ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НАЗОНЕКС / NASONEX

Съдържа  мометазонов фуроат, диспергируема целулоза, глицерол, натриев цитрат, лимонена киселина монохидрат, полисорбат 80, бензалкониев хлорид, вода

Предназначение

назонексНАЗОНЕКС е лекарствен продукт от типа кортикостероиди, под формата на назална спрей суспензия. Препоръчва се при течащ или запушен нос. Прилагането му облекчава състояния с възпаление на носната лигавица, неутрализира раздразнения, сърбеж и кихане. Правилното прилагане освобождава носовите проходи и подобрява възможностите за назално дишане.

Този продукт е подходящ като компонент от комплексна терапия при алергична хрема – сезонна или целогодишна, както и при  простуди и грип по лекарска препоръка. Използва се при лечение на полипи в носа.

Как се употребява

Назалният спрей НАЗОНЕКС  трябва да се използва в дози и с продължителност, препоръчани от лекар. Естеството на продукта – кортикостероид, го определя като подлежащ на контрол заради някои от страничните ефекти.

Като продукт за лечение на сезонна или целогодишна алергична хрема НАЗОНЕКС се използва при деца над 3 години и възрастни.  Деца на възраст 3-11 години се лекуват с по едно впръскване в ноздра веднъж дневно. Деца на и над 12 години и възрастни обикновено прилагат по две впръсквания в ноздра веднъж на ден. Продължителността на прилагане се контролира от алерголог; възможно е обичайните дози да се редуцират или да се повишат при възрастните, но не повече от 4 впръсквания в ноздра дневно.

При лечение на полипи в носа продуктът се използва за подрастващи над 18 години и при възрастни. Дневната доза е по две впръсквания в ноздра веднъж на ден. Този режим се прилага до 5-6 седмици, след което се проследява въздействието върху пациента и при необходимост дневната доза се намалява или увеличава.

Първите резултати от прилагането на медикамента могат да се почувстват след 12 до 48 часа след първата апликация. Не предозирайте с цел по-бърз ефект; предозирането – особено при продължителна употреба, има негативен ефект върху функциите на надбъбречните жлези. При пациенти деца може да има задържане на растежа.

Възможни нежелани ефекти

Приложението на НАЗОНЕКС може да предизвика алергична реакция, изразена в оток на гърлото, лицето и езика; затруднено преглъщане и говор, проблеми с дишането, хрипове, уртикария. При подобна симптоматика се търси медицинска помощ по най-бърз начин.

Ако продуктът се използва продължително, има риск от проява на странични ефекти като кихане и главоболие, разраняване на носната лигавица, кървене, инфекции и възпаление на носоглътката.

Има данни за увреждания от типа на катаракта или глаукома, засягане на носовата преграда, промени в обонянието и вкусовите усещания, затруднено дишане.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НАЗОНЕКС не се употребява при алергия към основния компонент или към някое от спомагателните вещества.

При алергична хрема продуктът не се прилага за деца под тригодишна възраст. За лечение на полипи НАЗОНЕКС се препоръчва само ако пациентът е навършил 18 години.

Бременни и кърмачки задължително се консултират с лекар, преди да започнат лечение с този медикамент. Това се допуска само ако очакваната полза превишава потенциалния риск за майката и детето.

Лечението на пациенти деца задължително се контролира от специалист заради опасността от забавяне на растежа.

Взаимодействие с други медикаменти

Безопасното съвместяване на НАЗОНЕКС с други медикаменти трябва да се препоръча от лекуващия. Ако пациентът се лекува и с други кортикостероиди, най-често се препоръчва спирането им за времето, когато се прилага НАЗОНЕКС.

Усреднена цена в аптеките – 14 лв за опаковка от 50 мг = 140 еднократни дози

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *