Заболявания на костната система

Калцият е много важен компонент за костната система, ето защо лекарите традиционно съветват да се употребява повече калций, най-вече чрез млечните продукти. Последните изследвания налагат други изводи-причината за заболяването е не толкова в липсата на калций, колкото в излишъка от белтъчини. С урината бъбреците изхвърлят излишните белтъчини, а те повличат със себе си калция. Следователно проблемът може да бъде решен не като консумираме повече калций, съдържащ се в млечните продукти, а намалим богатото на белтъчини месо. Спазването на вегетарианска диета може да предотврати загубата на калций. Хората, които редовно ядат месо получават по 100 грама белтъчини дневно, докато вегетарианците по-малко от 50 грама. На белтъците се падат само 10 на 100 от калориите в храната, които могат лесно да се компенсират от варива, ориз, овесени ядки и пшенични зародиши. Така, изключвайки от храната си свинското, телешкото и птичето месо и млечните продукти вие ще намалите консумацията на белтъчини, а оттам и загубата на калций. Межди другото много хора не знаят, че богати на калций са и някои зеленчуци, например зелето и броколите. Дори калцият в бялото зеле се усвоява по-лесно отколкото калцият в млякото.

Избягвайте безалкохолни напитки с високо съдържание на фосфати, такива като кока кола и питиета, съдържащи кофеин, най-вече чай и кафе. Те стимулират загубата на калций.

Не употребявайте алкохол. Дори в малки количества той повишава риска от счупвания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *