Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета с картофи: Колко килограма се смъкват и какво казват диетолозите?

Как да отслабнем с картофена диета?

Картофите са може би най-неправилно набеденият зеленчук, който е изключен от почти всяка диета.

Разпространено е схващането, че картофите, бидейки въглехидрати, ни носят още тлъстини по корема и бедрата. Истината обаче е съвсем друга – те са полезни и богати на минерали, витамини от В групата, както и витамин С. Оказва се обаче, че калоричните им стойности са доста ниски, което ги прави добър избор за здравословно хранене, особено ако монодиетите ви понасят добре.

Картофите засищат, така че можете да се храните в малки порции и пак да не изпитвате силен глад. Най-важното обаче е как се консумира – варен, печен или пържен. Ако варите или запичате картофа, фигурата ви не е подложена на риск от напълняване.

диета с картофи
Диета с картофи

Полза

Една от главните им ползи, що се отнася до здравето е понижаване на нивата на холестрола. Също така съдържанието на калий и органична сол в картофите ги прави една от най-добрите противовъзпалителни храни, обясняват още експертите. Калият спомага и за намаляване и стабилизиране на кръвното налягане.

Един среден картоф съдържа 110 калории, 0 г мазнини, 620 мг калий, 26 г въглехидрати, 2 г диетични фибри и 3 г протеин. Той съдържа и 45% от дневната препоръчителна стойност на витамин С.

Сензация

Истинска сензация предизвика още през 2010 година Крис Войт – управител на вашингтонската комисия по картофите.

Той проведе експеримент и чрез собствения си пример доказа, че картофите помагат в отслабването. В продължение на 2 месеца той се хранил само с картофи и освен че е нормализирал кръвното си налягане, намалил е нивото на захар в кръвта и е регулирал холестерола си, той е успял да свали 21 килограма!

През 2016-а австралиецът Андрю Тейлър пък свали 50 килограма само с картофи. Такива крайности, разбира се, не са нужни, а спазването на монодиета за толкова дълъг период от време може да има и негативни последствия. Можете обаче да изберете някой от вариантите с продължителност 3, 7 или 15 дни.

Варианти

Основата на храненето е една и съща: по около 1-1,5 килограма картофи, които се разделят на 4 или 6 хранения през деня. Останалото зависи от времетраенето, което сами ще изберете според това как приема организмът ви новия режим. Разбира се, колкото по-кратко спазвате диетата, толкова по-малко килограми ще свалите.

Но не трябва да забравяте, че здравето ви е на първо място. Консумацията на една и съща храна в продължителен период от време не осигурява оптимално хранене и може да ви накара да се чувствате отпаднали. Затова най-добре е, преди да започнете, да се консултирате с вашия лекар и диетолог и да се посъветвате какъв е оптималният за вас период за продължение на диетата.

Всъщност можете да опитате първо с 3 дни. За този период може да се отървете от около 3 кг, ако режимът влияе добре на тялото и организма ви. Вторият вариант е с продължителност от 1 седмица, а третият – 15 дни.

В най-суровия вариант на картофената диета, единственият позволен за консумация продукт са картофите. В никакъв случай обаче зеленчуците под формата на салати или плодовете между храненията не биха повлияли негативно върху диетата ви. Не се колебайте да добавяте различни полезни продукти към диетата ви – яйца, малко бяло месо или риба, лук, лимонов сок и подправки – копър, магданоз и др. или пък лъжичка качествено масло, когато задушавате картофите на фурна.

Важното е въпреки тях преобладаващата храна да е картофът. И, разбира се, както при всяка диета, съвет номер едно е да пиете колкото се може повече течности.

Забележка: Можете да правите колкото поискате междинни хранения между закуската и обяда, както и между обяда и вечерята. След последното ви хранене, което трябва да става най-късно до 20 ч., не консумирайте нищо друго освен вода.

За 3 дни

Закуска:
1 чаша прясно мляко
Втора закуска:
свежа салата по избор
Обяд:
300 грама картофено пюре
Следобедна закуска:
2 ябълки, шепа ядки
Вечеря:
250-300 грама картофена салата с ябълка, подправена с олио, оцет и черен пипер

За 5 дни

2 килограма картофи се разделят на 6 порции. Можете да ги приготвяте по ваш вкус – пюре, задушени, варени, печени, но не и пържени
Закуска:
Около 300 грама мачкани картофи със сирене
Втора закуска:
Около 300 грама мачкани картофи със сирене, една круша
Обяд:
Около 500 грама, задушени на фурна картофи с копър, масло и малко сол
Следобедна закуска:
Около 300 грама задушени на фурна картофи с копър, масло и малко сол, 2 портокала
Вечеря:
Около 500 грама картофено пюре, шепа маслини

За 15 дни

Към 5-дневния режим можете да добавите веднъж дневно риба или пък яйца. Салатите и плодовете са позволени, а естествените мазнини можете да набавяте от маслини, ядки, зехтин или олио. Киселото и прясното мляко също могат да се включат по желание. Ако често добавяте от допълнителните съставки, махнете около 300 грама картофи от дневната дажба, съветват диетолозите.

Източници:Тeлeгрaф,Pixabay.com

супер линия
Супер линия се препоръчва при наднормено тегло и забавен метаболизъм

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Диета с картофи: Колко килограма се смъкват и какво казват диетолозите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *