При косопад – опитайте маска с чесън, с бира, с тривитаминол и още продукти и съвети

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

В тази статия ще намерите най-добрите маски, рецепти и продукти против косопад

косопад
При косопад – действайте веднага!

Можете да се притеснявате от косопад, ако на ден губите повече от 100 – 150 косъма. Под тази стойност става дума за естественото циклично окапване и обновяване на косата.

Ако при вас положението е по-сериозно и загубата на коса не само влияе драстично върху външния ви вид, но дори ви изправя пред риска от оплешивяване, време е да предприемете мерки. В редовете по-долу ще откриете адекватни съвети както за домашно справяне с окапването на косата, така и насоки как да се ориентирате из многообразието от продукти в търговската мрежа.

Коя е най-добрата домашна маска против косопад?

По всяка вероятност всеки, сблъсквал се с проблема косопад, е търсил идеи за домашна маска, която е в състояние да спре загубата на коса. Няма да изброяваме ползите и евентуалните слаби страни на един подобен подход. Всеки има своя гледна точка. Ще се опитаме да сме от полза, като предложим няколко конкретни изпитани рецепти за маска против косопад. Ето ги и тях:

Зелен чай и жълтък

Маската се приготвя, като жълтъкът на 1 яйце се разбива добре и към него се добавят 2 с.л. листа от зелен чай, които вече са послужили за приготвянето на чай. След внимателното разбъркване на съставките маската се нанася директно върху скалпа с масажни движение. Върху главата се поставя шапка за баня или обикновена найлонова торбичка и така се престоява ½ час. Маската се отмива с топла вода и подходящ шампоан.

при косопад
Какво помага при косопад?
Витамин Е

За витамин Е се знае, че подхранва космения фоликул в дълбочина, прави косата здрава и блестяща. Конкретно при косопад се препоръчва приготвянето на маска с 3 ампули витамин Е, които се добавят към подходящо масло за коса по избор – кокосово, бадемово, жожоба или дори зехтин. След като съставките се смесят добре, с получената маска се масажира скалпа за поне 10 минути. За по-добър ефект е препоръчително маската да се остави да действа през цялата нощ, като за целта се слага шапка или главата се омотава с дебел шал.

Мед и лук

За приготвянето на следващата маска, която е изключително ефикасна при косопад, са ви необходими 1 глава кромид лук и 1 с.л. мед. Лукът се почиства предварително и се минава през блендер. Ако нямате, можете да използвате друга мелачка или да го нарежете на ситно до получаването на каша. Към лучената каша се добавя медът и съставките се смесват добре. Маската се нанася в корените, като се втрива добре. Оставя се да действа за 40 минути и се отмива с топла вода и шампоан. Препоръчително е главата да се изплакне и с оцет, разтворен във вода.

Банан и жълтък

Жълтъкът намира приложение в редица рецепти. В тази 1 жълтък се смесва с добре узрял банан, предварително намачкан. След като маската се нанесе върху скалпа, се оставя да действа за 30 минути. Тъй като отмиването на банана не е особено лесно, при необходимост нанесете няколко дози мек шампоан.

Ракия, мед и жълтък
Домашни маски спират косопад!

Жълтъкът можете да го комбинирате и с мед и ракия за приготвянето на маска против косопад. Необходими са ви 1 жълтък, 1 с.л. ракия, 1 с.л. мед, 1 ч.л. рициново масло и ампули витамин А и Е. Всички съставки заедно с витамините се разбъркват до получаването на хомогенна смес и се нанасят върху кожата на главата. Отгоре се поставя шапка и кърпа и маската се оставя да действа поне за час. Отмива се с мек шампоан.

Кисело мляко и жълтък

Смесват се 2 с.л. кисело мляко, 2 с.л. домашна майонеза и 1 жълтък. Маската се нанася в корените и се оставя да действа за поне 1 час. Отмива се с хладка вода и шампоан.

Авокадо

Сред нестандартните домашни рецепти при косопад е и тази, която се приготвя от 1 зряло авокадо, 1 с.л. мед и 2 с.л. зехтин. Авокадото се намачква до получаването на пюре, към което се добавят останалите съставки. Нанася се в корените, а след това по дължината на косата и се оставя да действа за около 20 минути. Маската се отмива с топла вода и мек шампоан.

В списъка с ефикасни домашни маски против косопад няма как да пропуснем да отбележим и някои от най-коментираните:

Маска против косопад с чесън

Няма как да ни изненада това, че чесънът е изключително мощен лек и при косопад. В интернет пространството е пълно с предложения как естественият антибиотик може да помогне при загуба на коса. Сред най-лесните и в същото време ефикасни е рецептата, при която 1 част прясно изцеден сок от чесън се смесва с 2 части зехтин. Маската се нанася върху скалпа, а след това се разпределя по дължината на косата. Оставя се да действа за ¼ час и се отмива. Прави се на всяко измиване на косата – през 3 или 4 дни.

Единственият недостатък на този чуден лек против косопад е миризмата. Много дами споделят, че след като третират косата си с чесън, седмици наред не понасят начина, по който скалпът им мирише. Красотата, знаем обаче, изисква жертви.

Именно поради това ви предлага още един, дори по-лесен вариант за третиране на косопада с употребата на чесън. Вижте това мнение, копирано от популярен форум:

чесън против косопад

Маска против косопад с бира

Ако сте любител на пенливото питие, но дори и да не сте, можете да се справите със загубата на коса с домашна маска против косопад с бира. Ползите за гривата от употребата на бира се крият в съдържащите се в напитката витамини от група В, мед, желязо, фосфор и други полезни елементи.

При косопад бирата намира приложение най-често в тези 2 посоки. Първата опция е с пенливата течност – ако си намерите жива бира без консерванти, още по-добре – да се изплаква косата след всяко измиване. За целта вече чиста и още влажна коса се облива с бира и се оставя да подейства за поне 5 минути. Изплакването след това е само с вода.

Другият вариант е 5 последователни дни да втривате в скалпа затоплена бира. След като щателно масажирате главата, слагате шапка за баня и кърпа, като така прекарвате нощта. На сутринта косата се измива.

Маска против косопад с джинджифил

Джинджифилът е още един магически натурален продукт, намиращ приложение в различни сфери на здравето. Често дамите го използват и в битката със загубата на коса. Ето я и най-популярната рецепта, изпратена ни от Симона Тихова:

„Вземам корен от джинджифил – около 3 см го преценявам на око. Почиствам ги и го минавам през ситно ренде. Добавям 1 с.л. мед и 1 с.л. зехтин и разбърквам всички елементи добре. Първо мажа главата, като гледам да покрия корените на цялата коса. Каквото остане, разпределям по косата. Ако вашата е много дълга, можете да увеличите малко количествата.

След като съм изразходила цялата маска, слагам си шапка или друга найлонка. Така стоя 30 – 40 минутки. Отмиването не е много лесно, предполагам заради зехтина. Но с няколко нанасяния на шампоан косата е чиста.

Горе-долу около 4 месеца изпълнявах редовно тази маска. Всяка седмица по 1-2 пъти, когато колкото време имам. Мога да кажа, че тя ми спаси косата, защото след една драстична диета бях започнала да оплешивявам буквално.”, пише ни Симона.

Маска против косопад с лук

Вече ви дадохме едно предложение за кромид лук в състава на маска против косопад. Ако нямате обаче време да го комбинирате с други съставки, можете директно да втриете прясно получен сок в корените на косата. Трябва ви сокът от 1 глава кромид лук и около час време – да го нанесете върху скалпа, да престоите 30 минути и да го отмиете. Ефектът върху здравето на косата ще ви порази.

Маска против косопад с мед и канела

Изключителен ефект върху косопада има и домашно приготвена маска с мед и канела. Ако искате да я изпробвате, трябва просто да добавите 1 ч.л. канела и 1 с.л. мед към малко количество сгорещен зехтин. След като се охлади, получената паста се нанася с масажни движения върху скалпа и по дължината на косата и се оставя да действа за ¼ час. Отмива се с топла вода и мек шампоан. Маската се прилага поне 2 пъти в седмицата за постигане на желания ефект – ограничаване на загубата на коса.

Маска против косопад с тривитаминол

Последна, но не и по ефикасност, в списъка ни от домашни маски против косопад е тази, която включва в състава си т.нар. конски витамини. Става дума за препарата тривитаминол, който се радва на огромна популярност сред дамите.

Ако се разровите онлайн, ще попаднете на голям брой вариации при приложението на продукта. Ние ще се спрем на рецепта, конкретно насочен срещу косопад и за стимулиране на растежа на косата. Необходими са ви 2 с.л. тривитаминол, 2 с.л. кисело мляко и по 1 с.л. ракия, мед и зехтин. Съставките се разбъркват добре и се нанасят в корените и върху самата коса. Оставят се да действат поне 1 час, ако имате възможност, дръжте маската по-дълго време.

Отмиването трябва да е старателно – препаратът от ветеринарната аптечка има специфичен мирис, който понякога трудно се отстранява.

Продукти против косопад

В следващата част от текста ще се откъснем от традиционните методи за справяне с косопада в домашни условия и ще се опитаме да ви представим някои от най-популярните продукти в търговската мрежа. Ще разгледаме както шампоани, които са достъпни във всеки по-голям супермаркет, така и медицинска козметика, цената на която е драстично по-висока. Оставяме избора на вас.

Когато става дума за продукти против косопад, тук разнообразието е огромно – от лосиони, през перли и маски, до серум, пяна, спрей и всевъзможни други форми, под които се предлагат комбинации за ограничаване на загубата на коса. Ето какво подбрахме за вас:

Пауър Ню Хеър

Пауър Ню Хеър е сред най-популярните в момента лосиони, действието на който е насочено директно срещу косопада. Продуктът е сравнително нов, но вече се радва на голям брой положителни коментари. Като основно преимущество се сочи това, че ефектът му наподобява този на медицинската козметика, като в същото време цената е сравнително достъпна.

пауър ню хеър
ПАУЪР НЮ ХЕЪР – спира косопада, стимулира растежа на нова коса

Самият лосион представлява съчетание между билки и витамини, които действат в 2 основни посоки – ограничават загубата на коса и насърчават израстването на нова.

В редовете по-долу цитираме част от коментар на потребител в популярен сайт за красота: „… Пръскам само в корените. Най-често в сряда и в неделя използвам Power New Hair, защото тогава си мия косата. Макар и само 2 пъти в седмицата, лосиончето драстично ми намали падащите косми. Сега като разресвам косата, много по-малко косми остават на четката…”.

Билково масло за скалп с репей и хвощ

Маслата против косопад също държат челни позиции сред продуктите, борещи загубата на коса. Билковото масло за скалп с репей и хвощ на Green Pharmacy се отличава с мощно действие срещу косопада, като в същото време подхранва космените фоликули, активизира растежа и укрепва структурата на самия косъм.

Нанася се след леко затопляне директно в корените на косата по 1-2 пъти в седмицата.

Биотин

При косопад вариант е и пероралният прием на добавки. Пример в това отношение е Биотин. Продуктът е познат още като витамин В7 и се препоръчва при редица кожни проблеми, както и при умерена до интензивна загуба на коса. Смята се, че действа срещу вредното въздействие на редица фактори, които са в състояние да провокират прекомерното опадане на косми.

Освен че действа активно върху процесите, които водят до косопад, Биотин ограничава изтъняването на косъма и загубата на цвят, като в същото време прави косата по-устойчива на вредното въздействие на околната среда.

На ден се приема по 1 таблетка, добре сдъвкана.

Клоран Концентрат против косопад

Клоран Концентрат против косопад форс три-актив представлява серум, който действа срещу хроничния косопад. Прави косата по-здрава и устойчива, увеличава гъстотата й и стимулира растежа. В състава в му влизат съставки, които реактивират клетъчния метаболизъм за по-бърз и енергичен растеж на косата.

Прилага се чрез впръскване върху чист скалп, не се отмива. На седмица се правят 2-3 впръсквания за период от поне 3 месеца.

С това не се изчерпва изобилието от продукти против косопад. Даваме общи насоки, а на вас оставяме конкретния избор.

Ампули против косопад

Ако решите да третирате косопада с ампули, то по всяка вероятност предпочитанието ви ще се обуслови от цената. Диапазонът е изключително широк – от 30 лева за 20 ампули до над 100 лева за опаковка от дузина или още по-малко бройки. Но ето кои са някои от марките, за които преобладават мнения онлайн.

Ауриметрия ампули
Ампулите на Ауриметрия представляват комбинация между полезни масла!

Масло за коса против косопад под формата на ампули предлага Ауриметрия. По своята същност те представляват комплекс от активни съставки, които възстановят косата чрез подобряване на микроциркулация в повърхностния слой на главата. В състава им влизат лечебни екстракти от натурални продукти, препоръчвани при интензивен косопад. Става дума за масла от пшеничен зародиш, гроздови семена, коприва, репей, невен, бадем и други в комбинация полезни витамини.
Самите ампули се използват 2 пъти седмично. Съдържанието се нанася с масажни движения и се оставя да действа минимум 30 минути, а при възможност – и по-дълго. Отмива се с шампоан и топла вода.

Ревалид ампули

Ревалид са ампули против косопад, които съдържат натурални съставки, забавящи процесите на стареене на фоликула. Цената им е около 30 лева за опаковка от 20 ампули. Трябва да се има предвид, че на ден се нанасят по 2 от тях за период от няколко месеца и то поне 4-5 дни в седмицата. Това драстично повишава цялата стойност на курса на лечение на косопада.

Според производителя втриването на тоника в ампулите директно в скалпа стимулира кръвообращението, подобрява жизнеността на космите луковици, заздравя тях и самата коса.

Клоран ампули против косопад за жени

Както много от останалите продукти за грижа, така и ампулите против косопад могат да са предназначени само за мъже или само за жени. Пример е продуктът на Клоран. Разновидността му за жени се радва на особена популярност. Потребители от нежния пол споделят, че действа при загуба на коса в резултат на стрес, преумора или след бременност и раждане.

Цената на 1 опаковка, съдържаща 12 дози, достига малко над 60 лева. По време на терапия се правят 3 процедури седмично с по 2 дози за период от поне 3 месеца.

Дюкре ампули

Друг продукт с аналогична цена – около 60 лева – са Дюкре ампули Анастим. Те действат при реактивен косопад, т.е. загубата на коса е предизвикана от външни фактори като смяна на сезони, стрес, болест, раждане и прочие.

Съставките в Дюкре ампули подобряват микроциркулацията на скалпа и стимулират производството на вещества, енергизираща космения фоликул в дълбочина.

Една опаковка ампули е достатъчна за курс на лечение с продължителност от около 2 месеца.

Виши ампули

Ампулите на Виши против косопад – Аминексил за мъже или жени – са със средна цена от около 100 лева за опаковка от 18или 21 монодози. Те са с нова, подобрена формула против загуба на коса, която стъпва върху действието на аргинин, аминексил и полезни вещества, подхранващи косъма от корена до върха.

Ампулите против косопад на Виши се препоръчват при постоянен или периодичен косопад.

Ако се прилага като интензивна терапия, ежедневно се нанася по 1 монодоза за период от 6 седмици. За поддържаща са достатъчни по 3 процедури в рамките на 7 дни.

Шампоани против косопад

В тази част на текста ще докоснем може би най-популярната тема – шампоаните, които обещават справяне с проблема, свързан със загубата на коса. Защото са най-достъпни чисто физически, защото има продукти за всеки вкус, защото се откриват в голям ценови диапазон, защото се използват лесно… И още, и още! Голям е наборът от причини, заради които щом се стреснем от космите, останали по гребена, изписваме в Гугъл шампоан против косопад.

Представяме ви няколко – и евтини, и скъпи… Ще се опитаме да избегнем продуктите, реклами на които най-често срещаме онлайн, слушаме по радиото или гледаме по телевизията.

Билка

Шампоанът на Билка против косопад е сравнително бюджетен – около 4.50 лева. Заздравява космената луковица, насърчава растежа на косата и ограничава косопада. Според производителя първите резултати са видими след 2-3 седмици редовна употреба.

Шампоан с репей

Достъпен вариант е и шампоан със съдържание на репей против косопад. Много производители залагат на ползите на растението в битката с опадащата коса, защото за репеят се знае, че е натурален враг на косопада. Ако заложите на продукта на Gren Pharmacy, то опаковка ще ви струва между 6 и 8 лева.

Фитовал
Фитовал е достъпен шампоан против косопад!

Фитовал е шампоан против косопад, който съдържа гликоген, пшенични пептиди и растителни екстракти. Комбинацията прониква в основата на косъма и го подхранва в дълбочина, а самият гликоген достига до луковицата, където се превръща в чиста енергия.

Използва се на всяко измиване на косата. Цената му е средно около 14 лева за опаковка от 200 мл.

Себа мед

Продуктът против косопад от серията на Себа мед е с цена около 24 лева за същото количество. Представлява комбинация от NHE формула, кофеин и екстракт от гинко билоба, които действат енергизиращо върху скалпа. По този начин се подобрява микроциркулацията и се повишава количеството на доставените хранителни вещества.

Шампоанът е подходящ за ежедневна употреба.

Лабо Хеър Лос

На цена от около 35 лева за опаковка от 150 мл се продават шампоаните против косопад на Лабо от серията против косопад. Те са различни за мъжете и за жените. Дължат ефекта си на комбинация между 2 аминокиселини, които подпомагат естествения растеж на косата.

Ауриметрия

Шампоанът на Ауриметрия против косопад е със съдържание на кофеин и екстракти от арника и коприва. Препоръчва се при интензивен косопад и за цялостно заздравяване на косъма. Съдържа комбинация от полезни вещества, които подобряват кръвообращението, действат стимулиращо и антиоксидантно.

Кофеинът в състава на шампоана подпомага размножаването на клетките в космения фоликул, като едновременно с това предпазва клетките от оксидативния стрес. Екстрактът от арника насърчава периферната циркулация, като по този начин корените са подхранени в дълбочина. А екстрактът от коприва действа антимикробно и противовъзпалително.

В комбинация със съдържащия се в шампоана D-пантеол тези полезни вещества правят косата по-здрава и хидратирана, но най-вече – ограничават косопада.

Шампоан против косопад с кофеин, екстракти от арника и коприва

Лечение на косопад

Ако сред изброените по-горе варианти не откриете подходящото за вас средство да се справите с плашещия косопад, то можете да пристъпите към т.нар. тежка артилерия.

Когато се говори за лечение на косопад, най-често се има предвид употребата на 1 от тези 2 медикамента.

Миноксидил

Миноксидил е наличен във вариант разтвор от 5% за мъже и 2% за жени, страдащи от загуба на коса.

Подходящ е за лечение на андрогенна алопеция и на алопеция ареата.

Факт е, че активната съставка на медикамента се използва в редица препарати против косопад, за част от които споменахме и ние.

Пропеция

Другият популярен вариант за лечение на косопад е Пропеция. Активното вещество в продукта Пропеция е финастерид. Използва се след изрично лекарско предписание при т.нар. мъжка форма на косопад, казано по друг начин при андрогенна алопеция. Само мъже би следвало да използват препарата, тъй като оказва влияние върху специфичен хормон. В интернет пространството обаче е пълно с негативни коментари за това колко и какви странични реакции се появяват при употребата на Пропеция.

Причини за косопад

В края на материала ще се спрем и на това кои са основните причини, които водят до загуба на коса. Това е необходимо, защото голяма част от съветите, които дадохме, и продуктите, които разгледахме, са приложими при конкретна предпоставка за косопад.

Ето кои са най-честите причини и кой е подходящият подход при тях:

Стрес

Негативните емоции се отразяват пагубно на целия организъм, в това число и на здравето на косата. В повечето случаи минава период от няколко месеца между тежкия момент и началото на косопада. Ако пък става дума за системен стрес, то може да се стигне до там, че да се промени режимът на работа на надбъбречните жлези. Това, на свой ред, повишава количеството на тестостерона и норадреналина в организма. А самият хормонален дисбаланс провокира загубата на коса.

За да бъде терапията адекватна, добре е да се изследва както целия организъм, така и конкретно състоянието на скалпа. По този начин ще се установи кои витамини и минерали са в недостиг в резултат на неблагоприятните фактори. Психологическото възстановяване след преживян стрес също е от значение.

Нарушена функция на щитовидната жлеза

Вече споменахме, че съотношението на хормоните в организма се отразява и върху косата. В случай на нарушена функция на щитовидната жлеза често се стига до загуба на коса. Важно е лечението на косопада да е успоредно с терапия за възстановяване на нормалното функциониране на жлезата.

Бременност

По време на бременността повишеното количество естроген в женския организъм кара косата да изглежда здрава и жизнена. Когато обаче хормоните се възвърнат към обичайните си нива, често настъпва косопад. Именно поради това препоръчителен е приемът на калций, желязо и витамини от група В.

Климактериум

Друг специфичен фактор при жените е навлизането в климактериума. Измененията в хормонален план водят до завишаване на мъжките хормони в организма, а оттам и до косопад. Единственият изход е провеждането на заместителна хормонална терапия.

Мъжки хормони

Преобладаването на мъжкия хормон тестостерон при жената, без значение от други фактори, може да е предпоставка за типично мъжки косопад. Няма опасност от пълно оплешивяване, но е възможно оголване на темето. Подходът на лечение съвпада с този при мъжете.

Вредни продукти
причини за косопад
Причините за косопад са многобройни!

Неконтролируемата употреба на обезцветяващи или оцветяващи продукти може да разруши структурата на косъма и да доведе до загиване на луковиците. Именно поради това употребата им трябва да е внимателна или най-добре да се сведе до минимум.

Дефицит на витамини и минерали

Всяка една ситуация – драстична диета, вредни условия на живот и прочие – причинява недостиг на витамини и минерали в организма, от които в голяма степен зависи здравето на косата. Именно поради това набавянето им е от изключително значение – било то чрез храната или чрез подходящи добавки.

Наследственост

Не на последно място – наследственият фактор играе съществена роля за загубата на коса. Той може да доведе до оредяване на косата или до пълно оплешивяване. За жалост, козметичните продукти и терапии не са в състояние да въздействат върху този тип косопад.

Източници:

http://www.stylecraze.com/articles/home-remedies-to-control-hair-fall/

http://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-to-treat-hair-thinning/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *