ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Свами Джотирмая: Яжте с ръце, за да контролирате диабета, да отслабнете, и за да сте в мир със себе си!

Всеки, който е посещавал Индия, или е гледал поне един индийски филм, е забелязал, че индийците предпочитат да се хранят с ръце


С ръце се хранят и в някои други части на Азия, където е трудно да срещнеш дебел или много болен човек. Какво се крие зад традицията да се яде с ръце? Не е ли малко опасно, или е навик, който води след себе си поне няколко здравословни ползи? Индийският йога и гуру Свами Джотирмая цитира поне 5 причини, поради които е добре от време на време човек да се храни с ръце.

Свами Джотирмая

Има ли някаква полза от храненето с ръце?

Използването на прибори за хранене е изключително обичайно за нас, европейците, защото е удобно, красиво и хигиенично. Но, както се оказа, е много по-полезно за здравето да се практикува хранене с ръцете. И днес ще разберете защо и как тази източна традиция е полезна за здравето.

5 ПРИЧИНИ ДА СЕ ХРАНИМ С РЪЦЕ

1. Подобряване на храносмилането

Когато приемаме храна с ръцете си, можем да почувстваме не само нейната миризма, но и структурата и температурата. Мозъкът получава сигнал за това, което ще ядем. На свой ред той изпраща сигнали към стомаха, който вече подготвя храносмилателните сокове. А върху нашите длани има специфична микрофлора, която помага в процеса на храносмилането.

Благодарение на всички тези фактори храносмилателната система работи. Освен това няма риск от поглъщане на прекалено гореща храна или изгаряне на езика, защото ще усетим температурата на храната преди да я сложим в устата.

3. Засищане и умиротворяване

Когато ядем с ръцете си, се концентрираме повече върху процеса на самото хранене, върху това, което ядем. Чувстваме се спокойни и фокусирани, ядем бавно и се засищаме с по-малко храна. В този случай удоволствието от храненето е много по-голямо.

В допълнение, този начин на консумиране на храна помага да се реши проблема с наднорменото тегло. Няма преяждане, храним се бавно, храносмилането работи перфектно – всичко това допринася за постепенното и ефективно изхвърляне на излишните килограми.

3. Балансиране на жизнената енергия

Ако се опрем на ведическите практики, можем да видим, че положението на ръцете по време на хранене изобразява мудрите на йога. Те носят лечебна сила и се използват за медитация.

Аюрведа ни казва, че всеки пръст е отговорен за един от петте елемента. Те отблъскват отрицателните елементи, подхранват храната и активират потоците жизнена енергия. Когато се храним с прибори, няма насищане с енергия.

4. Регулиране на диабета

Най-неприятният симптом на диабета е гладът. Човек е гладен, той яде бързо, което води до рязък скок на кръвната захар. Тези проблеми отпадат, когато се храним с ръце. В същото време храната се консумира бавно, което помага да се предотвратят внезапните скокове на кръвната захар.

5. Предотвратяване на преяждането

Факт е, че повечето хора преяждат. Заради лошите хранителни навици се появява наднормено тегло и здравословни проблеми, които са следствие от него. Преяждането се появява поради различни причини: стрес, загуба на контрол след строга диета и много други. Храненето с ръце допринася за пълната информираност за процеса, който помага за преодоляването на преяждането.

Както можете да видите, предимствата на този начин на консумиране на храна са огромни. Храненето с ръце със сигурност ще помогне да подобрите здравето си, да изгубите няколко килограма и да сте наясно какво ядете и как го правите. Понякога е много важно да забавите скоростта на живота и просто да се насладите на мига. И да не забравяте добре да измиете ръцете си, когато решите да ги използвате, за да се нахраните.

Какво мислите, добре ли е понякога да се храним с ръце? Споделете вашето мнение в коментарите!

Източник: woman.ru

златно чудо N14
ЗЛАТНО ЧУДО за отслабване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *