Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарства с изтекъл срок на годност: можем ли да ги използваме и докога?

Дали ако проверите домашната аптечка сега, няма да намерите лекарства с изтекъл срок? А знаете ли какво може и трябва да направите с тях?

лекарства с изтекъл срок на годност
Кои лекарства с изтекъл срок на годност може да се пият и кои трябва да изхвърлите?

Колко често проверявате съдържанието на домашната аптечка? Често се случва хората да се разровят по-подробно в кутията с лекарства по време на сезонното почистване на дома. И това най-често е момент, в който се откриват лекарства с изтекъл срок на годност. На всеки се е случвало…

Но не всеки знае какво може и трябва да се направи с просрочените лекарства, защото не всички имат спазмодични странични ефекти. Една част от тях не губят терапевтичния си ефект, дори след изтичане срока на годност.

Срокът на годност е период, в който лекарството дава максимална ефективност и е безопасно за употреба. Прекратяването на срока на годност не прави лекарството непременно вредно. Най-често то има по-малко ефективно действие.

Дали едно лекарство ще е безопасно за употреба, и след като е изтекъл срока на годност, зависи от това дали то е съхранявано правилно.

Според публикация в Psychopharmacology Today добре е да се знаят някои важни подробности около датата, която е сложена върху опаковката на лекарствата.

Онова, което се знае, за срока на годност на лекарствата, е факт от проучване, проведено от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. Проучването е направено по заръка на военните.

Американската армия разполага с огромни запаси от скъпи лекарства. Но, военните са принудени да подменят лечебните средства на определен период от време. И се случва така, че заради изтекъл срок на годност се изхвърлят много лекарства. А това са разходи – огромни разходи, в случая.

 

Това, което станало ясно от проучването е, че 90% от около 100 проверени лекарства, са годни за употреба дори и 15 години след изтичане на срока на годност

 

Проверени били лекарствени средства, които се отпускат както с рецепта, така и за свободен прием. Единствено изключение има за тетрациклина, който не бива да се употребява, след като му е минал срока за годност.

Пак според проучването, публикувано в Psychopharmacology Today, не бива да се приемат лекарства, които СА или НЕ СА в срок на годност, ако има промяна на цвета, ако са станали трошливи, или в течните форми има утайки и други видими с просто око промени.

Днес ще ви дадем малко повече информация за някои от най-популярните лекарства, които могат да се открият във всяка аптечка. Какво можем и ТРЯБВА да направим с тях, ако те са с изтекъл срок на годност?

Кои лекарства с изтекъл срок на годност може да използваме и кои не? 

1. Аспирин

аспирин с изтекъл срок на годност

Това лекарство може да се използва след изтичане на срока на годност, но ефектът му ще бъде по-малко ефективен.

Може да го използвате външно. Ако го счукате и добавите към вашия душ-гел, ще се сдобиете с прекрасен пилинг за тяло.

2. Ибупрофен

ибупрофен с изтекъл срок на годност

Ибупрофен е лекарство, което има противовъзпалителен и антипиретичен ефект. Може да се използва и след края на срока на годност, но в зависимост от производителя и състава на лекарството.

3. Парацетамол

Срокът на годност на това лекарство е изключително голям, до няколко години. Ако не почувствате ефект след прием на хапчето, не го използвайте отново. Парацетамолът е лекарство, което не е препоръчително да се използва дори и когато е в срок на годност. Страничните му ефекти са доста по-сериозни, в сравнение с някои от най-разпространените антибиотици.

4. Лоратадин

лекарства с изтекъл срок на годност

Лоратадин се използва се за лечение на симптомите на някои алергични заболявания. Това лекарство е с антихистаминово действие. По-опитните фармацевти ще ви посъветват да взимате Лоратадин не само при ринити, но и за облекчаване на сезонна кашлица.

Лоратадин има стабилен срок на годност, и без притеснение може да се приема след като са минали до 6 месеца от изтичане срока на годност.

5. Капки за очи

Очите са изключително уязвими орган, затова трябва да сте много внимателни при избора на капки за очи. В никакъв случай не ги използвайте след изтичане срока им на годност!

И още – как да се освободим от лекарствата, чиито срок на годност е изтекъл?

Не може просто да ги изхвърлите в боклука. Преди отпадъците ви да се озоват в контейнера за смет, уверете се, че сте унищожили надеждно лекарствата, които сте изхвърлили, за да не попаднат уж случайно в ръцете на малки деца.

Хапчетата и течните форми се изхвърлят в тоалетната, като е добре предварително да счукате таблетките.

РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

Тази статия има изключително и само информационен характер. При възможност не употребявайте лекарства, чиито срок на годност е изтекъл преди шест месеца.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Лекарства с изтекъл срок на годност: можем ли да ги използваме и докога?

  1. Силви каза:

    Здравейте. Дадох на майка ми валидол под езика. Но беше с изтекъл срок. Сега е декември, а валидността на валидола бе до февруари тази година! Трябва ли да се притесняваме? Благодаря . С.

  2. Виолета каза:

    Днес пих асперин с 8 години изтекъл срок на годност имаше ефект. Аз не знаех че е изтекъл дадоха ми го. Видях когато изках да пия отново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *