Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Майки vs. Лекари: Вредно ли е да се целуват децата по устните?

Нормално ли е да се целуват децата по устните? Не е ли това прекалено рисковано, твърде еротично или направо неприлично?


Кога се е появила целувката? Учените вярват, че основната причина за появата целувката е майчинството. Някога, когато не е имало блендери и пасатори, майките са сдъвквали храната, превръщайки я течна суспензия, и чрез устата си са я предавали в устата на детето. Това действие е играело ролята и на биберон: за да „измами“ детето, майката просто докосвала с устните си неговите устни, имитирайки процеса на хранене. В резултат на това, докосването на устните с устни придобива значението на нещо, което се асоциира с нежност и привързаност.

Днес значението на този жест е съвсем различно. Вредна или полезна е целувката по устните между майка и дете?

Лекари, психолози и любящи родители защитават диаметрално противоположни мнения. На чия страна ще застанете вие в този спор?

Целувката е един от най-красивите начини за изразяване на родителската любов, но лекарите предупреждават

Целувката по устните излага детето на риск от заразяване с различни патогени. В резултат на това бебето може да придобие цял куп болести, като херпесен стоматит, тонзилит, херпес или дори хепатит.

При малките деца имунитетът все още не е напълно формиран, телата им не могат да устоят на всяка инфекция. Следователно, причината за инфекцията може да бъде дори напълно здраво изглеждащ възрастен. Не е изненадващо, че след посещение на роднини и много целувки по устните, едно дете може да се разболее от ОВИ (остра вирусна инфекция).

Американският лекар Шарлот Резник, детски психолог от Лос Анджелис, смята, че устата на детето е ерогенна зона, която не е предназначена за родителска целувка.

Резник е автор на „Силата на въображението на вашето дете: Как да превърнем стреса и загрижеността в радост и успех“. Тя обяснява, че децата могат да свържат целувката със сексуална или романтична връзка между родителите и това да доведе до някои не особено приятни емоционални недоразумения.

Ако започнете да целувате децата си по устните, кога ще спрете? Цялата тази ситуация ще стане твърде объркваща. За едно дете, което е на 4-6 години и има сексуално съзнание (това е нормално), целувката по устните може да се превърне в нещо стимулиращо.

Такова разсъждение не се възприема от много майки и дори от колегите на Шарлот. Думите на Резик са отричени от клиничната психоложка Сали-Ан Маккормак: „Няма абсолютно никакво доказателство, че целувката по устните по някакъв начин обърква детето. По тази логика и кърменето би трябвало да е объркващо. Може би някой има такова мнение, но това не е така.

Това становище бе подкрепено и от д-р Фиона Мартин от Центъра за детска психология в Сидни: „Нормално и страхотно е да показваш любовта си към децата. Това е един вид информация за детето, че го обичате.

В живота проявленията на родителската любов често предизвикват двусмислени реакция

Неочаквана буря беше задействана от снимка в Интернет, където Виктория Бекъм целува петгодишната си дъщеря Харпър по устните.

Снимката беше публикувана в Instagram, с кратък коментар на Виктория за честит рожден ден на 5-годишната Харпър.

„Честит рожден ден! Ние всички те обичаме много! Целувки: мама.“

И настъпи същински интернет-катаклизъм. Имаше коментари, в които потребители на социалните мрежи определиха това действие като извращение.

Колкото хора, толкова и мнения

Но, все пак лекари и психолози са съгласни, че целувката по устните между майка и дете е нещо твърде интимно и възможно само между тях. Целувките на татковците по устните са нещо, което се среща по-рядко. Навярно заради различната емоционална връзка, която детето има със своя баща. Чужди хора не бива да целуват бебето и детето по устните. Без значение как изглежда този жест отстрани, но заразата с различни болести остава факт, който не може да бъде оборен по никакъв начин.

В обществото целувката много зависи от културата, традициите и нормите. Старо британско правило гласи: „Човек трябва да целува баща си по челото, приятели и роднини – по бузата, а жени си – по устните.

От друга страна, проучванията показват, че децата, които не са целувани, растат несигурни, с ниско самочувствие и голям брой комплекси. Целуваните деца са сигурни и уверени в себе си.

Целувайте детето с любов, но и с мисъл за неговото здраве. Колкото и естествена да изглежда майчината целувка, не забравяйте да спазвате елементарни хигиенни правила, за да си спестите някоя и друга безсънна нощ.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *