете. След това ръцете трябва да се търкат с терпентинов маз и да се поставят върху тях топли козметични ръкавици.

2. Терапия с тиква. След като сварите тиквата, пасирайте я и поставете, както е топла, върху цялата ръка до врата. Повторете процедурата, докато състоянието се подобри.

3. Една част от блатен ледум се залива с три части оцетна киселина. Сместа се поставя в продължение на една или две седмици в тъмна стая. Когато инфузията е готова, пасирайте или прецедете, и мажете ръката, докато не започнете да чувствате подобрение.

4. Може и да не ви се вярва, но състоянието с изтръпването на ръцете се подобрява, когато започнете да пиете редовно по една чаша топла вода всяка сутрин.

5. Когато изтръпването се случва заради невралгия или радикулит, можете да направите баня на ръцете с отвара от брезови пъпки, трепетлика или дъбова кора (в 1 литър вода се слага супена лъжица от всяка билка, или супена лъжица смес от трите билки, и 5-6 супени лъжици сол). Правете баня на ръцете в продължение на 25-30 минути, след това сложите ръкавици (по-добре вълнени) и останете така през цялата нощ. За да има резултат трябва да се направят поне 10-15 лечебни бани.

Предотвратяване изтръпването в ръцете и парестезия

За да предотвратите изтръпването на ръцете, трябва да подсилите мускулите, които държат междупрешленните дискове. За целта има специални упражнения, които могат да се извършват само под наблюдението на лекар.

Има упражнения, които ще предотвратят появата на парестезия

Но предотвратяването на изтръпването трябва да започне преди да се консултирате със специалист. За да направите това, тези прости действия ще ви помогнат.

  • Избягвайте продължителното носене на раница или тежка торба на рамото си.
  • Избягвайте продължително седене на диван или фотьойл, в позиция при която тежестта на тялото пада върху ръката.
  • Коригирайте позицията на работния стол така, че да е удобно, особено за ръцете (по-добре е да не се занимавате с работа, включваща позиция на ръцете над нивото на сърцето).
  • Правете кратки почивки, за да изпълнявате упражнения с опъващи елементи на гръбначния стълб и с разтърсване на ръцете.
  • Преценете дали диетата ви е подходяща. Ако ли не, веднага се ориентирайте към здравословно хранене.

Ако изтръпването на ръцете продължава през по-голяма част от нощта, незабавно се консултирайте с лекар. Такива симптоми е по-добре да не бъдат пренебрегвани, защото те могат да преминат в сериозно хронично заболяване. Може би в някои случаи ще трябва да смените работата. Бъдете здрави!

Източник: myfamilydoctor.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *