ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Децата – цезари: как (и дали) се различават от обикновените деца?

Наричат родените с цезарово сечение деца „деца-цезари“. Дали наистина има нещо различно в тях?


Във форумите може да прочетете различни митове и неистини за децата, родени с цезарово сечение. Възможно ли е да се различават по някакъв начин от бебетата, родени нормално? По-специални ли са „децата-цезари“? Днес ще ви представим няколко митове и истини, които ще хвърлят малко светлина по този въпрос.

Цезарово сечение е операция, при която бебето излиза от корема на майката чрез хирургичен разрез в матката. Изкуствено раждане е второто име на цезаровото сечение. Понякога го наричат и секцио. Такова раждане може да бъде планирано, а може да бъде и направено по спешност. Най-често цезаровото сечение се предписва при специални обстоятелства, които могат да представляват заплаха както за живота на майката, така и за живота на детето.

В някои случаи секциото е единственият възможен вариант за раждане с успешен резултат. Много често жените предпочитат да раждат със секцио, за да си спестят някои неприятни усещания, които са част от естественото раждане.

Цезаровото сечение, с оглед на неговата специфичност, е обгърнато от митове и предположения. Днес ще обсъдим някои от тях.

1. Хиперактивност

Смята се, че цезаровото сечение може да предизвика хиперактивност при растящото бебе. Хиперактивността е бичът на нашата епоха. Вярно е, че причината за това поведение не винаги е секциото, и с подходяща терапия този проблем може да се коригира.

2. Проблеми с умственото развитие

Децата-цезари непосредствено след раждането се преглеждат от педиатър и невролог. Но не се притеснявайте! Това е стандартна процедура, която се провежда единствено за целите на предпазливостта. Ако бебето има забавяне в развитието, причината обикновено е заради няколко фактора едновременно, а не заради самото цезарово сечение.

3. Физическа недоразвитост

Цезаровото сечение не изисква непременно специални програми за развитие. Някои проблеми, в този случай, може да доведат до навлизането на течност в дихателната система, късен първи дъх, усложнения при анестезия.

Рискът от усложнения се увеличава при спешно цезарово сечение, когато тялото на майката няма време да се подготви за процедурата. Но дори и в този случай, рискът само се увеличава, и със сигурност не става сто процентов!

4. Чест плач

Огромният стрес, провокиран от раждането, активира различни хормони и укрепва нервната система на бебето. Децата-цезари, които не преминават през този жизнен процес, изпитват известно потискане на невро- и физиологичните функции. Различни проблеми с нервната система са възможен рисков фактор. Но, в никакъв случай не са задължителни!

5. Липса на мляко

Състоянието на мозъка на бебето, родено с цезарово сечени се нормализира на деветия ден след раждането. Децата, родени по естествен начин, се връщат към нормалното в първия ден от живота си. Понякога процесът на лактация при майките наистина е нарушен от влиянието на лекарствата, които се използват при секцио, а всички знаем, че майчиното мляко гарантира правилното и хармонично развитие на бебето.

За да се предотврати този проблем, е необходимо да се обърне специално внимание на квалификацията на лекаря, който ще извърши операцията, а не да се притеснявате напразно. Най-често млякото закъснява заради стреса от раждането!

И все пак – различни ли са децата, родени с цезарово сечение?

Тук стигаме до още няколко мита, или по-скоро неистини, свързани с цезаровото сечение.

Имунодефицит при цезарово сечение

Смята се, че бебето, родено по естествен начин, преминаващо през родовия канал, получава от майката определен „бактериален коктейл“, който засяга имунната система и образува необходимата микрофлора. Но, децата-цезари се раждат почти в стерилни условия. Може ли такова дете да страда от отслабен имунитет?

Имунитетът на детето зависи от хиляди различни фактори. Такива са наследствеността и здравословно състояние на бременната жена (например майката може да бъде носител на инфекция и да зарази бебето чрез кръвта), както и условията, при които детето ще расте, и расте, както и кърменето. Важни са и такива подробности, като това колко често и как се изваряват шишетата, или се почистват зърната, ако детето се кърми. Цезаровото сечение е само хипотетичен фактор, който в бъдеще наистина може да повлияе на имунитета. Но сред всички останали фактори той просто се губи. На този въпрос просто не може да бъде даден недвусмислен отговор.

Адаптация на бебето след операцията

Чрез естественото раждане всички основни системи за живот на бебето стартират почти мигновено, което му позволява да се адаптира бързо след раждането. Но планираното секцио се предписва понякога седмица преди вероятната дата на раждане. Тук е възможно да се случат някои трудности с адаптацията на бебето.

Проблемът с падането на налягането

Както знаем, рязкото спадане на налягането води до рязко свиване на кръвоносните съдове. Но това не винаги е причина за смущения, например при церебралното кръвообращение. Но промяната на налягането е, разбира се, стрес за детето . Въпреки това, естественото раждане не е по-малко стресиращо.

Цезарово сечение и естеството на детето

Основателят на перинаталната психология, Станислав Гроф, в своята книга „Отвъд мозъка“ твърди, че естественото раждане се възприема като тежък тест, а моментът на раждането се преживява като освобождение.

Пак според него, някои от родените с цезарово сечение възприемат света като утроба, която е длъжна да им осигурява безусловно всичко, от което се нуждаят. Те са склонни да приемат, и ако постигнат това, което искат, те изискват повече.

Според Гроф такива деца имат намалена издръжливост, дължаща се на липсата на усещания от сблъсък с препятствие, каквото е естественото раждане, и вследствие на това децата, родени с цезарово сечение са неподготвени за бъдещите превратности на живота. Освен това, се наблюдава несформирано усещане за собственото място в света и неспособност да се предскажат действията на другите.

В последствие съвременната психология опровергава тази теория

Онова, което недвусмислено твърдят специалистите днес е, че е възможно децата, родени с помощта на цезарово сечение, да са с една идея по-чувствителни от другите хлапета. Но, и това е въпрос на възпитание и среда.

Рискове са възможни при всяка операция и всеки вид раждане. Винаги си струва да мислите за тях предварително, да се подготвите добре и да знаете, че две неща гарантират безопасния резултат : грижата за бебето и помощта на квалифициран лекар. Нека децата ви да са здрави!

Източник: www.psymama.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *