ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Херинга – колкото по-рядко я консумирате, толкова по-малка вероятност има да се натровите!

Деликатесите с херинга отдавна са предпочитани от любителите на рибните ястия. Има херинга в консерви, а може да се закупи и замразена херинга от магазините у нас

херинга
Херинга се използва не само като част от предястията, които домакините поднасят. Тя е ключова съставка в много любими основни ястия.

Всяка година качеството на херингата се влошава. В стремежа си към печалба много производители пренебрегват санитарните и хигиенни стандарти. Може би на външен вид няма да успеете да разберете, че нещо не е наред с рибата, но истината е съвсем друга.

Разбира се, в магазините е възможно да се намери и риба с добро качество. Не казваме, че трябва да се откажете от консумацията ѝ изобщо. Но, трябва да бъдете внимателни при избора на онова, което слагате в чинията си.

Преди време имаше страхотен скандал с херинга, уловена в Балтийско море. Рибата беше наситена с една много токсична отрова – диоксин. Фирми от Швеция са продали около 200 тона балтийска херинга в Европа, въпреки забраната на ЕС, насочена към токсичните химикали в рибата, твърдят официални лица. Ян Шьогрен от Националната агенция по храните на Швеция заяви пред Би Би Си, че балтийската херинга е била изнесена незаконно в Дания и Холандия от Швеция. Агенцията е предупредила Европейската комисия, която се занимава с националните органи за безопасност на храните.

Каква е гаранцията, че токсичната риба не е попаднала и в България, по един или друг начин?

Ето защо, когато купувате риба, най-вече в консерви, е добре да се информирате добре, по отношение на онова, което е изписано върху опаковката. Разбира се, опасността вече е отминала, защото са взети необходимите мерки, но все пак… Все пак ще е добре да се въздържате от консумацията на риби, които не са характерни за нашите географски ширини. Или ако го правите, то поне да е по-рядко.

Всяка риба е склад от полезни вещества, които са необходими за нашето тяло. Но, ползите от рибата изчезват напълно, или намаляват, заради начина, по който е приготвена – осоляване, опушване и нарушаване на правилата за съхранение и обработка. Всичко това води до натрупване на токсини и опасни бактерии в рибата, което е най-прекия път до хранителното отравяне. За съжаление това се случва през цялото време. А през останалото – вместо да се обръща внимание на онова, което е в опаковките, стават факт някакви измислени скандали за онова, което е върху опаковките, или което липсва (ЛИДЛ и липсващите кръстове от църквите в Санторини)

Някои безскрупулни производители успяват да предлагат нискокачествена и дълго време замразявана риба за прясна. Това се прави с помощта на специални саламури, които дават на рибата една добра търговска визия. Подобни практики не са изключение, и те са не само погрешни и в разрез със законите, но и много опасни. Вътре, в развалящата се херинга, микробите, които произвеждат токсини активно се размножават. Дори малка част от тази риба може да причини тежко отравяне.

Друга, не по-малко важна причина да се откажете от херингата е високото съдържание на сол. Прекомерната консумация на сол е опасна за нашето здраве

Нарушенията на технологиите за обработка много често водят не само до отравяне, но и до инфекция на рибата с паразити, които са много различни при различните видове риби. За справка, една четвърт от морската и речната риба са заразени с хелминти.

И последният факт за херингата, който е направо шокиращ. Някои руски производители добавят в рибата опасен консервант – уротропин. Той е забранен по целия свят, а и руски стоки в България трудно могат да се намерят. Затова подобен факт не е особено обезпокоителен за нас. Самият уротропин не е опасен, но в комбинация с оцет се превръща в смъртоносна отрова – формалдехид.

Това вещество може да причини тежко отравяне. Най-интересно е, че смъртоносната комбинация може да се случи, когато се приготвят рибни салати – при прибавянето на майонеза, например, или различни маринати. Ето как обикновените продукти се превръщат в отрова!

Източник: www.artofcare.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *