Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

НАЗОСТАД / NASOSTAD

Съдържа мометазонов фуроат, диспергируема целулоза ВР 65 cps, натриев цитрат, лимонена киселина монохидрат, полисорбат 80, бензалкониев хлорид, вода

Предназначение

назостадНАЗОСТАД е назален спрей с кортикостероидна активна съставка. Прилагането му неутрализира симптоми като раздразнение и сърбеж, кихане, запушен или течащ нос. Препоръчва се при сезонна или целогодишна хрема у деца над 3 години и възрастни в подходящи дози. Използва се и в комплексна терапия при лечението на полипи в носа за пациенти над 18-годишна възраст. С помощта на този медикамент се успокоява раздразнената и оточна лигавица и се овладяват локални инфекции в носната кухина.

Как се употребява

При алергична хрема се правят по две впръсквания в ноздра веднъж дневно – за деца над 12 години и за възрастни, или по едно – за деца над 3 и до 12 години. Ако лекуващият прецени необходимостта от по-високи дози, те се изпълняват, но не повече от 4 впръсквания в ноздра веднъж на ден.

При полипи в носа впръскванията са по две в ноздра веднъж дневно за 5-6 седмици. Резултатът от терапията подлежи на контрол; при необходимост впръскванията могат да се правят два пъти дневно.

В рамките на 12 часа до два дни пациентът трябва да почувства подобряване; това не означава да се спре прилагането на назалния спрей. Не се препоръчва самоволно прекратяване на лечението. При неволно предозиране, особено когато прилагането е продължително и пациентите са деца, е възможно действието на медикамента да се отрази на хормоналния баланс в организма.

Възможни нежелани ефекти

НАЗОСТАД като назален спрей може да предизвика бързи алергични реакции от рода на оток на гърлото, лицето и езика, затруднено дишане, хрипове, затруднено преглъщане, уртикария. Тази симптоматика е сигнал за опасност и следва да се търси незабавна медицинска помощ.

Други странични ефекти от прилагането на спрея могат да са главоболие, кихане и кървене от носа, възпаление на носоглътката, рани в носа, инфекции на дихателните пътища. В отделни случаи лекарството причинява зрителни проблеми, включително глаукома и катаракта. Възможни са промени в обонянието и вкуса.

Лекуваните с продукта деца трябва да се наблюдават за смущения в растежа, дължащи се на кортикостероидния компонент.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НАЗОСТАД не се употребява при алергия към някоя от съставките на суспензията.

Продуктът е противопоказан при херпес симплекс или нелекувана инфекция в носа.

Този медикамент не е подходящ за терапия след прекарана операция на носа или след нараняването му.

Рискови пациенти са преболедувалите туберкулоза, с кистозна фиброза, приемащи друг кортикостероид, с херпесна инфекция в очите.

НАЗОСТАД може да се прилага само под контрол при пациенти с отслабен имунитет, при хронични възпаления на носоглътката, ако приложението е няколко месеца.

Бременни и кърмачки задължително се консултират със специалист за възможността да използват продукта безопасно.

Взаимодействие с други медикаменти

Всяка лекарствена комбинация при лечението с НАЗОСТАД трябва предварително да се обсъди с лекуващия, за да избегнат неочаквани промени в силата на въздействие или в проявите на странични ефекти. Особено важно е съчетаването с други лекарства, в които има кортикостероид. Възможно е лекуващият да препоръча временно спиране на приема им, докато продължава лечението с назалния спрей.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за спрей ампула с 60 дози

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *