БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Постоянна умора, лошо зрение и наддаване на тегло – заради липсата само на един витамин!

Липсата на няколко или дори само на един витамин може да бъде причина за появата на няколко много обезпокоителни симптоми

витамин

Тялото ни е сложна и съгласувана система, в която всеки орган е еднакво важен. Всички тези малки „предавки“ са незаменими и ако нещо се обърка – системата се срива. Обикновено всичко започва с една малка неизправност, която поражда по-сериозни последици. Липсата на един от витамините често е отправна точка.

 

Един от най-важните витамини в нашето тяло е витамин В12, защото спомага за нормалния метаболизъм и оптималното функциониране на клетките. Друга важна функция е участието му в производството на холин, който устоява на нашите лоши навици и предотвратява мастната дегенерация на черния дроб. Той участва и в синтеза на аминокиселини, което в крайна сметка засяга умствената активност на човека и настроението му.

Когато в организма има липса на витамин В12, то започва да изпраща сигнали под формата на различни симптоми. Важно е да реагираме с това навреме и да възстановим дефицита, за да предотвратим бъдещи здравословни проблеми. Днес ще ви разкажем за симптомите на този недостатък и как да го лекувате.

Дефицит на витамин В12 – 8 основни симптома

По-долу има видеоклип, в който народен лечител споделя рецептата за идеална вечеря, и казва кои храни съдържат витамин В12. Изгледайте го, макар и на руски, информацията е разбираема, а и по-голяма част от нея ще споделим и в статията.

1. Умора

Постоянната умора е първият признак за липса на витамин В12. Липсата на витамин В12 може също така да причини и лошо настроение. Симптомите са подобни на прояви на депресия, така че хората често отиват с това предположение на психолог. Като цяло, умората може да възникне по различни причини, и за да не се правят преждевременни изводи, е най-добре да се направят тестове.

В различните лаборатории се прави отделен тест, който изследва нивата на витамин В12. Цената средно е около 20 лева на изследване за серумното ниво на B12

2. Мускулна слабост

Липсата на витамин В12 причинява не само обща умора, но и слабост в мускулите, летаргия, мързел.

3. Изтръпване на ръце и крака

Липсата на В12 е причина за дефицит на червени кръвни клетки, които доставят кислород до клетките. Поради пониженото ниво на кислород може да възникне изтръпване или мравучкане в крайниците.

4. Загуба на памет

Забелязали ли сте, че в последно време сте започнали да забравяте ключовете или не можете да си спомняте името на някой, когото срещате случайно? Това може да е следствие от липсата на витамин В12.

5. Бледа кожа

Поради липсата на този витамин, червените кръвни клетки могат да се разпаднат, което освобождава жлъчния жълт пигмент билирубин. От това кожата може да стане бледа. Не, не се превръщате във вампир, но най-вероятно ви липсва B12.

6. Проблеми с усещането на вкус

Този симптом се среща при около половината от хората с недостиг на витамини. Има намаляване на вкусовите рецептори в езика, особено на онези, разположени отстрани. Тези хора могат да загубят значителна част от теглото поради факта, че храната не им е вкусна. Въпреки че в някои случаи има и увеличение на телесното тегло поради метаболитно разстройство.

7. Зрително увреждане

В редки случаи липсата на В12 може да засегне очния нерв, съдовете на ретината, причинявайки двойно виждане, замъгляване или дори временна слепота.

8. Емоционални разстройства

Витамин В12 стимулира производството на серотонин. Ако този хормон не е в достатъчно количество, може да доведе до емоционални разстройства. Те могат да се изразяват и в такива прояви, като внезапни промени в настроението, повишена раздразнителност или сълзи без причина.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

Всеки от тези симптоми индивидуално показва липса на витамин, В12 и в никакъв случай те не могат да бъдат игнорирани. Ако забележите промяна в обичайното ви състояние – дайте кръв за измерване нивото на B12 в кръвта.

Но какво ще стане, ако дефицитът се потвърди?

Всичко зависи от това колко ниско е нивото на витамина. Преди да приемате витамини под формата на лекарства и добавки, консултирайте се с лекар. Той ще предпише правилната доза. Има един важен момент – използването на комбинирани лекарства. Витамин В12 работи само в комбинация с фолиева киселина . И за една идеална комбинация към всичко това е необходимо да добавите и B1 и B6.

За да избегнете липса на витамини, трябва леко да преразгледате диетата си. Необходимо е да добавите следните продукти: говеждо и телешко месо, птиче месо, пилешки яйца, зърнени храни. В края на краищата, повечето дефицит на витамини се случва именно поради небалансирано хранене и дори от прекомерно потребление на кафе. В рисковата група са възрастните хора и вегетарианците.

Ето обещаното видео, което ще ви разкрие тайната на идеална вечеря при сто болести и ще ви каже кои храни съдържат витамин В12.

витамин B12
витамин B12

Много често в забързаното си ежедневие, ние не обръщаме внимание на всички тези симптоми, защото те изглеждат незначителни. Можем да реши, че всичко това е стрес, или просто да ги пренебрегнем. Не правете това, за да не сблъскате с много по-сериозни последици. Грижете се за себе си и за своето здраве!

Източник: med.vesti.ru

витамин B12
витамин B12

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Постоянна умора, лошо зрение и наддаване на тегло – заради липсата само на един витамин!

  1. Маргарита Гешева каза:

    Здравейте! Защо никъде не се споменава, какво става с организма на човек, когато при направено изследване се установи, че витамин В12 е в много повече от нормата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *