Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изпражненията като диагноза: ранни признаци на заболявания на червата

Тоалетната не е само място, на което може да решавате кръстословици на спокойствие. Онова, което остава след вас, като резултат от посещението ви, често може да разкаже много за вашето здраве

изпражненията
Не трябва да говорим за посещенията в тоалетната. Всяко споменаване на телесните секрети, от които се освобождаваме там, предизвиква неудобство в събеседника или просташки вицове. За съжаление, много хора забравят, че чрез отделителната система тялото изпраща сигнали за началото на различни заболявания. Ако ги пренебрегнем, рискуваме да пропуснем сериозна неизправност: нарушение на храносмилането, инфекция и дори рак.

Анализирали ли сте някога вашите изпражнения? Дори отвратителната форма и цвят позволява ранна диагностика и предотвратяване на сериозно заболяване. Всяко отклонение от нормата, появата на примеси, на които не им е мястото там, изисква незабавна консултация с лекар.

Колкото и странно да ви прозвучи, силно ви препоръчваме да се забавите в тоалетната и да погледнете надолу. Характеристиките на вашите изпражнения ще покажат колко здрав е храносмилателния тракт и на какво трябва да обърнете внимание.

Медицинската класификация на формите на човешките фекалии е разработена през 1997 г.. Дело е на учени от Университета в Бристол, Великобритания. Известна е още като Бристолската скала

Тази таблица се счита за най-доброто средство за самодиагностика на различни нарушения в червата. Улеснява работата на лекаря, който установява диагнозата въз основа на единични симптоми. Много пациенти са притеснени да говорят за проблема. Но, с помощта на таблицата е много по-лесно да посочите типа на фекалиите, и да кажете на лекаря какво точно ви притеснява.

Няма място за притеснение, ако онова, което виждате в тоалетната, е нещо, което изглежда като 3-ти и 4-ти тип. Тип 1-2 – може би имате запек, а 5, 6, 7 – функционално разстройство на червата или диария. По отношение броя на ходенето до тоалетната по голяма нужда, всяко от тях има своя собствена норма. Границите са от 3 пъти на ден до 3 пъти седмично.

За да избегнете ненужните проблеми, вижте списъка с аларми, на които трябва да обърнете внимание. Ако забележите промяна в изпражненията, придружена от болка в корема, незабавно се консултирайте с лекар!

1. Възможно ли е да се дефинира какво е това нормално изпражнение?

Нормалното изпражнение обичайно се състои от 75% вода. Останалото са фибри, живи и мъртви бактерии, различни клетки и малко слуз. Цветът може да варира от светлокафяв до тъмно кафяв. Консистенцията е еднаква, гладка и мека. Излизат бавно, наведнъж, а не на отделни части. Тихо и леко падат във водата. Естествената миризма е неприятна, но не и отблъскваща.

2. Бяло, бледо или сиво изпражнение

Показва тежки чернодробни проблеми. Това може да е симптом на блокирани жлъчни пътища, жлъчни камъни, хепатит или цироза. Понякога фекалиите имат лека сянка на фона на употребата на лекарства (антиациди), които неутрализират солната киселина, произвеждана от човешкия стомах. Бялата слуз в изпражненията може да е знак за болестта на Крон.

3. Зелени изпражнения

Може да са следствие от консумиране на зеленчуци, богати на хлорофил (спанак, брюкселско зеле, броколи, цвекло) или други подобни. По време на приема на лекарства с желязо, цветът на изпражненията става тъмно зелен.

Ако причината не е храната, перисталтиката е била по-усилена, храната е преминала през храносмилателния тракт бързо, а организма не е имало време да премахне билирубина от жлъчката. Това състояние възниква на фона на дългосрочното използване на антибиотици и сулфонамиди.

4. Жълти изпражнения

Могат да бъдат симптом на обструкция на жлъчните пътища и лошо усвояване на мазнините. Панкреасът не може да произвежда достатъчно ензими и е налице хроничен панкреатит. Ако често изпражненията са оцветени в жълто, това може да показва сърдечна болест, циститна фиброза или наличието на глисти и разни други паразити, подобни на тях. Но не се паникьосвайте без причина. Жълтите изпражнения понякога са факт, ако сте хапнали повечко мазно или храна, в която е имало куркума, или други естествени и изкуствени оцветители.

5. Черни или тъмночервени изпражнения

Те могат да се появят на фона на приемането на „Аспирин“, „Ибупрофен“ или препарати с желязо. Най-честата причина за появата е храната ви – цвекло, боровинка, сладник, храна с различни багрила. Понякога черните изпражнения показват хронично заболяване на дебелото черво или кървене. Това е много опасно, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

6. Кръв в изпражненията

Много обезпокоителен знак! Не отлагайте посещението при лекар! Може да има анални фисури, хемороиди, улцерозен колит или рак!

7. „Тесни“ изпражнения

Ако изпражненията приличат на тесни ивици или моливи, това вече е повод за посещението при лекар! Много често това е проява на различни заболявания на червата, чревна обструкция, различни тумори и рак на дебелото черво.

8. Лоша проходимост

Изпражнение, което изисква мускулно напрежение, показва запек. Според Бристолската скала това е тип 1 и 2. Най-вероятно на организма му липсват фибри или течности. Яжте повече растителни продукти , зеленчуци и плодове. Пийте на ден поне 2 литра вода.

Хроничният запек може да доведе до сериозна патология – образуването на дивертикули. Приемайте лаксативи в редки случаи и за кратко време. За профилактика можете да използвате лактулозни сиропи.

Дългосрочната употреба на антидиабетни лекарства и липсата на физическа активност също могат да предизвикат запек. Ето защо, никога не консумирайте лекарства, без да са предписани от лекар! И всеки ден правете физически упражнения, ходете повече, клякайте и скачайте при първа възможност.

9. Течно, като „Гаспачо“

Показва лека диария, според скалата на Бристол – 5-ти и 6-ти тип. Причината за повишена честота на движенията на червата може да бъде синдром на раздразнените черва , хипертиреоидизъм, общо заболяване или чревна инфекция. За да облекчите състоянието, опитайте се да ядете храни с ниско съдържание на фибри – ориз, картофи. Не забравяйте да пиете много вода, за да избегнете дехидратацията. Ако диарията продължава повече от 2 дни, консултирайте се с лекар.

Стресът, неврозите и някои психични заболявания често са съпроводени от диария. В този случай се нуждаете от съвет от психотерапевт или от успокоителни.

10. Воднисти изпражнения

Те може да бъдат симптом на непоносимост към лактоза, отравяне, бактериална инфекция или предозиране с медикаменти. Пийте много вода за борба с дехидратацията (100 ml течност на 1 kg телесно тегло). Ако броят на пътуванията до тоалетната е повече от 1 път на час, вземете лекарство на базата на лоперамид и потърсете медицинска помощ.

11. Слузести фекалии

Много опасен симптом, свързан с възпалително заболяване на червата (бактериална инфекция, болест на Крон, язвен колит, рак на дебелото черво). В комбинация с кръв или коремна болка изисква незабавна медицинска намеса.

12. Миризливи изпражнения

Изключително неприятна миризма, която не може да бъде игнорирана. Острата миризма е характерна за опасни патологични състояния, като: малабсорбционно разстройство, болест на Крон, хроничен панкреатит, кистозна фиброза.

13. Метеоризъм

Освобождаването от газове до 14 пъти на ден – това е нормално. Учените са изчислили, че човек произвежда до 2 литра различни газове на ден, а 99% от тях не миришат. За да премахнете метеоризма, ревизирайте вашата диета, ограничете използването на бобови растения, зеле, пълномаслено мляко, сладкиши, газирани напитки, кафе.

Много проблеми на функционирането на стомашно-чревния тракт могат да бъдат предотвратени, като се промени диетата и начина на живот. Уверете се, че се движите достатъчно, укрепете мускулите на ректума и отпуснете кореоректалния мускул. По този начин е възможно да се облекчи състоянието по време на запек.

Добре координираната работа на червата е гаранция за здраве и красота. Не се колебайте да се консултирате с лекар, ако имате проблеми с изпразването, както и ако ви притеснява резултата от изпразването. Съвременните прегледи и превантивното лечение ще помогнат да се избегнат сериозни заболявания в бъдеще. Останете здрави!

Източник: myfamilydoctor.ru

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *