ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сигурни ли сте, че съдовете в които приготвяте храна, са безопасни за употреба?

Колкото е важна храната, толкова са важни и съдовете, в която тя се приготвя. Ето кои са относително безопасните предложения за приготвяне на вашите ястия

съдовете
Има ли наистина безопасни съдове за готвене? В какво трябва да приготвяте вашите кулинарни шедьоври и какви тенджери и тигани трябва да се избягват?

Мислили ли сте някога, че полезността и хранителната стойност на храната е не само в самата храна, но и в това къде и как е била приготвена?

В предишни статии е ставало въпрос за това кои съдове трябва да се избягват, и в кои не бива да се приготвят изобщо ястия.

 

Ето и едно бързо припомняне:

– алуминиевите съдове не се препоръчват за приготвяне на храна. В краен случай, ако все още имате и ползвате алуминиева тенджера във вашата кухня, то в нея може да топлите единствено вода, и то само то време на време.

– кухненски прибори с незалепващо покритие. Факт е, че те са изработени от политетрафлуороетилен, който на свой ред е получен от перфлуорооктанова киселина. И тази киселина е виновна за една голяма част от проблемите с фертилитета, щитовидната жлеза и нивото на холестерола в кръвта.

Кои са съдовете, които са относително безопасни за приготвяне на храна?

Това са готварски съдове, който имат относително нисък риск от изтичане на токсични метали в храната, и след това в нашето тяло. И разполагат с всички сигурни опции, които са били доказани, заради използването им в продължение на много години.

Съдове, изработени от чугун

Дали все още има хора, които си спомнят специалитетите на баба, приготвени само на чугунен тиган! Дори и неособено полезните пържени картофи имаха много, много по-различен и приятен вкус.

И колкото заради чистата храна, с която хората едно време са се хранили, толкова и заради съдовете, в които са приготвяли храната, те не са страдали от анемия и липса на желязо, защото са го получили … от техните съдове! Да, чугунът отделя малко количество желязо всеки път, когато се приготвя храна, в съд направен от чугун. Ако страдате от някаква болест, свързана с прекомерно натрупване на желязо в тялото си – тогава чугунените съдове не са препоръчителни за вас.

Чугунените тенджери изчезнаха и бяха низвергнати от домакините, в момянта в който изчезна и маслото. Или по-скоро – в момента, в който някой не реши, че маслото е вредно.

За да има полза и за да ни служат дълго чугуненните съдове, те тябва да бъдат намаслявани от време на време. За целта намажете с кокосово масло или мас стените на тенджерата или тавичката и поставете в предварително загрята фурна за един час. Това ще намали шансовете храната да залепва за стените на съда.

Трябва да разберете от самото начало, че чугунните изделия нямат незалепващо покритие и не може да готвите в тях без да използвате мазнини.

Стъкло, керамика и глина

Съдвете, които с направени от стъкло и глина, или пък имат керамично покритие, са идеални за приготвяне на печени ястия.

Да, и тяхната подръжка изисква малко повече време, но за сметка на това предлагат вкусни и много полезни ястия. Храната, приготвена в глинен съд, е различна от онази, която се пече на скара. И не само във вкуса е въпроса. Глинените съдове не обичат високи темпшератури, и поради тази причина храната се приготвя на по-ниски температури и по-бавно.

Избирайте безопасни и нетоксични опции за възпроизвеждане на вашите кулинарни творения! Грижете се тялото си и останете здрави!

Източник: cooktips.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *