ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Николай Габровски за премахването на мозъчни тумори чрез тъканна флуоресценция

За да бъде премахнати ефективно мозъчните тумори, е необходима прецизна образна диагностика. Това позволява по-ранна и точна диагноза

мозъчни тумори

Мозъчните тумори често приличат на здравата тъкан, в която навлизат. Дори и с помощта на най-мощният микроскоп е трудно да се установи границата. Чрез новия и изключително ефективен метод, който вече се прилага и у нас, мозъчните тумори буквално започват да светят. За да се случи това, пациентите приемат препарат, който в туморната тъкан се преработва по различен начин и започва да свети. Това помага на неврохирурга, който я гледа през специалния микроскоп. По този начин болната тъкан се премахва изцяло, без да се засегне здрава мозъчна тъка, и без да се причинят излишни увреждания. Този метод е отлична гаранция за по-добра прогноза. Изцяло премахнатите мозъчни тумори нямат рецидиви. Така се увеличава продължителността и качеството на живот на болния.

Преди самата манипулация, на болният се дава специален препарат. Както стана ясно, този препарат се абсорбира само и единствено от болната тъкан в мозъка. Интервенцията се извършва чрез специален микроскоп, и с помощта на ултравиолетов източник на светлина. Неврохирургът обработва областта чрез специален филтър за наблюдение. Този ефект на тъканна флуоресценция гарантира по-доброто качество на хирургична намеса.

Този вид на операция на мозъчните тумори се прилага успешно при пациенти с мултиформен глиобластом. Това заболяване се среща най-често от всички подобни злокачествени заболявания на мозъка. Около 300 българи на възраст 50-55 години развиват това злокачествено заболяване всяка година, като 9% от заболелите са деца.

Мултиформеният глиобластом е първичен мозъчен тумор, или наречен още и глиален тумор.

Симптоматиката на глиалните тумори зависи както от големината на тумора, така и от това къде е разположен. Първите признаци за появата на глиални тумори обикновено са припадъци или главоболие.

Други симптоми при мултиформен глиобластом са

● проблеми с говора
● различни проблеми със зрението
● усещане за слабост в един или повече крайници – и ръце, и крака
● честа обърканост и проблеми с паметта.
● различни психични промени

Операцията и терапията за премахването на мултиформения глиобластом се покрива изцяло от здравната каса. Това прави изключително достъпна тази авангардна технология за премахване на мозъчни тумори. От нея могат да се възползват всички пациенти, които имат съответните медицински показания.

Проф. Николай Габровски, е началник на Клиниката по неврохирургия в “Пирогов” и национален консултант по неврохирургия. Той е трето поколение неврохирург, и въпреки това започва своята медицинска практика като санитар, за да премине през всички стъпала на професията. Специализирал е в Белгия, Холандия и Германия.

Проф. Николай Габровски прилага своите знания и не спира да се интересува от новостите в развитието на невроонкологията, интраоперативното приложение на магнитнорезонансната томография, невронавигацията, аневризмите, гръбначната хирургия, лечението с гама-нож.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *