ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изпитано! Умората изчезва с тези добавки, билки и съвети

Умората – психическа или физическа – изцяло променя ритъма на живот

Умората обърква цялото ежедневие!

Умората е онзи фактор от ежедневието ни, който изцяло променя нагласите ни към живота. Когато изпитваме физическо или психически изтощение, не сме в състояние да изпълняваме адекватно задълженията си, а мислим единствено за релакс.

Смята се, че недоспиването е сред основните причините за липсата на енергичност. Но върху тонуса влияние оказват и редица други обстоятелства – нездравословно хранене, авитаминоза, стрес, напрежение, болест.

Някои от най-често срещаните признаци на т.нар. синдром на хроничната умора са:

  • сънливост;
  • главоболие,
  • усещане за замаяност и световъртеж;
  • замъглено зрение;
  • болки и слабост в мускулите, съпътствани от забавени рефлекси;
  • вземането на неадекватни решения и трудна концентрация;
  • раздразнителност;
  • липса на апетит;
  • отслабване на имунните сили на организма.

Цялостното изтощение поставя всяко едно звено в човешкия организъм пред изпитание. Намалява продуктивността, повишава риска от инциденти както на работното място, така и при изпълнението на ежедневните задачи, затруднява комуникацията.

Именно поради това трябва да се погрижим за себе си и за своето здраве, за да бъдем пълноценни и да се наслаждаваме максимално на живота.

В редовете по-долу правим опит да ви начертаем примерна схема за това кои са подходящите билки, добавки, храни и продукти, ако искате да си върнете тонуса и жизнеността. Като за начало, предлагаме ви:

5 основни правила срещу умора

  • Презаредете батериите!

    наспивайте се – за да се чувства организма отпочинал и във форма, му е необходим на първо място сън. Затова използвайте пълноценно времето си за почивка. Спете и се наспивайте. За целта снижете до минимум факторите, които са в състояние да попречат на съня ви. Подобни фактори са шума, ярката светлина, прекомерната топлина, тежката храна, тревогите, домашните задължения, прекомерната консумация на алкохол, кафе и други стимуланти;

  • хранете се пълноценно – при наличието на признаци за хронична умора, под пълноценно хранене се разбира спазването на определени часове за хранене и избягването на храни, богати на мазнини и калории;
  • спортувайте – неправилно се смята, че спортът ще ви изтощи още повече. Напротив – физическата активност подобрява съня, носи тонус, поддържа килограмите и поддържа кръвното налягане в препоръчителни граници;
  • използвайте добавки умерено – търговската мрежа прелива от продукти, които обещават, че бързо ще ви помогнат при липса на жизненост и понижен тонус. Изберете такъв, чието действие ви помага, но не прекалявайте с приема му. Препоръчително е да помогнете на организма сам да преодолее умората;
  • изследвайте си – ако усещането за отпадналост и умора е непреходно, то направете си необходимите медицински изследвания. Може да се окаже, че умората е синдром, на по-опасно здравословно състояние.

Какви добавки да използваме при умора?

Както вече стана, с добавките и медикаментите срещу умора не бива да се прекалява.

В много случаи обаче, именно те са онзи тласък, който позволява на организма да задейства естествените си възстановителни сили.

Липсата на енергия и жизненост често води до нервни разстройства и цялостно отслабване на имунната система. Без значение дали става дума за хронична умора, за физическа или психическа отпадналост, трябва да се предприемат своевременни мерки. В тази част от текста ще разгледаме няколко хранителни добавки, които имат такъв ефект. А именно – спомагат за възвръщане на силите, на тонуса и ежедневния заряд. Както и друг път сме споменавали, изобилието от продукти с подобен ефект е огромно. Ние ще дадем насоки, вие ще вземете най-правилното за себе си решение.

ХЕМОАКТИВ Fe
Хемоактив Fe подобрява тонуса!

ХЕМОАКТИВ Fe е сравнително нов продукт у нас, който обаче за кратко време утвърди позициите си. Предназначен е за поддържане в норма на кръвотворния апарат. Действието му е пряко насочено към стабилизиране на нервната система и повишаване на имунния отговор на организма при състояния на тежко физическо и психическо изтощение.

Ефектът си хранителната добавка дължи на комбинацията от полезни вещества, сред които екстракти от листа на лоза, гъба кладница, облепиха, както и къпина и цвекло. Изобилието от витамини от група В пък подпомага производството на червени кръвни телца. В допълнение – високото съдържание на желязо улеснява снабдяването с кислород на всички органи и системи с човешкото тяло посредством кръвта.

Споменахме вече, че ХЕМОАКТИВ се препоръчва основно при умора и отпадналост. Подходящ е и при хора, при които се наблюдава дефицит на желязо, при анемия, при небалансирано хранене, при възрастни и при бременни жени. Приемът на продукта ще подпомогне възстановяването в следоперативния период и ще спомогне за нормализиране на кръвното налягане при тези, при които стойностите редовно са под нормалните граници. Помага за поддържане на мускулния тонус при спортисти.

Ще споменем и нещо любопитно. ХЕМОАКТИВ може да се използва и от вегетарианци и вегани.

СТИМОЛ

Друг продукт, който често се споменава в контекста на темата за хроничната умора, е Стимол. Става дума за препарат под формата на сашета с активна съставна цитрулин малат и портокалов вкус.

Препоръчва се за възстановяване на енергийния баланс и освобождаване от тялото на токсините, които провокират умората. Подходящ е при мускулна умора, схващания и треска; при психическо пренатоварване, в резултат на недоспиване, умствено изтощение, преддепресивни състояния; при изтощение, появило се в резултат на заболяване.

Стимол може да се приема както от ученици и студенти, така и от работещи и възрастни. Трябва да се има предвид обаче, че не е заместител на разнообразното хранене.

ГОДЖИ БЕРИ
За ползите от годжи бери се знае много!

Натурален продукт с утвърдени ползи за здравето и с особени плюсове при стрес, преумора и отслабена имунна система е годжи бери. Наличен в изобилие от форми и търговски марки, този мощен естествен антиоксидант помага при:

  • неблагоприятни и тежки условия на труд;
  • след прекарани заболявания;
  • при форми на тежка отпадналост и преумора;
  • при сърдечно-съдови заболявания;
  • полови смущения и други.

Ако страдате от форма на умора – била тя психическа или физическа – можете да изберете хранителна добавка с годжи бери, каквато например е Годжи бленд. Тя има широкоспектърно действие. Използва се заради антиоксидантното и антибактериалното си действие, още подхранва кръвта, укрепва организма в цялост. Приемът й води до активиране на защитните и възстановителните сили на организма, подобрява се зрението и половата мощ. Макар често тези оплаквания да не се свързват с изтощението на тялото, именно умората им оказва изключително неблагоприятно въздействие.

ПРОПОЛИС

Често с цел премахване на умората се използва чист прополис. Нашето предложение е малко по-различно – комбинация между прополис, женшен и мед с цел скоростното възвръщане на енергията.

Става дума за Апихерба Прополис и Женшен. Хранителна добавка, която се препоръчва при широк кръг от проблеми. Конкретно при изтощение, продуктът е изключително ефективен. Китайският женшен спомага за пор-добра психическата и физическата устойчивост. Прополисът, на свой ред, подобрява кръвообращението и функционирането на жлезите с вътрешна секреция. А медът – тонизира, активизира и стимулира голяма част от органите и системите в човешкото тяло.

ЦАРСКИ БИЛКИ ЗЛАТНА ФОРМУЛА

Последната хранителна добавка, която ще ви препоръчаме срещу умора, е Царски билки Златна формула. Става дума за билкова комбинация с доказан ефект, използвана за цялостно укрепване на тялото. Основното й приложение обаче си остава при отпадналост и хронична умора, при проблеми с паметта и чести случаи на прекомерно умствено натоварване.

Действието на билковата комбинация е, от една страна, имуностимулиращо, от друга – антистресово и антиоксидантно. Приемът й подпомага клетъчното дишане, спомага за по-добра памет и поддържа в норма кръвното налягане. Царски билки Златна формула  действа общоукрепващо и подпомага цялостното възстановяване на организма.

Далеч сме от мисълта, че с тези няколко хранителни добавки, върху които ние акцентирахме, се изчерпва списъка на продукти, които е добре да се приемат при форми на умора. Важно е обаче да се намери подходящата, чийто прием ще спомогне за „излизането от дупката” на изтощението.

Билки срещу умора

Ако решите, че с билки ще се опитате да възстановите баланса в тялото си, ето какво можете да опитате.

Предлагаме ви изпитани рецепти с лековити растения, като изборът зависи от собствените ви предпочитания и от това дали целта ви е да се справите с психическо, физическо изтощение или с хронична умора.

При умора
Първа рецепта

Приготвя се отвара от 2 с.л. борови връхчета, които се варят в 800 мл вода за 10 минути. Отварата се оставя под капак за още 5 минути, след което се прецежда и се изпива топла или със стайна температура. При желание може да се подслади с мед или захар или да се овкуси с лимонов сок. Действа ободряващо и възстановяващо.

Умора се лекува и с билки!
Втора рецепта

С 1 ч.ч. вода се заливат 2 с.л. от билката страшниче. Съдът се поставя на тих огън и ври 10 минути. Оставя се да престои 3 часа, след което се прецежда и се разделя на 3 приблизително равни части. Всяка една от дозите се изпива преди хранене.

Трета рецепта

За изпълнението на следващата рецепта са необходими 10 г пресни цветове от роза. Цветните листчета се заливат с 350 мл вода и се варят под капак за 10 минути на тих огън. След като се отдръпне от огъня, отварата се прецежда и се разделя на 3 равни части. На ден се изпиват по 3 кафени чашки от билковата напитка, която действа изключително ободряващо и възстановяващо.

Четвърта рецепта

С литър вода се заливат 3 с.л. жълт кантарион. Необходимо е отварата да ври за 5 минути, след което се сваля от огъня. Прецежда се и се дели на 4-5 части, които се изпиват на сравнително равни интервали през деня.

Пета рецепта

В ½ литър вода се вари 1 с.л. от билката сладък корен, като времето е не повече от 7-8 минути. Оставя се отварата да престои поне 30 минути, след което се прецежда. Изпива се на 3 приема през деня.

Щеста рецепта

За приготвянето на тази рецепта ви е необходима 1 с.л. люцерна, която се запарява за 20 минути в 220 мл гореща вода. След прецеждане дозата се изпива еднократно през деня.

Ще ви предложим и 2 билкови рецепти срещу отпадналост, изпратени от нашата читателка Здравка Василева:

„Пиша ви две рецепти, кои знам още от баба си. За първата трябват листенца на свежа коприва, ама се вземат само тези най-отгоре. 2 лъжици от тях мия и режа и ги заливам с около 400 мл гореща вода. Оставям да кисне за час, след което преди всяко ядене изпивам по кафена чашка. Няма за ден да се почувствате по-добре. Но ако пиете седмица или две скоро, ще започне тялото да се съживява. Аз се възстанових точно с тази рецепта след тежка пневмония преди години.

Другата рецепта, коя ще пиша, също действа общоукрепващо и против отпадналост. Тя се приготвя с левзея и по-точно с корени, които са извадени ранна есен. Ако сами си ги набавяте, вадите, миете и сушите на открито място с добро проветрение.

За самата рецепта трябва лъжица от корените, която се запарва с литър вода. Кисне за 2 часа и се прецежда. Пие се по кафена чашка 3 пъти на ден на гладно. Може за дълго, докато тялото укрепне.”, пише ни Здравка.

Умора при натрупани токсини

Ако усещате, че тялото ви „буксува” заради натрупани токсини и отпадни продукти, пригответе си отвара от 1 с.л. полски хвощ и чаша гореща вода. След като отварата се охлади леко, се прецежда и се пие подсладена с мед еднократно през деня. Действа очистващо и ободряващо.

Умора при жената

Тази рецепта е насочена към жените и по-конкретно към дамите над 40-годишна възраст, при които изтощението в някаква степен се свързва и с навлизането в менопауза. За приготвянето й са ви необходими стръкове от върбинка. 1 с.л. от тях се залива с 250 мл гореща вода и се остава да изстине под капак. След като се охлади, отварата се прецежда и се разделя на 2 или 3 части, които се изпиват на равни интервали през деня.

Само след няколко дни приложение на рецептата тонусът постепенно започва да се възстановява.

Умора при мъжа

Ще дадем конкретно предложение и за господата, които са повалени от изтощение. В основата на тяхното спасение от умората стои билката магарешки бодил. За еднодневна доза са необходими 2 с.л. стъбла и цветове от популярното у нас лековито растение. Билката се залива с 600 мл гореща вода и се оставя да се запари за 10 минути. След прецеждане количеството се изпива за деня, като действа детоксикиращо и енергизиращо.

Нервно изтощение

При случаи на силно психическо натоварване, довело до нервно изтощение, се приготвя отвара от ранилист. Използват се корени или стъбла, като необходимото количество е 1 с.л. за доза. Билката се нарязва на ситно и се залива с 500 мл вряща вода. Оставя се на огъня за още 5 минути, след което се прецежда. Полученото количество се разделя на 2 или 3 части, които се изпиват в рамките на деня. Само след ден-два ще усетите облекчение и ще започнете да се възстановявате.

Както в преобладаващата част от случаите, при които се търси изцерение от даден проблем с помощта на билки, важно и тук обаче е търпението. Дори първите признаци на повишен тонус и изчезваща умора да се появят скоро след началото на лечението с билки, трябва да се има предвид, че само с постоянство е възможно да се подобри трайно здравословното състояние.

Хранене срещу умора

Няма как да пропуснем да отбележим, че начинът на хранене също оказва значение върху тонуса. Свикнали сме да консумираме тази или онзи храна с мисълта, че по този начин си набавяме енергия. Да, обаче, някои от любимите ни блюда могат да имат противоположен ефект. Да ни направят по-мудни, отпуснати и уморени.

Ето какъв хранителен режим е добре да спазвате, ако хроничната умора „чука на вратата ви”.

По принцип, първата асоциация, която правим при умора, е да се изпием чаша кафе, чай или друга енергизираща напитка. Кофеинът наистина действа стимулиращо, но може да води след себе си и редица нежелани ефекти. Същото важи и за горещите напитки, съдържащи какао, защото то

Именно поради това е препоръчително към подобен род продукти да се прибягва инцидентно, а не да се използват като метод за лечение и трайно преодоляване на умората.

Добре е да се спазва режим на живот, а и на хранене, който да повиши физическия и психически тонус.

Като за начало, препоръчителни са традиционно полезните плодове и зеленчуци. За ползите от консумацията им сме говорили неведнъж. По-интересното в случая, което можем да посочим, е да разграничим тези от плодовете, които трябва да хапваме, ако страдаме от умора, от тези, които е добре да избягваме. Ябълки, круши, сливи, сезонни череши, от цитрусите киви, както и папая, манго – това са плодовете, помагащи на тялото да преодолее изтощението и отпадналостта. В същото време от менюто трябва да се изключат банани, стафиди, смокини, фурми или казано иначе, плодовете с високо съдържание на захар.

От зеленчуците могат да се приготвят тонизиращи зеленчукови сокове или салати, като възможни са всякакви комбинации. Морков, целина, магданоз са само част от тези храни, които заради високото си съдържание на каротени в комбинация с витамини ще спомогнат за пречистването на черния дроб.

Ако ви допада на вкус, овесената каша е популярно средство за зареждане с енергия. Освен това подпомага функционирането на храносмилателната система, което, на свой ред, допринася за укрепване на общото здравословно състояние.

В случай, че умората ви застига традиционно в часовете след обяд, най-добре избягвате богатата на мазнини храна по време на обедното хранене. Причината се крие в това, че след като в тялото постъпи храна, основна задача на организма е да я преработи. Така енергията се насочва към храносмилателната система, а общият тонус спада.

В обратна посока действа консумацията на сурови ядки – орехи, бадеми, стафиди са само част от онези вкусотии, съдържащи така полезните омега-3 мастни киселини. От тези ненаситени мастни киселини в голяма степен зависи психическата и физическа жизненост. Потвърждава го и мнението на потребител в популярен женски форум:

Към групата от храни, които не бива да пренебрегваме, спадат и естествените източници на желязо. Често умората се дължи на дефицит на желязо в организма. Освен това, желязото е от съществено значение за кръвообращението, от което пък зависи цялостният тонус.

Съвети срещу хронична умора

Финал на нашия материал ще постави кратък списък от съвети, които е добре да се спазват, ако страдате от хронична умора.

Само чрез тяхна помощ едва ли ще успеете да преодолеете всички неблагоприятни страни от загубата на тонус, но със сигурност бавно и постепенно ще започнете да се чувствате по-добре. Ето ги и тях:

Ядките са лек срещу умора!*обърнете внимание на храната – както вече стана дума, от храната, която консумираме, в голяма степен зависи цялостното ни здраве. Именно поради това всеки, които често се оплаква от липса на енергия, трябва да се научи да се вглежда в начина, по който менюто му се отразява на тонуса му;

*яжте прясна храна – тук идва ред и на следващия съвет, свързан с храненето. Добре е храната да се консумира прясна, защото 4-5 часа след приготвянето си тя започва да отделя токсини и да става по-трудна за преработване. В същото време, добре е да се избягва консервирана, преработена храна, както и полуфабрикати;

*очистете тялото –ако редовно освобождавате организма си от натрупаните токсини, ще се учудите колко ползотворно ще се отрази това на общия ви тонус.

Източници:

https://www.webmd.com/balance/features/get-energy-back

https://www.webmd.com/balance/how-tired-is-too-tired

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *