Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. д-р Нина Гочева: Съдовото здраве определя продължителността на живота!

Здравето на сърдечно-съдовата система е важно за функционирането на всички органи и системи в човешкото тяло. Как да го опазим?

съдовото здраве

Как да подобрим съдовото здраве? Защо то е толкова важно за добрата работа и тонус на тялото? Проф. д-р Нина Гочева даде ценни съвети в предаването „Кардиограма“ на телевизия „Евроком“.

Със съдовото здраве се свързват много заболявания. Кардиологичните заболявания, всъщност, са свързани с кръвоносната система. Чрез задължителната профилактика, за здравето на съдовете, се пазят три основни органа – сърце, мозък и бъбреци. Поради тази причина, невролози и лекари-нефролози фокусират вниманието именно върху здравето на съдовете.

Проф. д-р Нина Гочева

Затова и проф. д-р Нина Гочева още веднъж подчерта огромната роля на профилактиката за опазване на здравето.

Профилактиката за здравето на съдовете включва контрол и лечението на артериалната хипертония, контрола и лечението на захарния диабет. Изисква се контрол и лечение на затлъстяването, но не само на обикновеното затлъстяване, а и на специфичния вид затлъстяване. Нужно е да се обърне внимание и на някои фактори, които дори не са свързани с болест, като например тютюнопушенето. Всички тези вредни фактори за съдовото здраве, са обединени от една основна грижа и отговорност, а именно – храненето. Това са и патологичните фактори, които активизират болестните процеси в съдовете.

Всеки човек може да въздейства върху тези фактори така, че да се отложи във времето възникването на съдовото заболяване. Единственото нещо, което не може да се промени, и върху което не може да се въздейства, е възрастта. Счита се, че пациентите над 65-годишна възраст имат потенциално по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, ако вече нямат такова.

Как да подобрим съдовото здраве?

Според професор Гочева, на първо място трябва да се спре тютюнопушенето, ако то вече съществува като лош и вреден навик.

След това идва ред на употребата на така наречените транс-мазнини. Транс-мазнините са загубили своята нормална структура, която обичайно е като назъбена крива, като един вид кардиограма. Мазнините, като цяло, са полезни за изграждане на мембраната на клетката. Но, за да бъде пълноценна тази полза, мембраната трябва да е пропусклива. Опънатите транс-мазнини изграждат патологична мембрана с лоша пропускливост. И затова транс-мазнините са изключително вредни. Нееластичните съдове не могат да изпълняват добре своята функция.

Транс-мазнини има в почти всички храни, които са обработени, с изключение на зехтина и свинската мас. Такова изключение са и други растителни мазнини, като лененото масло, маслото от гроздови семки и други, но не и олиото.

Диетата е от голямо значение за съдовото здраве. Професор Гочева препоръчва спазването на Средиземноморската диета, която има научно доказани ползи и ефект върху здравето на сърцето, и не само. Тази диета може да намали със 75% честотата на сърдечните заболявания в бъдеще.

Този факт, сам по себе си, е уникален, защото не съществува дори медикамент, който да е постигнал такъв успех. За да си набавим необходимите за здравето на съдовете мазнини е нужно два пъти в седмицата да се консумира риба. И то не модерната напоследък сьомга, а скумрия, която е доста по-ефикасна и достъпна от надценената сьомга. Към скумрията добавете и 100 грама черен шоколад на седмица, и може да се каже, че протекцията на съдовете е осигурена от създадените добри навици.

Разбира се, не бива да се забравя и пропуска консумацията на сурови бадеми, плодове и зеленчуци

Средиземноморската диета, сама по себе си, допуска много малка и редовна консумация на алкохол, и по-специално на вино. Но, с него не бива да се прекалява. Достатъчна е една чаша вино на 5-6 дни.

По-конкретно, професор Гочева цитира едно канадско изследване, проведено преди 2-3 години, според което жените е по-добре да не пият никакъв алкохол. Докато мъжете над 65-годишна възраст трябва всеки ден да консумират не повече от 20 грама чист алкохол, от проверени и доказани производители.

И накрая – движение. Според специалистката най-добре е да се ходи пеша – не повече от 20-30 минути пешеходно бързо ходене. Посещението във фитнеса не променя по никакъв начин бъдещите събития на сърдечно-съдовото здраве. Затова избягвайте празното „блъскане“ на уредите във фитнеса. Занимания, като йога, пилатес, народни танци, водна гимнастика и т.н са допустими и препоръчителни.

В заключение – колкото по-елементарна и редовна е грижата за сърцето, толкова по-здраво ще е то…

Източник: eurocom.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *