ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на езика – лечимо ли е агресивното заболяване и как

Рак на езика е агресивно онкологично заболяване

Ракът на езика е агресивно заболяване!

Езикът е част от човешкото тяло, във връзка с която могат да се развият редица туморни процеси. Те могат да варират от доброкачествени до злокачествени, като могат да предизвикат и разпространението на метастази.

Ако става дума за доброкачествено образувание, то най-често срещаните са папиломи и фиброми. В редки случаи става дума за липоми, рабдомиоми, лимфангиоми и други.

Образувания, които се определят като злокачествени, могат да се появят и да засегнат както горната повърхност в основата на езика, така и неподвижната му част или третата задна част. Най-разпространената форма на рак на езика е спиноцелуларния карцином.

Рак на езика – изходът често е фатален

За жалост, рак на езика е сред онкологичните заболявания, които протичат бързо и агресивно и в много случаи водят до летален изход. Включва се към групата на злокачествените туморни образувания, които се развиват в устната кухина.

Статистиката показва, че рак на езика развиват пациенти между 50 и 60-годишна възраст. За жалост, тенденцията в последните години показва понижение на долната граница на заболеваемост, като при все по-млади хора се откриват злокачествени новообразувания.

Съотношението между половете показва, че мъжете са предразположени в по-голяма степен към болестта. Някои данни сочат зависимост 4:1, като превесът е за пациенти от мъжки пол.

Рак на езика – какви са причините

Заболяването има няколко основни форми!

Мултифакторни е думата, която най-често се използва, за да се определят причините за развитието на рак на езика. На този етап няма категоричност относно конкретните елементи, които провокират болестта.

Групата на факторите, които се определят като рискови, е разнородна. В нея влизат пушенето на марихуана и тютюн, занижената лична хигиена, редовната злоупотреба с концентриран алкохол. Сред възможните причини влизат още хронични или механични травми, гладуване, въздействие от страна на драстични атмосферни условия. Развитието на болестта може да се дължи и на заразяване с някой от онкогенните серотипове папиломен вирус, на левкоплакии или предходни атрофични глосити.

Рак на езика – как да разпознаем симптомите

Както при редица други онкологични заболявания, така и при рака на езика в началото болестта не издава по никакъв начин наличието си.

Всичко започва с появата на възловидни формации и повърхностни лезии, броят и обхватът на които се увеличава с времето.

Следва усещането за болка, появата на кървене и повишено отделяне на слюнка. Неприятният мирис също е сред характеристиките на заболяването.

Самото развитие на клиничната картина преминава през 3 фази.

Фаза I – характеризира се с установяване на непривични за болния усещания в областта на първичното огнище на заболяването. Започват да се усещат места, в които лигавицата и подлежащите тъкани са драстично уплътнени. Установяват се язви по повърхността на езика, както и бели петна.

Фаза II – болестта започва да се развива, с което се увеличават и оплакваният при болния. Болките са с различна интензивност, като с напредването на заболяването те се усилват. Стават мъчителни. Докато в началния период са локални, то в последствие нетърпима болка започва да се усеща и в близките органи и области, например челото, ухото и други. Налице е и драстично повишено слюноотделяне, което се дължи на дразненето на лигавицата от отделилите се по време на разпад на тумора вещества.

Фаза III – фазата е терминална. Болестта се разпространява толкова агресивно, че често приложената терапия не е в състояние да ограничи интоксикацията на организма и леталния край.

Рак на езика – поставяне на диагноза

За да се постави диагноза рак на езика, се извършва преглед, включващ оглед, палпация и хистологично изследване.

В рамките на огледа може да се установи коя или кои от 3-те основни форми на заболяването се развиват. Първата форма на рак на езика е язвена. Тя се изразява в уплътняване на ръбовете на езика, надигане, както и с наличието на налепи и кървящо дъно. Папиларна е втората форма на болестта. При нея туморът расте бързо, настъпват ерозия, разпад и характерно кървене. Инфилтративната е третата форма на болестта. При нея налице е плътен инфилтрат в дълбочина, която дълбочина затруднява конкретните заключения.

Като подход с най-достоверни резултати за поставянето на точна диагноза се сочи вземането на биопсия за хистологично изследване. По този начин с най-голяма точност могат да се определят формата на заболяването, фазата на развитие на туморното образувания, както и да се определи тежестта на нанесените поражения.

Рак на езика – как се лекува

Хирургическа интервенция

Най-често прилаганият подход за лечение при рак на езика е опит за хирургическо отстраняване. Дали това ще е възможно при конкретния пациент обаче зависи от редица фактори – обема на тумора, неговата локализация, фазата на болестта, както и цялостното здравословно състояние на пациента.

Според някои статистически данни преживяемостта след операция за отстраняване на тумор на езика в I или II фаза е до 5 години при 70% от пациентите.

Лъчетерапия

Другият основен метод за лечение е лъчетерапия, която дава задоволителни резултати в първите стадии на болестта.

Комбинирано лечение

Може да се приложи комбиниран подход за лечение, при който отстраняването на тумора по оперативен път да предшества лъчелечението. Възможно е и първоначално приложение на лъчетерапия с последваща операция при отсъствието на видими резултати.

Химиотерапия
Химиотерапията по-рядко се използва при рак на езика.

Що се отнася до химиотерапията, на този етап ползите от нея не са ясно дефинирани конкретно при рак на езика. Не е доказана и ефективността й по отношение на евентуални метастази на болестта.

Най-често прилагана е полихимиотерапия, при която шансовете са от 50% до 95% пълна ремисия. Продължителността на ремисията обаче, за съжаление, е не по-дълга от 6 месеца.

Смята се, че при пациентите, при които заболяването е толкова напреднало, че хирургията и лъчелечението не са приложими, химиотерапията е единственият възможен лечебен метод.

Криотерапия

При някои пациенти се прилагат и иновативни методи за лечение, какъвто е например криотерапията. При криотерапия възможно е третиране на огнища на болестта с различна локализация по езика или в устната кухина. Методът се използва при I и II фаза на болестта, при ограничено рецидивиране, при персистенция. Възможно е да се приложи и при последния стадий на болестта в случаите, когато налице е невъзможност за на прилагане хирургическа интервенция или противопоказание за такава.

Възможно е комбиниране на криотерапия с други методи за лечение.

Лечение на метастази

При онкологично заболяване на езика метастазирането настъпва сравнително рано. Най-често поразени са лимфните възли. Научни данни показват, че при около 40% от болните в момента на поставяне на диагнозата вече налице са лимфни метастази. Подходът, който се прилага при метастази на регионалния лимфен басейн, в повечето случаи е оперативен.

Рак на езика – има ли алтернативно лечение

Милен Цанов е използвал гладолечение за изцерение от рак на езика.

Преди да разгледаме кои са онези методи за лечение на рак на езика, които влизат в графата „алтернативни”, ще се спрем за кратко на историята на Милен Цанов. През 2016 г. историята на този българин доби популярност с това, че според думите му само с гладолечение той е успял да се излекува от рак на езика.

Милен е диагностициран с рак на езика. Това, което лекарите му казват, е повече от плашещо – без незабавна операция, резултатите от която не са гарантирани, му оставят няколко месеца живот. Младият мъж обаче търси алтернатива, която намира в гладолечението.

Знанията, които Милен и съпругата му придобиват за болестта, са за връзката й с гнилостните процеси в организма. В продължение на години възпалението руши организма, а проявата на болестта е пикът на тези процеси. Ако обаче се подходи с разбиране за случващото се в тялото и се приложи гладолечение, здравите клетки укрепват и успяват да унищожат болестотворните клетки в организма, твърди Милен.

Ако историята на Милен Цанов ви е заинтересувала, ТУК можете да прочетете повече.

Рак на езика – кои билки са приложими

Когато говорим за алтернативно лечение, една от първите ни мисли е в посока на това кои лековити растения биха помогнали. Ще ви предложим няколко билкови рецепти, които се препоръчват при рак на езика – за укрепване, за преодоляване на неразположенията, за лечение.

Ето ги и самите рецепти, които решихме да споделим с вас:

Рецепта 1

Ежедневно болният трябва да прави промивка на гърлото и езика със запарка от слез. Изразходва се общо количество от 1 ½ литър запарка на няколко пъти през деня за промивка и се изпиват други 800 мл. Самата запарка се приготвя в съотношение 1 ч.л. слез към 250 мл гореща вода. След накисване запарката се прецежда.

Рецепта 2

Друга рецепта със слез четем във форум, в който онкоболнi пациенти споделят опит. Според коментар на igness при рак на езика се приготвя следната отвара. Действието й е насочено към забавяне на темпа на болестта.

Необходими са 380 г слез, 300 г невен и по 100 г бял равнец и 100 г коприва. След като билките се смесят добре, 1 с.л. от тях се запарва с чаша гореща вода. Изпива се след прецеждане. На ден трябва да се изпият поне 1 ½ л от отварата. На малки глътки през 15-20 минути.

Рецепта 3

Тъй като в последните месеци често се говори за ползите от корен на глухарче при лечение на онкологични заболяванiя, няма как да го пропуснем в списъка с полезни растения. При различни форми на рак се приготвя чай от 2 ч.л. сух корен от глухарче, предварително нарязан на ситно, и 300 мл вода. Отварата се вари за 10 минути, след което се оставя да се охлади и се прецежда. На ден е препоръчително да се консумират поне 2-3 чаши, приготвени по рецептата по-горе.

Важно! Щом стана дума за ползите от корен от глухарче, ще добавим и името „Генотрон”.  Става дума за хранителна добавка, която съдържа във високи дози екстракт от полезното растение. Препоръчва се като общоукрепващо средство при редица форми на злокачествено образувание.

Освен полезните биологични вещества, произхождащи от корена от глухарче, „Генотрон” дължи ефекта си и на гъбите рейши и чага. От край време фунготерапията е съпътстващ метод за лечение при различни форми на рак.

Рецепта 4

При рак на езика се прави гаргара от 2 с.л. еньовче и 2 ч.ч. оцет. Съставките се смесват и се кипват на слаб огън за 15 минути. Оставят се да престоят за ½ час, след което се използват.

На ден рецептата трябва да се изпълнява поне 5-6 пъти.

Рецепта 5

Тази рецепта ви споделяме от форума otizvora.com, където пациенти също споделят мнения и съвети. Обръщаме внимание единствено на това, че количеството на лековитото растение, необходимо за 1 доза, е чаена лъжичка, а не чаша.

Рецепта 6

В подходящ съд се поставят 100 г плод от шипка. Заливат се с ½ л слънчогледово олио и се оставят на тъмно и топло място за 10 дни. Съдът периодично се разклаща. След като времето изтече, се прецежда. С помощта на памучен тампон, напоен в сместа, се третират лезиите и възпаленията по езика. Освен това, по 3 на ден се приема по ½ с.л., като важно е да се гълта бавно и да се задържи за кратко в устата.

Съветите на Петър Димков при рак на езика

Лечителят Петър Димков също е оставил редица лековити комбинации, които могат да се прилагат при рак на езика за общо укрепване на организма. Той обръща внимание на сериозната необходимост от болнично лечение и прилагането на народната медицина като съпътстваща терапия.

Първи съвет

Първата група съвети на Лечителя е да се избере лек от трите, които и ние ще посочим по-долу, и от него да се приема сутрин, обед и вечер 30 минути преди хранене. Вариантите са следните:

  • по 1 или 2 с.л. сироп от ранилист – приготвя се, като 100 г ситно нарязани корени се варят в 1 литър вода за ½ час. Веднага след отвдръпването от огъня се прецеждат, а към получената се добавя 1 литър домашно червено вино и 500 г чист пчелен мед. Сиропът се връща на огъня за още 10 минути. След изстиване се прецежда през марля;

Ако не тази, се приготвя следната рецепта, от която се приема по 3 пъти на ден:

  • по 1 с.л. настойка от чист зехтин – приготвя се, като към 1 литър зехтин се добавят по 3 с.л. от билките широколистен живовляк, жълт кантарион, червен кантарион и невен. На водна баня съставките се варят за час, след което се оставят за 1-2 дни да изкиснат. След прецеждане зехтинът е готов за приемане.

Третият вариант е този:

  • по ракиена чаша (30-40 г) от настойка, приготвена от 1 литър старо червено вино и ½ литър сок от плодовете на бъзка. След като престои 3 дни, настойката се прецежда и е готова.
Втори съвет

Щом се избере лек от трите по-горе, от него се приема, както споменахме, по 3 пъти на ден. Освен това, 20 минути след приемане на избрания лек се пие отвара, приготвена от 7 орехчета, счукани с черупките и ядките, 5 с.л. борови връхчета, 3 с.л. зайча стъпка и 2 с.л. пчелен мед. Съставките се добавят към 1 литър вода и се варят на тих огън за 30 минути.

Трети съвет

Препоръчва след закуска, обяд и вечеря да се приемат по 1-2 ч.л. мармалад от бъз. След него устата се изплаква със стипцова вода, която може да се приготви у дома. Към чаша с чай от лайка се добавя ¼ ч.л. печена стипца, която се закупува от аптеката. Друг вариант е устата да се изплакне с чай от черна черница. Чаят се приготвя, като 10 с.л. плод се заливат с 1 литър вода. Добавя се 1 с.л. мед и съставките се варят на тих огън за 10 минути. След изстиване, чаят се прецеда и към него се добавя 1 с.л. нишандър.

Четвърти съвет

Лечителят дава също и съвет 2 часа след храна болният да пие по чаша отвара, приготвена от следните билки. Агримония, лавандула, лепка, магарешки трън, невен, пача трева, слез, цикория и цариче. Само от билката агримония се използват 75 г, от останалите са нужни по 50 г. 2 с.л. от тази билкова смес се запарват с 500 мл вряща вода и се варят на тих огън за 10 минути.

Пети съвет

Последният съвет на Димков, който ще цитираме, гласи, че при подут език може да се приложи топла лапа (до 36 градуса). Приготвя се от 100 г ориз и 7-8 добре смачкани сливи (костилките се махат предварително). Съставките се варят в 300 мл прясно мляко, докато сместа стане като гъста каша.

Каквато и диагноза да ви бъде поставена, колкото и обезсърчаващи да са думите на лекарите, за изцерението от рак най-важна си оставя вярата. Така че лекувайте се, но и вярвайте!

Източници:

https://www.webmd.com/cancer/tongue-cancer-facts

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/mouth-cancer/stages-types-grades/tongue-cancer/about

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *