Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КАДУЕТ / CADUET

Кадует: съдържа амлодипин, аторвастатин, калциев карбонат, кроскармелоза натрий, микрокристална целулоза, прежелатинизирано царевично нишесте, полисорбат 80, хидроксипропилцелулоза, силициев диоксид – колоиден безводен, магнезиев стеарат, оцветители

Предназначение

кадуетКАДУЕТ е продукт с комбинирано въздействие при пациенти с хипертония: дължи се на активните компоненти амлодипин – калциев антагонист, и статина аторвастатин. Прилага се по лекарска преценка при болни с повишен риск от инфаркт и стенокардични пристъпи. Най-често е препоръчван за хипертоници с наднормено тегло и висок холестерол, пушачи, с диабет или фамилно обременени. Амлодипинът действа отпускащо на кръвоносните съдове и по този начин стимулира понижаване на артериалното налягане. Аторвастатинът балансира липидния обмен и намалява стойностите на лошия холестерол в кръвта.

Как се приема

КАДУЕТ трябва да се назначи от лекар в доза, съответстваща на състоянието на пациента или като профилактична програма.

КАДУЕТ се взема веднъж дневно, препоръчително по едно и също време. Таблетката се поглъща цяла – с вода, независимо от храненията. Началната доза стандартно е 5/10 мг, но при необходимост може да бъде увеличена от лекуващия. Промяна в дозировката самоволно е недопустима, както и спирането на приема без лекарско указание.

При пропуснат прием таблетката трябва да се вземе веднага, щом това е възможно. Ако часът на следващия прием е твърде близък, най-добре да се изчака – но да не се компенсира пропуснатото с удвояване на дозата.

При неволно предозиране се препоръчва да бъде потърсена медицинска консултация дори да липсват сериозни тревожни симптоми.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е приемът на КАДУЕТ да причини алергични реакции с обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, хрипове. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, без изчакване симптомите да отслабнат.

Често е съобщавано за последици от приема като главоболие, сърдечни смущения – сърцебиене и нарушен ритъм; кървене от носа и възпаление на лигавиците в носоглътката; смущения в стомашно-чревния тракт: дискомфорт, болка и газове, диария или запек.

Има информация също за болки в ставите и мускулите, болки в гърба, крампи, мускулна слабост.

При лабораторен анализ могат да се установят промени в показатели от кръвната картина. Медикаментът може да причини отклонения в чернодробната активност, повишена кръвна захар и пр.

Други странични ефекти са зрителните смущения, шум в ушите, косопад, пресъхване на устата и повръщане, подкожни кръвоизливи и необяснима поява на синини, кашлица и хрема, обърканост и депресивни състояния, гинекомастия, депресии, неконтролирани движения с крайниците, диабет.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КАДУЕТ не се прилага при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Лекарството е противопоказано при чернодробни заболявания, тежки сърдечни страдания, хипотония.

Не се прилага за бременни и кърмачки, както и за деца и подрастващи под 18 години.

Рискови пациенти, за които е необходима индивидуална оценка на риска, са тези с отслабени функции на щитовидната жлеза, страдащи от мускулни болки, зависими от алкохола, потребители над 70 години, преживели инсулт, диабетици.

Взаимодействие с други медикаменти

При някои лекарствени взаимодействия е възможна промяна в обичайните ефекти на продуктите, което може да е опасно за пациента или терапията да остане безполезна. Затова следва да се внимава с избора на продукти, ако пациентът трябва да се лекува също и с някои антибиотици, други статини, лекарства за регулиране на сърдечния ритъм, лекарства за СПИН и хепатит С, за депресия, за сърдечна недостатъчност, невролептици, за лечение на сърдечна недостатъчност и хипертония, антикоагуланти, мускулни релаксанти, стероиди, продукти с жълт кантарион.

При лечение с КАДУЕТ се препоръчва силно ограничаване на сок и плод от грейпфрут, както и алкохол.

_________

Усреднена цена в аптеките – 23 лв за опаковка от 28 таблетки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *