ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТЕЛФОРТ / TELFORT

Съдържа телмисартан, амлодипин, сорбитол, натриев хидроксид, повидон, микрокристална целулоза, калциев хидрогенфосфат дихидрат, меглумин, магнезиев стеарат

Предназначение

телфортТЕЛФОРТ е комбиниран медикамент за контрол над повишеното кръвно налягане. Съдържа две активни съставки – телмисартан и амлодипин. Телмисартанът блокира веществото ангиотензин II, което организмът произвежда и което е причина за свиване на кръвоносните съдове и за повишаване на кръвното. Амлодипинът е калциев антагонист; компонентът спира действието на калция върху кръвоносните съдове – калцият също стеснява съдовия просвет. Комбинираният ефект е отпускане на кръвоносните съдове, улесняване на кръвообращението и понижаване на кръвното налягане.

Медикаментът ТЕЛФОРТ се препоръчва при състояния с повишено кръвно налягане; приемът е по лекарска препоръка в дози, съобразени с индивидуалните характеристики на пациента.

Как се употребява

ТЕЛФОРТ се приема веднъж дневно, по едно и също време. Лекуващият определя дозата, която е подходяща за конкретен пациент, като отчита състоянието, други хронични заболявания, развитието на основното заболяване и пр. Така например хората с чернодробни заболявания не бива да вземат медикамента с по-високо съдържание от 40/10 мг съответно за телмисартан / амлодипин.

Приемът на по-високи от определените дози може да причини рязко спадане на кръвното, което се разпознава по симптоми като световъртеж, замайване, слабост. Може да се стигне и до припадък.

Ако случайно е пропуснат прием, това се прави при първа възможност или се изчаква времето за следващия (не трябва да се компенсира пропуснатото с двойна доза!).

Спирането на приема се прави само по лекарска препоръка и под контрол.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да причини оток – подуване на лицето, езика и гърлото; затруднено дишане и преглъщане, дишане с хрипове; тежки кожни реакции – сърбеж, обриви, лющене, мехури, възпаление на лигавиците. Това са елементи на алергични реакции, които изискват незабавна връзка за медицинска помощ.

Към тежките странични ефекти се отнасят сърдечните атаки, панкреатит, сепсис.

Компонентът телмисартан може да провокира странични ефекти като инфекции на дихателната и отделителната система, анемия, хипотония и забавяне на пулса, болки в гърба, бъбречни проблеми до остра бъбречна недостатъчност, влошено качество на съня, депресия, болки в корема, гадене и повръщане, диария, повишен креатинин в кръвта и др. Не са изключени болки в ставите, грипоподобни състояния, зрителни смущения. Рядко се съобщава за сраствания в белодробната тъкан.

Втората активна съставка – амлодипин, се сочи като отговорна за смущения в храносмилателната система – диария или запек, болки в корема, както и главоболие и сънливост, сърцебиене, мускулни крампи, подуване на глезените, двойно виждане. В по-редки случаи не са изключени прояви като тревожност и безсъние, кашлица и хрема, тремор и припадъци, еректилна дисфункция, безпричинна промяна на теглото, косопад, промени в режима на уриниране, общо неразположение. Други странични ефекти могат да засегнат показателите на кръвните компоненти; съобщавано е и за възпаление на кръвоносни съдове, хепатит, подуване на корема, хипергликемия, изтръпване и схващане на крайниците и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТЕЛФОРТ не се използва при алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при бременност и кърмене.

Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

При пациенти с хронични заболявания се преценява индивидуално рискът и безопасно ли е да се използва този медикамент. Такива са хората с бъбречни и чернодробни заболявания, трансплантации, диабет, хипотония, сърдечна недостатъчност, стеснени кръвоносни съдове и пр.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на ТЕЛФОРТ с други медикаменти може да провокира интензивни странични ефекти, да отслаби или усили терапевтичните въздействия, дори да причини животозастрашаващи състояния. Затова лекарственото съвместяване се оценява много внимателно и се предприемат корекции в лечебния план, които намаляват описаните рискове.

Необходимо е специално внимание при съвместна употреба с лекарства като АСЕ-инхибитори, дигоксин, литий, калиеви добавки, кортикостероиди, хепарин, диуретици, пртивогъбични, лекарства за ХИВ-позитивни и болни от СПИН, статини, лекарства за сърдечни заболявания, продукти с жълт кантарион, грейпфрут и пр. не е желателна консумацията на алкохол.

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за опаковка от 28 таблетки по 80/10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *