БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Изпитани рецепти за шипове. Зелеви листа за домашно лечение и др. лекове

В тази статия ще ви препоръчаме изпитани рецепти за шипове. Как да използвате зелеви листа за шипове на врата? Кое е най-доброто домашно лечение за шипове в кръста? Рецепти с ябълков оцет за шипове в коляното и още много домашни лекове. 

домашно лечение на шипове на врата
Народната медицина предлага множество рецепти за домашно лечение на шипове на врата

Остеофити е медицинското наименование, с което се наричат израстъците на костта, причиняваща остра, нетърпима болка. Ние сме свикнали да ги наричаме шипове заради характерната форма, която придобиват. Наподобяват ни малки връхчета и ни причиняват истинско страдание.

Домашно лечение на шипове на врата, изпитани рецепти и лекове

Заради обстоятелството, че много хора страдат от състоянието, което разглеждаме, народната медицина изобилства от лековити предложения. Спираме се върху най-популярните и изпитани рецепти за лечение.

Лечение на шипове с хрян

Сред най-популярните натурални продукти, които спомагат за преодоляване на нетърпимата болка и облекчават цялостното състояние при шипове, е хрянът. Коренът е известен с мощното си затоплящо действие, като нуждите на настоящата рецепта най-добре е да си го набавите в свеж вид.

След като измиете и почистите коренчето хрян, поставете го в машинка за обработване на месо. Еднократно смилане е достатъчно, за да се получи кашичка. Тя се поставя върху парче плат или марля и се налага върху болезненото място. За по-силен загряващ ефект, върху плата може да се придържа и бутилка с топла вода. Самият компрес се задържа първоначално за около 15 минути. След отстраняването на хряна мястото се измива. Процедурата се повтаря редовно, като с всеки следващ път се увеличава продължителността й до достигане на 30 минути.

Добре е рецептата да се изпълнява до момента, в който изцяло отшуми болката.

Лечение на шипове с хума

Друг популярен продукт е хумата, а най-известната рецепта взимаме от коментар в популярен здравен форум:

„Имам шип на врата и един в петата. Но много по-големи ядове ми създава този във врата. Всеки път, щом стане нетърпимо положението, го налагам с хума. Взимам около 100 г или малко по-малко и добавям ябълков оцет. Трябва да се получи каша, но не много гъста. Мажа врата точно там, където ме боли. Покривам с фолио. Понякога слагам и шал или друга топла дреха. Горе-долу около час задържам така, то все сам ще си усети колко му трябва, за да го отпусне. Тук една жена беше писала, че над 30 минути хумата я гори, така че всеки за себе си решава. Най-лесно хумата се маха с навлажнена кърпа, с която се обтрива.

Ако имате възможност, по 3 пъти на ден – сутрин, на обяд и вечер слагайте хума върху шипа. Така за десетина дни до 2 седмици ще усетите трайно облекчение…”

Лечение на шипове с боров катран

За изпълнението на тази рецепта при шипове са ви необходими 3 с.л. боров катран, 1 с.л. нишандър и 1 с.л. сок от лук. Съставките се разбъркват добре. Преди да се наложат върху шипа, кожата на болезнената зона и в близост до нея се намазва внимателно със свинска мас. След като маста попие, се нанася лековитата смес. Оставя се да действа за около 20 минути, най-добре през това време тялото да е в покой.

При някои пациенти още след второто повторение на процедурата болката драстично намалява. Ако при вас това не се случи, продължете да прилагате ежедневно до пълно облекчение.

Лечение на шипове с дафинов лист

При ошипяване помага и лек с дафинов лист. За целта се приготвя следната рецепта. 5 г дафинов лист се варят в 300 мл вода за 5 минути. След сваляне от огъня отварата се оставя да изкисне за поне 4 часа. Получената отвара се изпива на няколко приема в рамките на деня.

Процедурата се повтаря 3 последователни дни, след като се почива седмица. При необходимост курсът може да се приложи още веднъж.

Ябълков оцет при шипове в коляното

Освен в състава на редица рецепти за лечение на шипове, ябълковият оцет има достатъчно лечебни качества, за да се използва и самостоятелно. За целта най-добре действат директни компреси. Парче плат се напоява в оцета и се поставя върху болезнената зона от тялото. Препоръчително е мястото да се омотае в найлон и с компресът да се прекара нощта.

Конкретно при шип в петата можете да приложите и ежедневно киснене на ходилото директно в киселата течност. Добре е тези процедури да се комбинират и с прием на 3 с.л. оцет в размките на деня.

Лечение на шипове със змийска хурка

Сред лековитите растения билката змийска хурка е една от най-популярните билки при болезнено ошипяване. С лечебна цел се използват грудките й. След смилането им те се превръщат в кашичка с доказани лековити качества, която директно се нанася върху болното място. Оставя се да действа за 30 минути, като се препоръчва предварително мястото да се намаже със свинска мас, за да не се увреди кожата.

Ако шипът е на място, което не позволява поставянето на компреси, можете да си приготвите спиртен извлек от билката, с който да масажирате проблемната зона. Извлекът се приготвя в съотношение 1:10 билка и алкохол. На тинктурата са й необходими 2 седмици, за да се извлекат всички полезни вещества от лековитите грудки. След като това време изтече, с нея ежедневно се масажира ошипените места от тялото.

Лечение на шипове с кализия

Малко познато у нас е растението кализия, но то има неопровержими ползи, когато се търси изцерение от шипове. Приема се както вътрешно под формата на отвара, така и външно. Ако се пие, се използват около 20 броя от израстъците на растението, които се разпознават като мустачки. Те се накисват в литър водка за 14 дни. След прецеждане от инфузията се приема по ½ ч.л. сутрин и вечер.

За локално приложение се приготвя отново спиртен извлек, като необходими са обаче около 20 броя коленца от кализия. Количеството спирт или необходимото време са същите. След приготвянето на извлека той може да се използва за масажиране на болезненото място или за ежедневни компреси.

Зелеви листа за стопяване на шипове на врата

Може би най-разпространената и често прилагана домашна рецепта за лечение на шипове е с употребата на прясно зеле. За целта няколко по-големи зелеви листа се поръсват обилно със сол и се намачкват. С тях се омотава болното място. Отгоре се пристягат с парче плат или шал и така се прекарва при възможност цяло денонощие.

Друга популярна рецепта се изпълнява, като на ситно се нарязват само жилките от зелевите листа и кочанът на зелката. Напояват се обилно с ракия и с така получената смес се прави компрес върху ошипеното място. Оставя се да действа за през нощта.

Лечение на шипове с морска сол

За ползите от морската сол се знае много. Конкретно при шипове се приготвя лековит компрес от морска сол и пчелен мед. Количествата на двата компонента са приблизително равни и зависят от големината на зоната, която ще се третира. Предварително солта се стрива и се разбърква добре с меда. Мястото се намазва и се увива с найлон. Компресът се оставя да действа цяла нощ.

Добре е рецептата да се изпълнява без пропуск до отшумяване на болката.

Друг вариант е да се приготви лек 1 с.л. предварително счукана морска сол, 1 разбит белтък и 1 скилидка смачкан чесън. След разбъркване съставките се разстилат върху марля, която се увива върху болното място и се оставя да действа за 2 часа. Предварително кожата се защитава със слой свинска мас.

лек за шипове

Лечение на шипове с арника

В много от лековете за шипове, които се предлагат в търговската мрежа, основната съставка е арника. Това не е случайно – растението има доказани ползи при разглеждания проблем.

Именно поради това може да се използва и директно. Сред изпитаните рецепти е и следната. Вземат се 50 г от цветовете на билката, които се заливат с 2 ч.ч. силен алкохол. В подходящ съд се оставят на тъмно място за 2 седмици, като редовно съдът се разклаща. След като времето изтече, сместа се прецежда.

Самият компрес се приготвя, като 1 с.л. от спиртния извлек се разтвори в около 150 мл вода. Напоява се парче плат, което се задържа за 30 минути върху болезненото място. Процедурата се повтаря двукратно през деня до постигане на задоволителни резултати.

Лечение на шипове с джинджифил

Наред с всички останали приложения, лековитият корен намира приложение и при ошипяване. Познати са рецепти както за прием, така и за компреси с джинджифил.

Ако ще го пиете, то приготвяйте си ежедневно по 3 чаши чай – 1 с.л. настърган корен се вари за 10 минути в 250 мл вода.

В обратен случай пригответе си джинджифилово масло за компреси от настърган корен и растително масло.

Бързи рецепти за лечение на шипове

Преди да преминем към следващата част на материала, предлагаме ви още няколко бързи рецепти, с помощта на които се облекчава предизвиканата от ошипяване болка:

  • приготвя се сок от целина, като 1 глава се наръсва със захар и се оставя за през нощта. На сутринта се изпива отделилата се течност. Процедурата се повтаря редовно поне за месец;
  • за 3 денонощия в подходящ съд се оставят 3 литра вино и 3 глави целина. След прецеждане от напитката се консумира по чаша всяка вечер;
  • глава кромид лук се разрязва наполовина. Няколко от вътрешните люспи се ръсят обилно с боров катран и се прикрепят с марля към болното място. Процедурата се прави 3 последователни вечери, като може да се повтори отново след 20 дни;
  • урина се оставя да престои 7-8 дни, след което с нея се правят ежедневни масажи с енергични движения върху болезненото място. Използва се леко затоплена урина, като масажите продължават до пълно облекчение;
  • около 100 кокичета с дръжките се заливат с литър ракия. Оставят се да престоят 40 дни. Готовият извлек се използва за масажи;
  • 5 зелени орехчета се счукват и се смесват с 200 г свинска мас. Сместа се налага под формата на компрес върху болното място, който престоява за 2 часа;
  • парче плат се напоява с ябълков оцет и се поръсва с пакетче тамян. Поставя се върху ошипената зона и се покрива с найлон. Оставя се за през нощта. Процедурата се прави 3 поредни вечери, може да се повтори след седмица;
  • всяка вечер болното място се разтрива с извлек, приготвен от 800 мл спирт и шепа изсушени глухарчета. Необходимото време за извличане на лековитите качества на глухарчето е 40 дни.
Магнезиово олио за лечение на шипове

Преди да преминем към методите за лечение на шипове, които предлага традиционната медицина, ще се спрем и на магнезиевото олио. Дали ще изберете олио или гел зависи от вас. И двата продукта съдържат ползите на магнезия за изцерение на болката от шипове. Нанасят се директно върху кожата. В случай че се третира деликатна зона, можете да ги разредите с малко количество вода, за да не изгорите кожата. Това в по-голяма степен е в сила за гела, който е силно концентриран.

След нанасяне мазилото се оставя за поне 15 минути да попие хубаво, след като мястото може да се забърше или отмие внимателно.

Традиционно лечение на шипове

Ако решите да пропуснете възможностите, които дава народната медицина за лечение на шипове, то ето какви са подходите на медицината.

По принцип се започва с изписването противовъзпалителен медикамент. Негова е задачата да облекчи болката и да ограничи отока и възпалението.

Едновременно с това се назначава и локална терапия с нестероидно противовъзпалително средство. То действа директно върху възпалението.

При особени случаи е възможно да се наложи и инжектиране на стероиди в близост до разрасналата се кост.

Често медикаментозното лечение се комбинира с физиотерапия или упражнения.

При усложнения може да се наложи и оперативна интервенция.

Преди да се предприеме лечение на шипове диагнозата трябва да потвърди!

Кое лекарство е подходящо при шипове на варата?

Ако се спрете на медикаментозно лечение на шипове, то от тях може да се очаква както облекчаване на болката, така и подобряване на цялостното здравословно състояние.

По правило противовъзпалителните или обезболяващите продукти при шипове се нанасят локално, бързо повлияват болката и намаляват отока. Курсът на използване при повечето пациенти е от 10 до 14 дни, като при необходимост се повтарят.

Възможен е и преорален прием на нестероидни противовъзпалителни, но съществува опасност те да поразят лигавицата на стомаха.

Ето кои са някои от най-често използваните медикаменти при шипове:
Волтарен

В зависимост от интензитета на болката можете да изберете концентриран или стандартен вариант на Волтарен. Малко количество от мазилото се втрива в болезненото място по няколко пъти на ден. Курсът не бива да е с продължителност над 3 седмица. Ако още след първата седмица отокът и възпалението не се повлияят в положителна посока, най-добре се консултирайте повторно с лекар.

Фастум гел

Активното вещество във Фастум гел е кетопрофен. Именно заради него препаратът бързо достига до източника на болката и му въздейства директно. Нанася се по 1-2 пъти дневно.

Важно е да се спазва изискването да не се използва върху участъци с открити рани.

При пациенти с непоносимост към аспирин Фастум гел може да предизвика странични проблеми като астма или ринит.

Финалгон

Действието на Финалгон е загряващо и успокояващо възпалението. Дължи се на съдържанието на нонилова киселина и никотинова киселина. Носи бързо облекчаване на болката, но трябва да се избягва употребата му при разранена кожа. На ден се нанася не повече от 2 пъти.

Финалгон облекчава болката при шипове!
Диклофенак

Диклофенак е отново противовъзпалителен нестероиден продукт, който обаче се приема орално. След прием активното вещество не се освобождава в стомаха, а достига до кръвопотока. Въздейства директно върху болката и повлиява възпалението.

Трябва да се има предвид, че препаратът не се комбинира с аналгетици или с други нестероидни медикаменти.

Витамини от група В

За здравето на костите от съществено значение е концентрацията на витамини от група В. Конкретно при шипове се прилагат както препарати, източник на ценни витамини, така и съдържащи магнезий, фосфор, калций.

Пример за подобен продукт е Невробекс. В състава му влизат витамин В1, витамин В6 и витамин В12, от които в голяма степен зависи здравето на костите и ставите.

Физиотерапия за лечение на шипове

Съществена част от трайното лечение на шипове е физиотерапията. Под това наименование се разбира комбинация от методи за лечение – от магнитна радиация, през ултравиолетови лъчи до употребата на топлинна енергия. Възможно е приложението и на електрически ток.

Ефектът от всички тези процедури е облекчаване на болката, ограничаване и преодоляване на възпалението и възстановяване на двигателните възможности.

Трябва да се има предвид, че най-ефективни са физиотерапевтичните процедурите, които се прилагат в ранните фази на ошипяването.

Гимнастика при лечение на шипове

Друга съществена част от лечението на шипове са упражненията или т.нар. лечебна гимнастика. Редовното й практикуване не само че подобрява общия тонус и облекчава движенията, но и ограничава практическото разрастване на костния израстък.

В зависимост от разположението на шипа се подбира и конкретното упражнение. Фактор, който трябва да се вземе под внимание, е и цялостното здравословно състояние на пациента. Трябва да се има предвид, че лечебната гимнастика не бива да се прилага, ако причинява болка или води до влошаване на състоянието.

Ще се спрем на някои от упражненията, за които се знае, че носят бързо облекчение:

При шипове във врата
Лечение на шипове
Гимнастиката помага при шипове във врата!

С приведена надолу брадичка се правят по 5 обръщания на дясно и на ляво. Повторенията се изпълняват отново, но този път брадичката е повдигната нагоре.

Главата се накланя на една страна, като се цели ухото да се докосне до рамото. Правят се серии от 5 повторения във всяка страна.

Горното упражнение може да се комбинира с 5 повторения, при които се цели с брадата да се докоснат гърдите.

При шипове в гърба

За първото упражнение се ляга по гръб на пода. Краката се изпъват, а ръцете се поставят плътно до тялото. С плавно движение краката се подигат присвити в коленете. Обхващат се с ръце и се прави опит да се притиснат към гърдите. Натискът продължава, докато се усети леко изтръпване в гърба. В тази позиция тялото се задържа за 30 секунди, след което позата се освобождава. Правят се по няколко повторения.

При следващото упражнение отново се ляга по гръб на пода. Краката са леко присвити в коленете, ходилата са стъпили. Ръцете се поставят под тила. Прави се опит за повдигане на врата, като се напрягат единствено коремните мускули. При най-повдигнато положение тялото се задържа за 6-7 секунди и се освобождава. Повторенията са от 5 до 8.

Оперативна намеса при шипове

При преобладаващата част от пациентите, при които се налага оперативно лечение, налице е влошено състояние на органите и тъканите в близост до разрасналия се шип. Хирургическа намеса се предприема и при прекомерно стесняване на разстоянието между гръбначния канал и гръбначния мозък, както и при неповлияваща се болка.

Най-често се извършва ендоскопска операция, по време на която се отстраняват костите със свръхрастеж. Възстановителният период е сравнително кратък.

Друга оперативна техника е артропластиката, при която увредената става се подменя изцяло с протеза. Тук възстановяването трае по-дълго в зависимост от натоварването, на което е подложена.

Алтернативно лечение на шипове

Понякога самостоятелно, понякога в комбинация с традиционното лечение или народната медицина се използват и алтернативни методи. Ще се спрем на някои от най-популярните сред тях и ще ви дадем насоки как още можете да се справите с нетърпимата болка, предизвикана от израснала кост.

Рефлексотерапия за лечение на шипове

Друг вариант за облекчение на болката при разрастване на костите е рефлексотерапията. Методът е популярен в източните култури, като се основава на идеите на акупунктурата.

В зависимост от източника на болката с умерен натиск се въздейства върху конкретни точки от дланите и ходилата. По този начин се постига извеждане на токсините от тялото и ограничаване на възпалителните процеси.

Пиявици за лечение на шипове

Хирудотерапията или лечението чрез поставяне на пиявици върху кожата е още един алтернативен вариант за лечение на шипове. Смята се, че чрез всмукване на кръв от болезненото място те поемат и веществата, предизвиквали възпалението. В същото време отделят вещества с мощен аналгетичен ефект.

Хомеопатия за лечение на шипове

При ошипяване трябва да се обърнете към лекар-хомеопат, който в зависимост от оплакването ви ще подбере моно или комбиниран препарат за лечение.

Сред популярните еднокомпоненти хомеопатични продукти са:

*Рус токсикодендрон – използва се при болка, която е провокирана или се усилва при обездвижване на ставата и се повлиява от затопляне и раздвижване;

*Бриония – при нетърпима болка, която се усилва при движение;

*Актея рацимоса – при болка, засягаща шийните прешлени;

*Калиум карбоникум – при шипове в коляното, в областта на кръста или на гръбначния стълб.

Комбинирани хомеопатични препарати, които се препоръчват при шипове, са Зеел Т и Траумил С. Зеел Т се използва както за намаляване на болката, така и за възстановяване на ставните хрущяли. На свой ред, Траумил С е с доказан ефект при възпалителни процеси, предизвикани от разрастване на костта.

Видове лек за шипове в зависимост от локацията

Важен момент при избора на подходяща терапия за лечение на шипове е мястото от тялото, на което костта се е разраснала. Затова в края на настоящия материал ще разгледаме и този подход за справяне с болезненото състояние.

При шипове в петата
шип в петата
Шип в петата предизвиква нетърпима болка!

Шип в петата може да създаде много неразположения. За да изпитате облекчение, първо ограничете движението на засегнатия крак. Употребата на ортези или възглавнички за пети могат да спомогнат за поддържане на правилна анатомична позиция на крака.

При шипове на гърба

Правилната схема на лечение при шипове на гърба или иначе казано на шипове на гръбначния стълб започва с потвърждаване на наличието им чрез рентгенографско изследване. В зависимост от степента на разрастване на костта и съпътстващи фактори като размер, структура и форма на шипа се избира и метод за лечение. При необходимост, когато засегнати са органи и системи, изборът пада върху комплексно лечение. Често при шипове в гърба се използват и ортопедични бандажи, които поддържат прешлените и ограничават болката.

При шипове във врата

Важен момент при лечението на шипове във врата е изборът на яка. Става дума за ортопедичен продукт, от който зависи позиционирането на прешлените на врата.

По време на самото лечение трябва да се избягва вдигането на тежки предмети и интензивното натоварване. Препоръчително е да не се седи за дълго в позиция, в която гърбът няма опора.

При шипове в рамото или коляното

С най-голям успех при този род проблеми се отличават различните методи на физиотерапията. Добре е да се ограничи движението в засегната зона, като по този начин по-лесно ще се повлияят болката и възпалението.

При шипове в кръста

Тук отново се прилагат различни техники от физиотерапията, кинезитерапията и лечебния масаж. Трябва да се има предвид обаче, че те са ефективни в началните стадии на болестта.

Ако вие имате рецепта или съвет за лечение на шипове, които бихте желали да споделите с нашите читатели, пишете ни!

Спонди гард
Спонди гард помага

Източници:

https://lekuva.net (архив)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *