ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето какво означава нощното слюнкоотделяне. Може да сте в ужасна опасност!

Нощното слюнкоотделяне – безобиден факт или аларма за сериозна опасност? Прочетете статията, за да разберете какво се крие зад това уж невинно действие

слюнкоотделяне

Колко често, събуждайки се сутрин, установявате, че възглавницата ви е мокра от слюнка? Ако се случва от време на време, е съвсем нормално, но ако нощното слюнкоотделяне е факт през ден-два, това трябва да бъде аларма за вас.

Днес ще ви кажем защо се случва прекаленото слюноотделяне по време на сън и какво трябва да се направи. Тази информация заслужава вашето внимание!

слюнкоотделяне

 

Защо слюнката тече през нощта?

 

1. Запушен нос

Нека започнем с някои прости и очевидни причини. Много често слюнката изтича точно поради обикновена настинка. През нощта носа се запушва, дишането става трудно и човек инстинктивно отваря уста. И тук започва повишената секреция на слюнката. Този проблем ще бъде решен сам по себе си, когато носът се отпуши.

2. Инфекции в устната кухина

слюнкоотделяне

Слюнката протича и при орално заболяване: възпаление на лигавицата и венците, кариес или пародонтит. Развъждането на бактерии провокира производството и съответното освобождаване на повишените количества слюнка. Винаги помнете, че трябва внимателно да наблюдавате здравето на зъбите.

3. Болести на стомашно-чревния тракт

Възпаление, повишена киселинност – рефлукс, метеоризъм – всичко това води до обилна слюнка през нощта. При такива заболявания слюноотделянето действа като защитна мярка: слюнката разрежда стомашния сок и намалява киселинността. Тези симптоми не трябва да се пренебрегват, за да не се стигне до холецистит или панкреатит.

4. Хелминти (паразити)

Да, точно така, това не е мит. Разбира се, протеклата през нощта слюнка не е 100% гаранция за наличието на червеи, но може и да е налице зараза с неприятни паразити. Червеите причиняват промяна в киселинността, която, както вече казахме, води до обилно слюнкоотделяне. И тук има повод за тестване или профилактика.

5. Болести на нервната система

Симптомите могат да се появят, ако има нарушена церебрална циркулация, по време на болестта на Паркинсон или при тригеминална невралгия. Същото явление е характерно при сирингобулбия, полиомиелит, съдови заболявания и дори онкология.

6. Болести на ендокринната система

Излишната слюнка може да бъде вид реакция на невроендокринната система към някакъв стимул. Тя може да се появи в резултат на стрес или ендокринни заболявания на органите (щитовидната жлеза, хипофизата, хипоталамуса). Понякога се наблюдава при захарен диабет.

Много често нощните слюнки потичат поради лоши навици. Хората, които употребяват лекарства или пушачите, често страдат от този неприятен симптом. Има само една рецепта – време е да се отървете от лошия навик.

 

Какво да направим при нощно слюнкоотделяне?

 

И какво да направите, за да се отървете от нощното слюнкоотделяне? Първо, препоръчваме да разберете причината за възникването. Ако няма видими причини, това е сериозна повод да отидете при доктора.

За да предотвратите слюноотделянето през нощта, можете да опитате да промените позицията си по време на сън. Ако заспите на една страна, опитайте се да се започнете да спите по гръб. В случай, че това не помогне, можете да опитате да поставите възглавницата по-високо. Тогава главата ще е в по-различна позиция и устата няма да се отвори.

слюнкоотделяне

Преди всичко, добре е да сте убедени, че носът е отпушен. Препоръчително е вечер да си правите топъл душ, защото пàрата в банята спомага за отпушването на носа.

Трябва да следите здравето си, но не се паникьосвайте излишно, ако видите слюнка на възглавницата си веднъж или два пъти в месеца. Понякога може да се случи и ако сънят е по-дълбок. Това означава, че сте напълно отпуснати и тялото ви просто престава да контролира мускулите на устата. И това не е страшно изобщо, а точно обратното.

Тази статия беше ли полезна за вас? Споделете я с приятелите в социалните мрежи!

Източник: www.livestrong.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *