ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доктор Малена Герговска: Пилинги и лазерни процедури са новост при лечението на розацея

Розацея е хронично кожно заболяване. Симптомите на розацея са добре познати и проучени

розацея
Основната характеристика на розацеята е появата на резистентни области на зачервяване и образуване на гнойни пъпки по лицето, неравности и други обриви. Понякога има увреждане и на очите.

Розацея се среща при 8-10% от световното население. По-често тази болест се регистрира при жените, но при мъжете усложненията, на които те са по-склонни, могат да се развият по-бързо. На практика не се среща при стари хора и деца, но много често от нея се оплакват хората на възраст 40-50 години.

Причините за това заболяване не са напълно изяснени, но има редица теории, според който в случай на розацея роля имат различни стомашни заболявания и ендокринни смущения в имунната система, генетични фактори и др.

СМЯТА СЕ, ЧЕ РОЗАЦЕЯТА СЕ ПРОВОКИРА ОТ СЛЕДНИТЕ ФАКТОРИ

– Прекомерно ултравиолетово облъчване (слънчево изгаряне, продължително излагане на слънце),
– Някои ендокринни и чревни заболявания. Например, хроничен гастрит.
– Екстремни промени във външната температура (работа в горещи помещения, готвачи, пекари и т.н.)
– Прекалено гореща храна и напитки, склонност към злоупотреба с алкохол и кафе.
– Периодична липса на сън и други лоши навици.

Следователно, заболяването се лекува с широк спектър от различни средства и методи. Преди появата на лазерната терапия, лечението на розацеята не доведе до забележимо подобрение на външния вид на пациентите.

Обработка с розацея с лазер

Най-често използваните методи са електрокоагулация, криотерапия, химически пилинг. Електрокоагулацията е лечението на лезията чрез слаби електрически импулси. С тяхна помощ се извършва „каутеризация“ на т.н. розово акне. Алтернативен вариант за това е химическият пилинг, който включва излагане на проблемните зони на слаба киселинна обработка.

Доктор Малена Герговска

Криотерапията включва замразяване на розацея чрез третиране с течен азот. Тези методи обаче имат трайно въздействие. Има високо ниво на рецидив, те са изпълнени с различни усложнения. По-специално, след такива форми на влияние, в някои случаи се развива хиперпигментация и атрофия. Към днешна дата най-ефективният метод, даващ траен резултат, е лазерната терапия.

Лечението с лазер на розацея може да елиминира страничните ефекти от развитието на това заболяване под формата на белези. Използват се и се прилагат повърхностни и дълбоки видове полиране с лазер, както и лазерна технология за подмладяване с помощта на съвременните лазерни системи.

Най-добри резултати при лечението на розацея се получават от комбинацията на лазерно действие върху розацея с комплекс от лекарства и промени в начина на живот. В този случай, еритематозният и ограничен папулен стадий на това заболяване се поддава на пълно излекуване чрез лазерна терапия.

Процедурата е най-добре да се приложи в началния етап на заболяването, когато по носа, бузите, брадичката и челото има само нововъзникващи разширени капиляри и поява на съдови мрежа. Това състояние се нарича купероза или преродацея. Но и в напреднали случаи лазерното лечение е отлично решение за справяне с розацеята.

Съвременните методи за лазерна терапия, помагат напълно да се премахнат симптомите на розацея (зачервяване, капилярна мрежа) в продължение на 4-5 сесии.

Вследствие на това за 2 – 3 седмици съдът се разтваря без следа. За разлика от електрокоагулацията лазерното лечение е практически безболезнено. Приятният бонус е резорбцията на малки белези и белези от акне в зоните на обработка.

Манипулацията трае около 10 – 15 минути. Следващата се извършва след 3 седмици. При поискване може да се използва анестетичен мехлем, но по-често процедурата минава и без него.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА РОЗАЦЕЯ

Подобно на други хардуерни процедури корекцията на розацеята и куперозата с лазер има противопоказания. Не провеждайте този курс на лечение ако:

– сте бременна,
– имате онкологично заболяване,
– приемате фотосенсибилизатори,
– имате увредена херпесна инфекция,
– сте пациент с инфекциозно заболяване.

РЕХАБИЛИТАЦИЯ СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА

На мястото на лечение може да се появи кръвонасядане, което ще се случи след няколко седмици. Това е единственият страничен ефект от процедурата. Следите не са по-забележими от зачервяване. Те могат лесно да бъдат скрити с основа за грим.

След действието на лазера, кожата става още по-чувствителна. Затова тя се нуждае от най-добрата грижа. Защитете я от ултравиолетово лъчение, температурни промени, други вредни фактори. Под директното слънце, след коригиране на кожата, могат да се появят нови пигментни петна. Също така след процедурата не използвайте продукти с алкохолни агенти за кожата.

КОЛКО ДЪЛГО ТРАЕ ЕФЕКТА ОТ ЛАЗЕРНАТА ПРОЦЕДУРА ПРИ РОЗАЦЕЯ?

Продължителността на ефекта от процедурата за лазерна корекция на розацея зависи изцяло от пациента. Както бе споменато по-горе, розацеята е заболяване, причинено от навиците и начина на живот на човека.

– водете активен и здравословен начин на живот,
– имайте достатъчно сън през нощта,
– наблюдавайте диета, за да поддържате своето собствено здраве,
– не пийте прекалено горещи напитки и не яжте твърде пикантна храна,
– защитете лицето си от пряка слънчева светлина,
– преди и след процедурите използвайте комплексни козметични препарати срещу купероза и розацея, препоръчани от специалиста, който е извършил процедурите.

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска
0887989082
www.drgergovska.com

Източник: www.credoweb.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *