БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Лечение без полза: защо болкоуспокояващите са опасни за здравето?

Болков синдром – могъщ и коварен. Понякога ни се струва, че болката може да бъде издържана. Всъщност тя може да бъде толкова силна, че човек изгуби съзнание


И след това той прибягва до помощта на болкоуспокояващите. Последното не винаги е панацея.

Болкоуспокояващите, които виждаме на рафтовете на аптеките са толкова много, че не винаги е възможно да ги изброим. Повечето се продават без лекарско предписание, и затова много хора просто злоупотребяват с тях. Последиците от подобно поведение могат да бъдат много сериозни.

Често много хора се учудват, че са получили отрицателна реакция след прием на болкоуспокояващи. Това означава, че има ситуация, при която човек едно лекува, но друго разболява или осакатява. Как болкоуспокояващите могат да бъдат опасни, когато са в излишък обяснява пред AIF.ru лекарят-специалист по обществено здраве Павел Стотско.

Поносима ли е болката?

Мнозина вярват, че болката може да бъде издържана. На практика обаче това не си заслужава. В края на краищата, болката е естествен импулс и рефлекс на човешкото тяло, който възниква като реакция на различни дразнещи фактори. Това е начин за тялото да каже, че нещо не е наред и се нуждае от помощ. Следователно, не можем да толерираме болката, и непременно трябва да потърсим причините за нейното развитие и начините за елиминиране.

Науката доказва, че пренебрегването на болката е изключително вредно за организма, защото когато се появи дискомфорт и болезнени симптоми, нервните окончания в мозъка умират. Освен това, болката може да стане хронична. Също така болката в различните части на тялото причинява проблеми със сърдечно-съдовата система и значително намалява имунитета.

Но по-често хората се опитват да не страдат от болката и търсят начини незабавно да потиснат чрез прием на анастезивни препарати. Съвременната фармацевтична индустрия предлага огромно количество нестероидни противовъзпалителни средства, които се предлагат в аптеките без предписание. Въпреки това, много хора, които започват да приемат такива лекарства, забравят факта, че болкоуспокояващите могат да бъдат опасни за здравето. Чрез редовната им употреба, включително и извън предписания курс, такива медикаменти могат да отслабят още повече здравето.

Каква е опасността от болкоуспокояващите, приети в неразумни количества?

Налице са много изследвания, които направиха възможно да се направи интересно откритие. Оказва се, че дори безвредния на пръв поглед ибупрофен или парацетамол могат да причинят сериозни неизправности в човешкото тяло.

Например, доказано е, че тези, които приемали такива лекарства редовно в продължение на 6 или 7 дни през седмицата, увеличават вероятността от развитие на хипертония. Това се дължи на факта, че повечето от нестероидните противовъзпалителни лекарства, които често се използват обикновено под формата на достъпни болкоуспокояващи, инхибират производството на простагландини Е2 и I2, които имат вазодилатиращо действие. В резултат на това филтрацията в бъбречните гломерули е значително намалена, което може да доведе до задръжка на течности в тялото и повишаване на кръвното налягане. И това, от своя страна е предпоставка и риск за сърдечни удари или различни сърдечно-съдови заболявания.

Също така, когато приемаме болкоуспокояващи, можем да забележим различни проблеми с храносмилателната система

Такива са метеоризъм, язви и ерозия на червата, гадене и повръщане. Инхибираните простагландини E2 и I2, в допълнение към вазодилататорния ефект, имат изразени хепатопротективни свойства. Без тези активни вещества, лигавиците на стомаха и дванадесетопръстника остават незащитени. При 10% от пациентите, приемащи нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), се образуват язви и ерозии, които могат да бъдат усложнени чрез кървене или дори перфорация на кухия орган.

Друг проблем, който се развива при пациенти, приемащи аналгетици, – риск от образуването на кръвни съсиреци. Този факт повишава агрегацията на тромбоцитите и формирането на тромби. Това увеличава вероятността от тромбоза, миокарден инфаркт и исхемичен инсулт. Особено внимателни в този случай трябва да бъдат тези, които имат разширени вени, атеросклероза и захарен диабет.

Също така, нестероидните противовъзпалителни средства оказват влияние върху зрението на човека. Поради употребата на такива лекарства човек претърпява изсъхване на лигавиците и дехидратация на тъканите. Блокираните от противовъзпалителни лекарства простагландини не могат да разширяват съдовете, а в по-малките артериоли, особено с развитието на възпаление, се образува спад на еритроцитите. На микроскопско ниво онкотичното налягане в лумена на съдовете се увеличава значително и останалата течност напуска тъканта. това пречи на разреждането на кръвта и предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. В този случай се развива временна дехидратация. Ето защо лекарите, предписващи НСПВС, препоръчват по време на приема да се пият много течности.

Възможно е да има проблеми с черния дроб и фотодерматоза. В резултат на това човек ще забележи оток, зачервяване на кожата, обрив, който ще се развие на фона на дори кратък престой на слънце.

На фона на прекомерното приемане на такива средства може да се появи:

  • Шум в ушите;
    Чревни нарушения;
    Отлагане на калциеви соли в бъбреците;
    Mигрена;
    Нервни разстройства;
    Пропуски в активността на костния мозък.

Когато приемате болкоуспокояващи, трябва да вземете под внимание няколко прости нюанси. Първо, лекарствата премахват синдрома на болката, но не оказват влияние върху причината за болката. Намаляването на болката води до проблем като размиването на симптомите на определена болест. Тази ситуация може да бъде изключително опасна, например, при апендицит, когато е важна буквално всяка минута. Неправилно избраните аналгетици и други болкоуспокояващи лекарства, използвани прекомерно, могат да причинят астма, алергии и дори гърчове.

Така че не злоупотребявайте без причина с болкоуспокояващите. При силна болка, трябва да се срещнете с лекар възможно най-скоро и да разберете причината за тази ситуация.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *