КОРИНКЕР / KORINCARE

Съдържа нифедипин, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликонат, манитол, натриев лаурил сулфат, колоиден силициев диоксид, повидон тип К, магнезиев стеарат, хидрокси метал целулоза, макрогол, талк, оцветители

Предназначение

коринкерКОРИНКЕР се прилага при заболявания на коронарните кръвоносни съдове и високо артериално налягане. Медикаментът е от типа калциеви антагонисти; приемът му предизвиква отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, в резултат на което високото кръвно се нормализира. Чрез приема на КОРИНКЕР се повлияват положително и пациентите със стенокардия, които по-рядко имат пристъпи и ги понасят по-леко благодарение на активния компонент нифедипин. Този медикамент се приема само по лекарско предписание.

Как се приема

Приемът на КОРИНКЕР е в дози и с продължителност, определени от лекуващия в зависимост от характера на заболяването, възрастта и състоянието на пациента и прогнозите на болестта. По принцип медикаментът може да се взема неограничено време.

Ако пациентът страда от хипертония, лечението му с този продукт започва с доза от 20 мг веднъж дневно. В зависимост от повлияването тя може плавно да бъде увеличавана, но не повече от четири таблетки дневно. При стабилна ангина пекторис подходът е идентичен.  Пациенти в напреднала възраст или с чернодробно заболяване следва да се лекуват с по-ниски дози и терапията им да е под лекарски контрол.

Таблетките се вземат веднъж дневно, по едно и също време. При еднократен прием е препоръчително това да става сутрин, а при два приема дневно – сутрин и вечер, с 12-часов интервал. Таблетките се поглъщат цели,  без да се стриват и дъвчат, с вода, без връзка с храненията.

Дневната доза не бива да се променя самоволно от пациента, не бива и да се спира приемът без лекарско разрешение. Предозирането може да причини замъгляване на съзнанието и припадъци, кома, промени в стойностите на кръвната захар, срив на кръвното налягане, промени в сърдечния ритъм и пр. Не се допуска и прием на двойна доза, ако по някаква причина пациентът е пропуснал да вземе лекарството в обичайното време.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с КОРИНКЕР може да провокира алергични реакции с различна интензивност, от обриви и сърбеж до живото застрашаващи отоци, затруднено дишане и преглъщане, алергичен шок и пр.

Приемът на този медикамент може да причини тахикардия, задух, главоболие, отоци на крайниците, треска, стомашни болки и запек, замъглено зрение и обърканост, гадене и повръщане, мускулни крампи, болки в ставите, влошено качество на съня, тревожност, тремор, чести позиви за уриниране, импотентност, нарушени чернодробни функции, подуване и кървене на венците, метеоризъм и др.

В редки случаи са възможни прояви като болки в корема, в окото или гръдния кош, промени в показатели на кръвната картина, сънливост, подкожни кръвоизливи, фточувствителност и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КОРИНКЕР не се прилага при алергия към нифедипин или други подобни компоненти.

Не се препоръчва при бременност и кърмене. Медикаментът може да се дава на бъдещи майки само в краен случай и под стриктен лекарски контрол.

Медикаментът не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

КОРИНКЕР е противопоказан при кардиогенен шок, аортна стеноза и нестабилна ангина пекторис. Да се избягва при остър пристъп на стенокардия, както и при сърдечен удар в първите четири седмици след събитието.

Медикаментът не трябва да се използва при пациенти с чернодробни страдания или болестта на Крон.

Рискови пациенти, за които безопасното приложение се определя индивидуално, са тези с диабет, на хемодиализа, с ниско кръвно и стенокардия, с декомпенсирана сърдечна недостатъчност.

Взаимодействие с други медикаменти

КОРИНКЕР не бива да се приема по едно и също време с антибиотика рифампицин.

Медикаментът влиза в лекарствени взаимодействия с други продукти, което променя терапевтичните ефекти и това следва да бъде предвидено от лекуващия. Касае се за съвместяване с други лекарства за високо кръвно и сърдечни заболявания, антибиотици, лекарства за епилепсия, за туберкулоза, за депресия, противогъбични, за СПИН, против отхвърляне на трансплантирани органи, за лечение на тревожност и против безсъние.

Медикаментът не се взема едновременно с грейпфрут или сок от грейпфрут.

__

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 20 таблетки по 20 мг

Оценете статията
Оценка 3 от 3 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.