ЕМАНЕРА / EMANERA

Съдържа езомепразол, захароза, царевично нишесте, повидон КЗО, натриев лаурилсулфат, поливинил алкохол, титанов диоксид, макроголи, талк, магнезиев карбонат, метакрилова киселина, полисорбат, желатин, оцветители

Предназначение

еманераЕМАНЕРА е лекарство от групата инхибитори на протонната помпа – чрез действието му се редуцира продукцията на стомашни киселини и по този начин се овладяват известни болестни състояния. Прилага се при лечение на възпален или увреден хранопровод, гастроезофагеален рефлукс, язви на стомаха и дванадесетопръстника – причинени от хеликобактер пилори, медикаментозни язви. Медикаментът е подходящ и за предотвратяване на рецидиви на споменатите болестни отклонения след излекуването им. Препоръчван е и при свръхпродукция на киселини поради нарастване на панкреаса, т.н. синдром на Цьолингер-Елисон.

Как се приема

ЕМАНЕРА може да се приема продължително, като е необходимо периодично да се проследяват определени жизнени показатели на пациента. Капсулите се поглъщат цели, с вода, без връзка с храненията. Дневната доза зависи от диагнозата и общото състояние на пациента.

При заболявания на хранопровода обичайната дневна доза е една капсула ЕМАНЕРА от 40 мг в продължение на 4 седмици или по-дълго, ако това е необходимо. Известно време след оздравяването се приема поддържаща доза от 20 мг дневно.

При гастроезофагеален рефлукс и заболявания, причинени от хеликобактер пилори – по една капсула от 20 мг дневно в продължение на седмица. По преценка на лекуващия паралелно може да се приема антибиотик.

При медикаментозни язви същата дневна доза се приема в продължение на 4 до 8 седмици.

При кървящи язви или при свръхпродукция на стомашни киселини се препоръчват два приема на по 40 мг дневно или повече, но не над 2х80 мг на ден. Продължителността на такъв прием се определя от лекуващия.

При пропуснат прием лекарството се взема веднага щом е възможно или се изчаква времето на следващия. Не се удвоява обичайната доза с цел компенсация на пропуснатото.

Възможни нежелани ефекти

ЕМАНЕРА може да провокира алергични реакции, изразени в отоци на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, хрипове, обриви и уртикарии, припадъци. При подобни симптоми е необходимо да се потърси незабавно медицинска помощ.

В редки случаи пациентът може да развие т.н. токсична епидермална некролиза – зачервяване на кожата, поява на големи мехури, кървене от очите, носа, венците и гениталиите.

Съобщавано е и за пациентски оплаквания от бърза умора, отпадналост и пожълтяване на кожата, което свидетелства за смущения в чернодробните функции.

Най-често съобщаваните странични ефекти са главоболие, смущения на стомашно-чревния тракт – дискомфорт, болки, запек или диария, безсъние, световъртеж и пр.

Регистрирани са също промени в кръвната картина, обърканост, безсъние, косопад, усилено потоотделяне, зрителни смущения, болки в ставите и мускулите и пр.

В редки случаи са възможни агресивни състояния, халюцинации, бъбречни проблеми, имунен дефицит.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се употребява при алергия към някоя от съставките му.

ЕМАНЕРА не се използва за лечение на деца и подрастващи под 12/ 18 години (ограничения съответно на диагнозата) .

Продуктът не е подходящ за пациенти с бъбречни или чернодробни проблеми, но при крайна необходимост приемът му се допуска под лекарски контрол.

Продуктът не се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт със склонност към кървене.

Да се избягва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Не комбинирайте ЕМАНЕРА с лекарството за болни от СПИН – атазанавир.

Необходим е лекарнски контрол при избора на медикаменти, с които ЕМАНЕРА може да се комбинира. Отнася се за продукти от типа на лекарства срещу гъбични заболявания, лекарства за депресия, епилепсия, антикоагуланти, други лекарства против стомашни киселини.

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за опаковка от 14 таблетки по 20 мг, или 6 лв за 14х40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *