Д-р Тони Пероне: Тиквата е много полезна, но може да бъде опасна за хора с ето тези заболявания!

Д-р Тони Пероне е известен диетолог и нутрологист. Популярен е сред холивудските звезди, като Ръсел Кроу например

Холивудският диетолог д-р Тони Пероне дава няколко полезни съвета, малко преди да е настъпил пика на сезона на тиквата.

Добре е да се вслушате в онова, което популярният в Лос Анджелис диетолог има да ви каже за тиквата.

Тиквата е любим зеленчук през есенния сезон. Много хора обичат да ядат тиква. Някои предпочитат да я пекат, а други ползват само семената на тиквата.

Достатъчно е изписано и казано за полезните свойства на тиквата. Но за някои хора този продукт може да бъде опасен и да донесе куп вреди. Нека да разберем за кого тиквата е противопоказна и защо.

1. Тиква и диабет

Тиквата има много висок гликемичен индекс , което означава, че нейното потребление може да причини внезапни скокове на кръвната захар.

Следователно, тя е противопоказана за хора, страдащи от диабет.

2. Мазен черен дроб и отслабване

Важно за хората, които страдат от мазен черен дроб, както и за онези, които просто искат да свалят някой и друг килограм!

Много експерти казват, че тиквата помага да отслабнете, но има някои нюанси, предупреждава д-р Тони Пероне.

Високият гликемичен индекс на тиквата прави трудно отслабването. Тук цялата хитрост е в начина на приготвяне. Ако не искате да се откажете от тиквата, по-добре е да изберете рецепти със сурова тиква. По този начин тиквата има по-нисък гликемичен индекс и се запазват всички полезни витамини, които са в нея.

3. Тиква и гастрит

Този зеленчук има алкализиращи свойства и доста силно потиска киселинната среда. Това може да бъде опасно за тези, които страдат от гастрит с ниска киселинност и други нарушения на киселинно-базовия баланс. Също така е по-добре хора със стомашна язва и язва на дванадесетопръстника да изключат тиквата от своето меню.

4. Тиквени семки

Този деликатес не трябва да ви заблуждава. Печените тиквени семки, които не са белени, унищожават зъбния емайл. Този факт няма научно потвърждение, но все пак доктор Тони Пероне препоръчва да изплаквате устата си след като ядете тиквени семки. Вредата от белените сурови тиквени семки, както и от печените такива, е че те съдържат салицилова киселина, която може да предизвика възпаление на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това е опасно за пациентите с гастрит и язва.

Освен това, тиквените семки са висококалорийни. В 100 грама тиквени семки се съдържат 556 калории. А постоянното чоплене на печени тиквени семки води до осоляване на тъканите на тялото и отделянето на соли в ставите. Не се препоръчва да ядете повече от 50 грама семки на ден.

5. Сурова тиква

Имайте предвид, че суровата тиква предизвиква силни чревни колики. В никакъв случай не бива да я ядете на гладно, или да пиете сок от сурова тиква, преди да сте закусили.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

Полезните свойства на тиквате понякога надвишават вредата. Безспорно, този зеленчук съдържа много полезни витамини и минерали. Освен това, тиквата премахва излишния холестерол от тялото, шлаките и токсините. Използването ѝ служи като превенция на атеросклерозата.

Тиквата може и трябва да се консумира, но ако имате противопоказания от списъка по-горе, трябва внимателно да следите количеството тиква в храната и да изберете правилния начин на приготвяне. Затова доктор Тони Пероне не казва, че трябва да се откажете напълно от тиква, просто помнете – консумацията на тиквата трябва да бъде умерена!

Източник: www.medicalnewstoday.com

Оценете статията
Оценка 2.7 от 34 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.