Начало / Болести и лечение / Алергии / Време е да забравите за това лекарство: Analgin е забранен за употреба в много страни по света


Време е да забравите за това лекарство: Analgin е забранен за употреба в много страни по света

Analgin – хапчето, което е популярен фаворит сред болкоуспокояващите. Евтино и винаги на разположение. Analgin е първото лекарство, което всеки от нас е ползвал при главоболие

analgin
Analgin е лекарството от групата на пиразолоните. Съдържа активно вещество, наречено метамизол. Действа бързо и е сравнително ефективен в борбата с болката. Независимо от това, съвременни изследвания доказват опасния ефект на това лекарство и неоправданите рискове при неговото често прилагане.

Analgin се бори с температурата, но вреди и на здравето! Вредите му са доказано повече от ползите. Като противовъзпалително средство е по-добре да не се използва, а и вече има достатъчно по-ефективни лекарства от клкасическия аналгин.

Аналгинът е не-наркотичен аналгетик. Той намалява синдрома на болката без да се засяга психиката. Неговата аналгетична способност е много по-ниска от тази на други съвременни лекарства. В случай на сериозни наранявания като изгаряния или след операции – аналгинът е неефективен. Препоръчва се аналгин да се използва само при болка със средна интензивност : дентална, ушна, менструална и др.

Фармацевтичната индустрия произвежда стотици болкоуспокояващи с това активно вещество. „Baralgin“, „Devalzhin“, „Spazdolzin“, „Toralgin“, „Nobol“, „Ilvagin“ – един малък списък от имена, чиято основна съставка е известния аналгин.

Лекарството се продава под формата на таблетки, инжекционни разтвори и ректални супозитории. Дозировка – от 50 до 500 милиграма активна съставка в една таблетка (супозитория). Преди да използвате аналгин, не забравяйте да прочетете инструкциите, особено там, където са описани нежеланите реакции.

Родителите често се питат дали е възможно да се дава аналгин на децата. Катигорично не! Световната здравна организация строго ограничава консумацията на аналгин. Забранена е употребата на лекарството за деца под 12 години и по време на бременност.

Analgin е забранен за употреба при направата на лекарствени препарати, както и за самостоятелна употреба в страни като Съединените американски щати, Франция и Австралия.

Дългосрочната употреба на аналгин е способна да причини ужасна болест на кръвта, наречена агранулоцитоза. При това заболяване нивото на специфичните левкоцити (белите кръвни клетки) намалява. По този начин организмът не ограничава разпространението на патогенни бактерии и гъбички. В резултат на това настъпва сериозна инфекциозна болест. Чести са алергичните реакции и анафилактичния шок, при употребата на аналгин. При постоянно използване на популярното болкоуспокояващо работата на черния дроб се влошава, а кръвното налягане спада.

Едновременната употреба на аналгин с някои други вещества води до увеличаване на тяхното действие

Популярни комбинирани препарати са Tempalgin, Spazmalgon, Sedalgin-neo и други.

Подобно на повечето медицински средства аналгинът не може да лекува. Оправдан е приема на лекарството само при спешни случаи, за симптоматична или еднократна употреба. Продължителната употреба „удавя“ симптомите на заболяването, усложнява диагнозата и провокира ново заболяване.

Честият прием на аналгин може да доведе до сериозни усложнения, като стомашно кървене и бъбречни проблеми. Той повишава риска от образуване на кръвни съсиреци, инфаркт или инсулт. Честите нежелани реакции при приема на аналгин са болка в корема, запек, диария, епигастриална болка, флатуленция, гадене, повръщане, нарушено храносмилане.

Редакционен съвет

Нужна ви е универсална препоръка при болка? Отидете на лекар!

Източник: pharmacybook.net

Оценете статията
Оценка 2.8 от 14 гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*